EXPOZIȚIE TEMATICĂ: Cecilia Cuţescu Storck – Grafică de călătorie

Din 6 septembrie 2019

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL STORCK

Cecilia Cuţescu Storck. Grafică de călătorie – prin Lisabona, Toledo, Fiesole, Assisi, Balcic sau Istanbul

 

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția tematică „Cecilia Cuţescu Storck. Grafică de călătorie – prin Lisabona, Toledo, Fiesole, Assisi, Balcic sau Istanbul”, deschisă de pe data de 6 septembrie, 2019. Participanții vor avea ocazia de a face ei înșiși o călătorie prin mirificul peisaj mediteraneean, privindu-l prin ochii pictoriței Cecilia Cuţescu Storck, cea care, atunci când finaliza o serie de lucrări invita, în prima jumătate a secolului XX, reprezentanții lumii artistice în propriul său atelier în care organiza periodic o mini-expoziție. Muzeul Municipiului București dorește să reia această tradiție și îi invită pe iubitorii artelor plastice să admire lucrările acestei pictorițe chiar în atelierul său din incinta Muzeului Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck (str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Lucrările au povești interesante de spus privitorilor.

„Cecilia Cuţescu Storck a cunoscut notorietatea foarte rapid după finalizarea studiilor efectuate la München şi Paris. Artista va deschide prima expoziţie personală în capitala Franţei, într-o zonă de pe strada Laffitte, spaţiu cunoscut pentru numărul mare de galerii de artă care promovau cele mai moderne direcții în plastica europeană. După succesul parizian, Cecilia revine în ţară şi, în anul 1906, deschide prima sa expoziţie personală în România, în două săli ale Ateneului Român, prezentând publicului o selecţie de pictură şi lucrări de artă grafică, realizate în timpul călătoriilor efectuate în perioada studiilor.

Stabilită pentru câţiva ani la Paris, Cecilia Cuțescu Storck a considerat Franța a doua sa patrie. Vizitele efectuate în diferite zone ale Franței au devenit o importantă sursă de inspiraţie pentru opera sa. Chiar unul dintre desenele expuse în cadrul expoziţiei, realizat în tuş şi laviuri de tuş, reproduce un peisaj cu pod la Carcassonne.

La Lisabona sau la Toledo, Cecilia Cuţescu Storck manifestă în peisajele urbane desenate o acribie de reprezentare aproape topografică. În 1943, în capitala Portugaliei se opreşte în Piaţa Rossio (sau Praca de Dom Pedro IV) şi o desenează din diferite unchiuri, fascinată şi de perspectiva în care se conturează o veche catedrală în ruine. La Palma de Mallorca, în schimb, o inspiră cu precădere grădinile cu palmieri şi, prin linia dezinvoltă a desenului, ne transpune într-o natură paradisiacă. În numeroasele sale popasuri europene Cecilia Cuţescu Storck se opreşte şi la Fiesole, lângă Florenţa și realizează desene en plein air, străbătând pitorescul drum care ducea de la Florența la Fiesole, drumul fiind mărginit de spectaculoși chiparoși, pictorița vizitând și atelierul pictorului Böcklin sau fermecătoarele bisericuțe întâlnite în cale.

Din seria călătoriilor sale mediteraneene nu putea lipsi Istanbulul cu farmecul său oriental, în expunere urmând să fie prezentat şi un magnific peisaj, o panoramă care ilustrează Cornul de aur, având reproduse în prim-planul desenului siluetele verticale ale unor impresionanţi chiparoşi.

La Balcic, unde soţii Storck călătoreau adeseori şi îşi construiseră o elegantă locuinţă, artista s-a aflat într-un mediu familiar, inspirată de peisajul exotic şi de localităţile pitoreşti. Artista mărturisea în cartea sa, „Fresca unei vieţi”, că a organizat patru expoziții folosind lucrările de pictură și de artă grafică realizate în zona Balcicului.

În fond, pentru Cecilia Cuţescu Storck, toate călătoriile efectuate au fost o importantă sursă de reîmprospătare a creaţiei artistice, o ocazie de a explora noi spaţii culturale, într-un registru european ce devenea, în prima jumătate a secolului XX, tot mai cosmopolit” – a declarat Dr. Elena Olariu, Director Adjunct – Secţia Artă, Muzeul Municipiului București.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 septembrie 2019 – 19 ianuarie 2020.

Sari la conținut