EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU
Ceramică românească modernă din colecția Muzeului „Dr. Nicolae Minovici”
Expoziția aduce împreună numeroase piese de ceramică produse în patru ateliere moderne de olărie din țară, care au funcționat în primele decenii ale secolului XX: Domeniile Coroanei Regale, Troița, Gheorghe Niculescu și Frații Tompa. Vor fi expuse ulcioare, farfurii, talere, sfeșnice sau ploști din ceramică păstrate în colecțiile Muzeului „Dr. Nicolae Minovici”. Alături de prezentarea bunurilor culturale, variate ca morfologie și decor, demersul expozițional țintește către recuperarea istoriei acestor ateliere și fabrici, a modului lor de funcționare, precum și a rolului jucat în procesul de modernizarea tehnicilor de realizare a ceramicii.
Încercând să răspundă noilor gusturi și cerințe ale clientelei urbane, care redescoperea arta populară grație atmosferei culturale fervente a perioadei amintite, atelierele au combinat mai multe surse de inspirație din tradițiile locale, realizând piese deosebite, cu un decor modernizat. Contribuind la crearea unor arte aplicate cu specific românesc – proiect major al epocii – artizanii au folosit elemente de ornamentică tradițională, precum și formule ale Artei 1900 sau inovații proprii. Totodată, formele produselor au rămas strâns legate de funcționalitate acestora.
Produsele create de artiștii și meșteșugarii care au lucrat la atelierele Domeniile Coroanei de la Cocioc-Periș, Troița (găzduit de Fabrica Rüffer în 1921) și Gheorghe Niculescu din capitală, respectiv, la fabrica Frații Tompa din Turda au fost expuse și premiate atât în țară cât și în străinătate, în cadrul expozițiilor menite să reflecte progresul artistic și industrial național. Sporirea producției a dus, în unele cazuri, la crearea mai multor puncte de desfacere interne și peste hotare, și, consecutiv, la creșterea economiei românești.
Curatori: Dr. Silvia Iordache, șef secția Antropologie Urbană, Dr. Mădălina Manolache, Drd. Ionuț Banu, muzeografi Muzeul Nicolae Minovici, MMB