Expoziție tematică: „Doina LIE 2022”

Din 16 octombrie 2022

EXPOZIȚIE TEMATICĂ  LA PALATUL SUȚU

„Doina LIE 2022. Expoziție jubiliară”

La inițiativa Asociației Doina Lie, Secția Artă a Muzeului Municipiului București a organizat, la etajul Palatului Suțu, o amplă expoziție dedicată acestei sculptorițe. Doina Lie este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București prin două bronzuri (Plutașul și Portret).

Prezență inconfundabilă în plastica românească din a doua parte a secolului XX, Doina Lie (1929-2012) a absolvit Institutul de Arte Plastice din București în 1956, studiind cu Constantin Baraschi. A organizat mai multe expoziții personale, printre care amintim expozițiile de la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich, Germania (1975), de la Muzeul orașului Wesel, Germania (1977), de la Casa de cultură Friedrich Schiller, București și de la Galeria Den Gulden Fointain, Amsterdam, Olanda (1979), precum și de la Fundaţia Dinu Lipatti, Geneva, Elveţia (1991).

Creația sa gravitează în jurul reprezentării corpului uman – de la opere cu tematică istorică, mitologică, religioasă la portrete sau nuduri ferm modelate, cu volume echilibrate și fluide, dar și cu o înclinație evidentă spre simplificarea formelor, chiar spre austeritate.

Urmașii artistei, prin intermediul Asociației Doina Lie, au inițiat organizarea acestei expoziții de sculptură și grafică, pe care o considerăm necesară atât pentru demersurile de cercetare a patrimoniului deținut de muzeu, cât și pentru a oferi iubitorilor de artă contemporană ocazia de a se întâlni cu creația unei artiste cu o activitate remarcabilă pentru sculptura românească, inclusiv în arta monumentală. Amintim, în acest sens, statuia dedicată lui Neagoe Basarab, realizată la Curtea de Argeş. În expoziție este prezentat proiectul în ghips pentru această sculptură monumentală (1963), precum și o fotografie care ilustrează această operă.

Se adaugă lucrări reprezentative precum Miri, macheta monumentului Iuliu Maniu din Alba Iulia, Ctitorie și Terra.

Angelica Iacob

 

La 10 ani după trecerea în Purgatoriu, sculptorița Doina Lie cere din nou atenția publicului.

Asociația dedicată și purtând numele artistei a organizat o amplă retrospectivă itinerantă: începută la Alba Iulia, expoziția își deschide porțile acum în cadrul Palatului Suțu.

Lăsând aprecierea artistică a personajului „Doina Lie” colegilor de specialitate, doresc să readuc cu această expoziție, în fața ochiului interior a celor ce au cunoscut-o, căldura și magia pe care ea și atelierul ei o emanau.

Întârziată fiind în demararea artistică de frânele regimului, originea nesănătoasă a împiedicat-o câțiva ani buni în a fi acceptată la Academia de Artă, a pornit însă cu și mai multă energie și elan la construirea unei viziuni căreia i-a rămas credincioasă toată viața.

Activă într-un domeniu masculin – sculptura – unde forța fizică avea un cuvânt de spus, Doina Lie a pledat întotdeauna pentru emancipare. A știut să-și aprecieze capacitatea și valoare personală și a încurajat generațiile mai tinere. Aportul ei, al femeii, la sculptura românească și în contextul generației sale, George Apostu, Paul Vasilescu, Pusi Cocea, Geta Caragiu, Vasile Gorduz, Silvia Radu, Constantin Popovici, este major și inconfundabil.

„Din punctul de vedere al unui oriental, al unei conştiinţe formate într-un mediu nondiscursiv şi nonfigurativ, aşa cum în mod fatal este sculptorul român, afirmarea şi negarea tridimensionalului figurativ merg mînă în mînă. În limitele acestei permanente oscilaţii, experienţa statuarului românesc a fost una fundamentală, iar opera Doinei Lie rămîne un segment important al acestei experienţe mereu reînoite.” Pavel Şuşară

Ușa atelierului din (fosta) Ana Ipătescu era, pentru cine trecea prin fața casei, la orice oră din zi deschisă și pe reșoul de lângă fereastră, picotea molcom inevitabila ciorbă de fasole.  Îmi este încă sonoră în ureche întrebarea: „Nu vrei o ciorbă de fasole?”

De data asta nu vă invit la ciorba de fasole cu tarhon a mamei, ci la un periplu amplu în parcursul și soluțiile multiple ale Doinei Lie.

Maria Lie-Steiner