Eveniment expozițional: „Vizita bătrânei doamne. Portretul mamei artistului revine în locul creației”

Din 15 octombrie 2020

Eveniment expozițional la Muzeul Theodor Aman

VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE. Portretul mamei artistului revine în locul creaţiei

Muzeul Theodor Aman – Muzeul Municipiului București oferă publicului începând de joi, 15 octombrie 2020, orele 10.00, până duminică, 29 noiembrie 2020, orele 18.00, un eveniment expoziţional în premieră – „VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE. Portretul mamei artistului revine în locul creaţiei”.

Cei care îl preţuiesc pe Theodor Aman au prilejul să descopere un portret din perioada de maximă maturitate a celui care a fost considerat pe tot parcursul vieţii sale cel mai bun portretist român. Lucrarea, realizată în 1880, o reprezintă pe Pepica Aman, mama artistului şi face parte din patrimoniul Pinacotecii Muzeului Municipiului Bucureşti, fiind acum expusă pentru prima dată în Muzeul „Theodor Aman”.

Pepica Aman a încetat din viaţă în 1868, cu un an înainte ca pictorul să finalizeze casa care găzduieşte actualul muzeu, ceea ce înseamnă că mama artistului nu a vizitat niciodată fizic acest loc. La 12 ani de la dispariţie, fiul ei îi perpetuează memoria printr-un excepţional portret de expresie, construit nu după model, ci prin reconstituirea în imagine a amintirilor, a iubirii, a recunoştinţei, a preţuirii fără margini şi a dorului profund.

Evenimentul pe care vi-l propunem poate fi considerat  şi o vizită a mamei în spectaculoasa casă a fiului ei, vizită pentru care „BĂTRÂNA DOAMNĂ” s-a pregătit îndelung, petrecând o importantă perioadă de timp în Atelierul de restaurare al M.M.B., de unde a ieşit într-o formă impecabilă, aproape ca în ziua în care fiul ei a atins-o pentru ultima oară cu penelul, iar acum aşteaptă cu emoţie întâlnirea cu dumneavoastră.

Greta Şuteu, muzeograf, Muzeul Theodor Aman