Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”

Din 3 noiembrie 2022

„Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”

După întoarcerea de la studii din Italia (1845 – 1851), cea mare parte din activitatea artistică a lui Gheorghe Tattarescu și cea mai cunoscută a fost dedicată artei religioase, cu peste 50 de astfel de ansambluri picturale, unde a dezvoltat un stil personal, între academismul italian şi iconografia tradiţională postbizantină, activitate care îl va consacra ca cel mai important pictor muralist modern din țara noastră.

Muzeul Municipiului București va completa această imagine dezvăluind, prin expoziția ,,Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, o latură a complexității vieții cotidiene a maestrului unde atât publicului larg cât și specialiștii vor avea ocazia de a explora astfel o filă din biografia artistului.
La peste 200 de ani de la nașterea pictorului timpul validează meritele acestui mare artist și totodată mare patriot și motivează cu prisosință propunerea noastră de a aduce astfel un omagiu celui care a fost o personalitate exemplară a secolului al XIX-lea, un adevărat modelator al gustului și sensibilității pentru frumos ale contemporanilor. Pictor de talent, autor de mari ansambluri picturale bisericești, fondator al Școlii de Belle – Arte din București și mentor al unei întregi generații de artiști, membru activ în cele mai importante mișcări socio-culturale ale vremii, Gheorghe Tattarescu este un nume reprezentativ al culturii române moderne.

Expoziția ,,Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu” își propune să evoce portretul cultural eterogen al acestui artist, dar și cadrul familial ca un nucleu social. Ambientului căminului său eclectic prin dubla sa formare, orientală și occidentală, va fi realcătuit din mărturiile materiale menite să evoce latura spirituală – credința ortodoxă, cea culturală – implicarea sa în problematica socială a epocii și profesoratul, dar și latura cotidiană, tihna ce o oferă portretele de familie și a celor dragi și obiectele personale de natură să adauge expoziției o extensie memorială. Ceramică românească și europeană de secol XIX, icoane tradiționale de autori necunoscuți, dar și icoane pictate și semnate de artist, câteva cărți din biblioteca pictorului relevante pentru preocuparile sale culturale, grafică mică, caiete de schițe și fotografiile de familie vor încerca o remodelare a familiei secolului XIX în sânul propriului cămin ce o adăpostește.
Acestă poveste vizuală își propune menținerea în atenția publicului larg și de specialitate personalitatea și importanța pictorului Tattarescu în cultura și arta modernă românească aducând în prim plan mărturii valoroase atât pentru valorificarea patrimoniului, cât și pentru cercetarea istoriei artei secolului XIX.

Curator – Rodica Ion

.