Expoziția tematică la Palatul Suțu: „Expoziție-semnal: Pia Massaci”

Din 4 noiembrie 2022

Expoziție-semnal: Pia Massaci

Născută în 1908, la Constanţa, Pia Massaci este o artistă mai puțin cunoscută, a cărei viață și operă se află în curs de cercetare. Pia Massaci este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București cu trei lucrări (Piața Matache Măcelaru, Flori și Palatul Elisabeta), dintre care două au fost prezentate în cadrul expoziției Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, organizată de către Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari 2021.

Inițiativa MMB a fost apreciată de către urmașii artistei, care s-au oferit să contribuie la această cercetare inițiată de reprezentanții muzeului, în vederea organizării unei expoziții-semnal. Menționăm că mai există un demers care se intersectează cu preocupările noastre: volumul „Artiste uitate din România: cercetări și studii despre contribuția femeilor la istoria artei românești”, publicat în cadrul unui proiect derulat de Asociația PostModernism Museum, cu sprijin financiar din partea Administrației Fondului Cultural Național, care cuprinde un capitol semnat de Aurelia Mocanu, intitulat Pictorița Pia Massaci. Pudră, voaletă şi flori.

Potrivit Aureliei Mocanu, Pia Massaci a studiat la București cu Jean Al. Steriadi. Începând din 1935, artista a participat cu lucrări de pictură și grafică la Saloanele Oficiale. Lucrările sale sunt semnate în general cu Pia Massaci-Căpșuneanu, Pia Massaci sau Pia Massaci Cojocaru – în funcție de perioada în care acestea au fost realizate. Astfel, artista se prezintă Pia Massaci-Căpșuneanu sau Pia Căpșuneanu-Massaci la Salonul Oficial de pictură și sculptură din 1935, unde a expus Autoportret și Păpuși italiene, la Salonul Oficial de pictură și sculptură din 1940, unde a prezentat Cap de expresie sau la Salonul Oficial de toamnă din 1940 – desen, gravură, afiș, unde a participat cu peisajul Constanța port, lucrare ilustrată și în catalogul expoziției.
La Salonul Oficial de pictură și sculptură din 1944 a semnat Pia Massaci și a expus lucrarea intitulată Flori, iar în anul următor a prezintat o Marină și a început să semneze Pia Massaci Cojocaru. Tot Pia Massaci Cojocaru o regăsim și la următoarele saloane la care participă: Salonul Oficial de toamnă din 1945 – desen, gravură, afiș (Peisagiu, Figură, Flori la fereastră), la Salonul Oficial de pictură și sculptură din 1946 (Peisagiu) și la Salonul Oficial – expoziții retrospective din 1947, unde expune tot un peisaj. La expozițiile Tinerimii artistice a participat în 1942 și în 1947. În 1953 s-a numărat printre artiștii de la Expoziția Anuală de Stat a Artelor Plastice (pictură, sculptură, grafică), prezentând, la secțiunea pictură, uleiurile Flori de nalbă și Maci de câmp. Semnează, din nou, Pia Massaci.

În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate atât picturile aflate în patrimoniul Pinacotecii București, cât și lucrări selectate din colecția familiei (aproximativ 15 opere), însoțite de informații și imagini din fondul documentar al familiei artistei. Menționăm că în 2022 se împlinesc 30 de ani de la dispariția Piei Massaci.

Angelica Iacob,
Șef Secție Artă