EXPOZIȚIE TEMATICĂ: Bijuterii străvechi și mesaje relevante

Din 22 noiembrie 2019

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU

BIJUTERII STRĂVECHI ȘI MESAJE RELEVANTE

În povestea evoluției umane se află încă ascuns un senzual căruia i-am oferit de timpuriu o extensie anatomică prin decorațiile purtate ca mesaj relevat despre noi înșine. Frumusețe, Forță, Statut, Credință, toate împreună se regăsesc în dorința împlinită de a manipula privitorul prin fiecare detaliu vestimentar.

Fie că apropiem distanțe sau alungăm priviri care ne caută, ne folosim de mici decorații prețioase pe care le asociem dorinței de a trece praguri sau proiecției despre noi înșine, ca mesaj oferit celuilalt. Bijuteriile, cum le numim generic astăzi, pot reprezenta cea mai veche poveste spusă de umanitate într-un limbaj nonverbal. În deplină tăcere, dar cu vorbele lipite de buze.

Putem afirma astfel că bijuteriile și accesoriile vestimentare reprezintă o manifestare universală de înfrumusețare apărută încă din vremurile preistorice. Realizate din cochilii, oase, piatră, lut, metal, sticlă și pietre semiprețioase, acestea atestă nevoia umană de a împodobi corpul, părul, hainele. Dar mai ales de a împlini personalitatea. Este posibil ca de timpuriu să fi fost purtate ca talisman împotriva forțelor malefice, în scop decorativ sau ca simbol al statutului social. Frumusețea, calitatea și creativitatea acestor artefacte ilustrează măiestria artizanilor începând din neolitic și până în zilele noastre.

Piesele prezentate în expoziție sunt diverse din punct de vedere al materialului, stilului, originii și datării și provin din Colecția Arheologie a Muzeului Municipiului București. Traversând timpul și spațiul, această expoziție va explora relația complexă a omului cu podoabele și va transporta vizitatorul într-o lume a cărei artă fascinează și astăzi.

Această expoziție tematică poate fi vizitată la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), în perioada 22 noiembrie 2019 – 20 martie 2021.