Expoziția tematică „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită”, la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

Din 17 mai 2024

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA COLECȚIA DE ARTĂ LIGIA ȘI POMPILIU MACOVEI

„Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită”

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” face parte din ansamblul muzeelor și colecțiilor aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București și este găzduită chiar de reședința particulară a donatorilor. Construcția este realizată în stil eclectic francez și terminată după finalizarea Primului Război Mondial, la cererea lui Henry Moscona. Proiectul de arhitectură care însoțește solicitarea pentru autorizația de construcție depusă la 27 februarie 1916 de Moscona este semnat de arhitectul diplomat Rudolf Quich. După naționalizare, statul român a închiriat casa soților Macovei ca locuință de serviciu. Cei doi, fiind pasionați de artă, au apreciat foarte mult acest imobil și au considerat că este potrivit pentru scopul lor, acela de a realiza o importantă colecție de artă. Este o casă spațioasă, cu o compartimentare interesantă, care a permis expunerea colecției fără prea multe modificări care să altereze autenticitatea și structuralitatea acesteia.

Cei doi soți au călătorit foarte mult și au avut, astfel, oportunitatea să cunoască multe personalităţi din domeniul artistic, adaptându-se la curentele vremii. Au adunat din toate colțurile lumii obiecte valoroase.

Acest proiect expozițional va fi dedicat vieții celor doi, cu accent asupra destinului colecționarului. Pompiliu Macovei (1911-2008) a ocupat de-a lungul vieții sale funcții importante, de la profesor la ambasador. A fost arhitect șef al capitalei, cadru didactic, președinte U.A.R., Ministru al Culturii și Ministru Adjunct la Ministerul Afacerilor Externe, primul ambasador român U.N.E.S.C.O. la Paris. Călătoriile pe care le-au întreprins în întreaga lume, datorită funcțiilor pe care le-au ocupat, i-au ajutat să adune, din diverse locuri, obiecte și opere de artă pe care le-au donat Primăriei București.

În arhiva aflată la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei există numeroase fotografii care îl ilustrează pe acesta în diferite călătorii în jurul lumii, alături de soția sa, dar și alături de personalități importante, în Franța, Italia, Ungaria, dar și în ținuturi orientale precum Iran, China. Astfel, această expunere va urmări o componentă memorială, prin care se vor aduna informații prețioase referitoare la viața celor doi soți, modul în care erau priviți în comunitate.

Documente de arhivă care au aparținut celor doi soți, precum scrisori, interviuri, obiecte personale, diferite documente și fotografii, vor fi integrate în cadrul expunerii și vor oferi privitorului o viziune mult mai amplă despre ce au reprezentant aceștia în societate și despre călătoriile lor în străinătate.

Curator: Cristina Ioniță, Secția Artă, MMB

Sari la conținut