Expoziția tematică „Ecaterina Vrana: UnSeen”, la Muzeul Nicolae Minovici

Din 9 iulie 2021

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL NICOLAE MINOVICI

ECATERINA VRANA: UnSeen

Muzeul Municipiului București vă invită la deschiderea expoziției „Ecaterina Vrana: UnSeen” în ziua de vineri 9 iulie 2021, la Muzeul Nicolae Minovici.

Artista Ecaterina Vrana (1969-2019) a fost și rămâne o prezență singulară în spațiul artelor românești. Universul artistei este remarcabil printr-un adevărat alfabet vizual propriu, dar și prin emoția puternică pe care o revarsă compozițiile sale simbolice redate într-un stil postmodernist. Exponentă a generației postdecembriste, artista s-a poziționat de la început ca o prezență insolită, în special prin modalitatea sculpturală de a folosi vopseaua (pasta), prin asocierile cromatice, dar și prin stilul aparent de inocență plastică/ „faux naïve”.
Cu studii finalizate la Academia de Arte din București, în clasa Profesorului Sorin Ilfoveanu, Ecaterina Vrana debutează expozițional la Universitatea din Freiburg în 1993. Va continua prin numeroase expoziții personale și de grup și va fi recunoscută în spațiul european și nord-american, fiind prima artistă de origine română expozantă la Armory Show, New York (2016).

Expoziția „Ecaterina Vrana: UnSeen” propune o radiografiere a motivelor simbolice întâlnite pe întregul parcurs al creației artistei și identifică un arc peste timp în ceea ce privește o sincronicitate evolutivă a personajelor pe care artista le redă în opera sa, fie în perioada de tinerețe, Doctori (1993), fie schița ultimei lucrări realizate de artistă, Așteptând doctorii (2019).

Simbolistica sa recurentă este pe cât de ludică, pe atât de metaforică: stropitoare-femei, mirese care se metamorfozează în contese sangvine, oameni de zăpadă bicolori, săruturi captive în timp și spațiu, un microunivers animal format din pui fragili, pisici îndestulate, vaci alegorice sau oi îmblânzite. Fiecare motiv sau personaj are locul său bine gândit în lumea Ecaterinei Vrana, într-o lume împânzită de pastă, formă și culoare. Deseori inserția de text își face simțită prezența, pentru a suplimenta senzația momentului în care s-a realizat lucrarea. Materiale inedite apar pentru a completa intesitatea mesajului, cum este foița aurie de ciocolată în Anna Karenina pe calea ferată.

Neoexpresionistă prin atitudine, arta Ecaterinei Vrana emană misticism, hipnotism, dar și jovialitate. Privitorul atent descoperă o întreagă dimensiune semiotică, aflată atemporal într-o nebuloasă a propriului univers artistic. Lacrimile nu se varsă în zadar la Ecaterina Vrana. Lacrimile se metamorfozează în picături migdalate de culoare și pornesc spre circuitul lor transformativ. Un traseu demarcat de cercuri concentrice, chiar elicoidale, ce înglobează ciclicitatea și reversibilitatea vieții. Din tristețe se naște fericire, iar artista deține formulele (al)chimice pentru a dobândi tinerețea veșnică, așa cum rămâne scris în jurnalele consemnate cu acribie în adolescență: „Din acest moment am decis să-mi pictez nemurirea”. Ecaterina Vrana și-a îndeplinit menirea, acum ne rămâne nouă, marelui public, să-i onorăm creația și să-i asigurăm rolul cuvenit în Templul Artelor.

Reunind lucrări din colecții private, dar și din colecția MARe/ Muzeul de Artă Recentă, expoziția „Ecaterina Vrana: UnSeen” se distinge ca fiind o primă expoziție postumă realizată într-un muzeu din România și reprezintă un proiect al Secțiilor de Artă și Antropologie din cadrul Muzeului Municipiului București.

Felicia Raetzky, Curator

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 iulie – 14 noiembrie 2021, la Muzeul Nicolae Minovici (Sala de Conferințe).