Expoziția tematică „Cerul în mai multe lungimi de undă”, la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Din martie 2023

Cerul în mai multe lungimi de undă

Ochiul omenesc este limitat în privința luminii pe care o detectează. Dacă privești universul doar cu ochii și doar prin telescoapele optice, este imposibil să explici toate fenomenele cosmice și modul în care funcționează stelele.

Din acest motiv, astronomii au inventat telescoape și detectori prin care se poate observa lumina invizibilă emisă de găurile negre, stelele reci și fierbinți, norii de praf și de gaze în care se formează stele și planete.

În expoziția aceasta veți vedea cerul în alte tipuri de lumină: raze-X, infraroșu, radio, ultraviolet și microunde. Astfel, veți putea observa cum ar arăta bolta cerească dacă am avea ochi sensibili la tipurile respective de lumină, precum și ce feluri de obiecte s-ar vedea.

Imaginile folosite în expoziție vor fi preluate de telescoape spațiale și terestre, mozaicuri de imagini, toate proiectate pe bolta cerească, pentru a ne arăta cum s-ar vedea cerul. Vom explica toate tipurile de lumină, cum se produc, cine le emite și vom face o incursiune în spectrul electromagnetic, adică în toate tipurile de lumină care există în Univers.

Text: Adrian Șonka, muzeograf, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Secția Antropologie Urbană.