Expoziția tematică „Cerul pentru toți și planisfera-gigant”, la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Din 11 octombrie 2023

Cerul pentru toți și planisfera-gigant

Este evident că cerul ne fascinează, iar bolta cerească, plină de stele, cu planete și Calea Lactee, pare un haos, fără nimic familiar, comparabil cu ceea ce vedem în jurul nostru.

Astronomii au făcut ordine în haos și au inventat constelațiile cu forme și granițe, sisteme de coordonate, au dat nume stelelor și au găsit zone speciale pe cer, precum zona circumpolară, ecliptica și ecuatorul galactic.

În prezent, cerul este complet predictibil, iar noi, oamenii, putem face hărți cu cerul vizibil la orice oră și din orice loc de pe Pământ și din sistemul solar.

Exact asta vă propunem, să veniți să vedeți cerul în toată splendoarea lui, dar și hărți ale cerului pentru a face ordine în haos. Veți observa hărți ale cerului pentru diferite anotimpului, cerul vizibil de la polul nord și polul sud, hărți cu traseul Soarelui și al planetelor și hărți ale constelațiilor.

În plus, vă propunem să vă jucați cu o hartă mobilă, o planisferă,  și să aranjați cerul așa cum se vedea el în trecut, sau cum o să se vadă în viitor.

Text: Adrian Șonka, muzeograf, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Secția Antropologie Urbană.