ÎMBOGĂȚIREA COLECȚIILOR DE ARTĂ, la Muzeul Municipiului București (2019-2021)
Lucrările acceptate ca donație pentru colecția Pinacotecii București, în perioada 2019-2021, sunt foarte diverse și valoroase, completând în mod fericit fondurile deja existente. O parte dintre acestea au fost deja prezentate publicului, fie în expoziții temporare, fie în expoziții speciale dedicate donațiilor.
Marea Galerie a Pinacotecii se va organiza în Palatul Dacia-România de pe strada Lipscani, nr. 18-20. Primăria Capitalei a dat clădirea în administrare către Muzeul Municipiului București, în toamna anului 2019. Având în vedere această oportunitate, Secția Artă și-a conturat o politică clară de atragere a unor noi donații.
Pentru colecția de pictură, în anul 2019, a fost acceptată o lucrare realizată de Spiru Vergulescu, pictura fiind intitulată „Ușă de biserică” (ușa laterală a altarului Mănăstirii Mărcuța), lucrarea fiind oferită de soții Georgeta și Liviu Roșu.
În anul următor, a fost acceptată oferta unei lucrări realizată de cea mai valoroasă pictoriță de la Chișinău – Valentina Rusu Ciobanu. Este vorba despre o pictură reprezentând un interior al unei case din Basarabia. Donația a fost făcută în urma realizării expoziției organizate la Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația pentru cultură și artă Arbor, cu ocazia împlinirii de către artistă a vârstei de 100 de ani. Pictura donată a fost expusă și în cadrul Art Safari 2021, în expoziția organizată de Muzeul Municipiului București, „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”.
Tot în anul 2020, în colecția Pinacotecii București a fost integrată donația Mircea Barzuca, care cuprinde 50 de picturi de Margareta Sterian. Donația reflectă pe deplin creația acestei artiste extrem de complexe și puternic legată de mișcările de avangardă românești. Foarte curând după primirea donației, o serie de cinci lucrări au fost selectate pentru a face parte din expoziția „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”. Colecția donată a mai fost folosită pentru organizarea unui medalion expozițional intitulat „Margareta Sterian. Chipuri și măști”, în perioada 23 iulie – 29 august 2021, și a unei mari expoziții dedicate întregii donații, intitulată „Margareta Sterian. Realism magic-Ipostaze”, în perioada 27 octombrie – 5 decembrie 2021.
Prin amabilitatea Adrianei Lăzărescu, Pinacoteca București a mai primit o pictură, realizată de Ghelman Lazăr. Este vorba de „Portretul doctorului D. Grigorescu”, executat în anul 1949. Profesor-doctor Grigorescu a fost autorul primului manual de neurologie din România. Mare iubitor de artă, ca mulți medici din România, doctorul Grigorescu a fost prieten cu pictorul Arthur Verona, iar pictorul Ghelman Lazăr i-a fost pacient.
Fără îndoială, anul 2020 s-a conturat ca un moment extrem de benefic pentru îmbogățirea patrimoniului Pinacotecii București. De remarcat este și oferta artistului Sorin Adam, care ne-a oferit o lucrare, un „Peisaj din Istanbul” și a participat la programul „Arta pe înțelesul tuturor”, organizat în cadrul expoziției „Natură moartă, natură vie”, expoziția anuală a Pinacotecii Sorin Adam este un artist pasionat de călătorii, prezența sa în această expoziție aducând un plus de valoare.
Atenția Secției Artă s-a îndreptat și către tinerii artiști. Tot în anul 2020, pictorița Maria Jardă a donat și ea o lucrare, intitulată „Peisaj de toamnă”. Maria Jardă este o artistă cu studii realizate al Universitatea de Arte din București, urmând și un program de master, la clasa profesorului Horea Paștină. Pictorița are la activ numeroase participări la expoziții din țară, dar și din Italia (Roma, Veneția, Florența). În cadrul programelor speciale ale Pinacotecii a fost prezentată la conferința „Maria Jardă: Culoare, Natură, Sentimente”, susținută pe data de 25 ianuarie 2020, iar lucrarea donată a figurat în marea expoziție „Seducție și trimf în artă. Femei artist în România” și a fost publicată în catalogul expoziției.
La fel de important pentru dezvoltarea colecției Pinacotecii București s-a dovedit a fi și anul 2021. În această perioadă a fost acceptată și oferta de dar manual a Mariei Antoaneta Șatrapelea, din Constanța. Este vorba despre un total de 23 de lucrări, care vor purta mențiunea „Colecția Bedivan Dumitrașcu, colecționar aromân”. Donația cuprinde pictură și sculptură, remarcânduse portretele reprezentându-i pe Elvira Godeanu, Lucian Blaga sau Tache Ionescu.
În același an a urmat oferta soților Alexandru și Ioana Beldiman. Generoasa ofertă de 56 de lucrări cuprinde portrete de familie de secol XIX, multe dintre acestea ilustrând trecutul familiei Beldiman, dar și plăci de gravură executate de Gabriel Popescu și Hortensia Masichievici-Mișu. Gabriel Popescu a fost un eminent profesor al Școlii de Belle-Arte din București, fondator al catedrei de gravură, iar Hortensia Masichievici-Mișu o artistă foarte valoroasă care a studiat cu Oscar Han, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu și Alexandru Ciucurencu.
Programele educaționale „Arta pe înțelesul tuturor” au continuat și în anul 2021, chiar dacă în online. Doi artiști contemporani importanți au participat la aceste activități, prezentând publicului specificul operei lor, dar și spațiul în care lucrează, atelierele de creație. Primul dintre ei este Florin Șuțu, din Ploiești. Pictorul a studiat la Academia de Artă din București, la clasa profesorului Ion Sălișteanu și este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici. Artistul a deschis numeroase expoziții în țară și străinătate – la Moscova, Salonic, Lom sau Madrid.
Cel de-al doilea artist este Corina Preda Perianu. Pictorița a urmat cursurile Universității de Arte din București, clasa profesorului Vasile Grigore. Din anul 1997, Corina Preda Perianu este restaurator la Muzeul Național de Artă al României, dar și-a continuat cariera de pictoriță, fiind prezentă la numeroase expoziții de grup și având la activ importante expoziții personale organizate în București și în țară. În cadrul programelor organizate de Secția Artă a susținut un interesant interviu-confesiune „Arta pe înțelesul tuturor, cu pictorița Corina Preda Perianu”. Evenimentul a avut loc în atelierul artistei, fiind susținut pe data de 21 iulie 2021.
La Muzeul Dr. Nicolae Minovici, parte a Muzeul Municipiului București, a fost organizată expoziția „Ecaterina Vrana: UnSeen”, în perioada 9 iulie – 14 noiembrie 2021. A fost vorba despre un eveniment realizat în colaborare cu familia artistei și colecționari. Ecaterina Vrana este prima pictoriță din România care a fost prezentă cu o expoziție personală la Armory Show, în anul 2017. Armory Show este cel mai mare târg de artă din Statele Unite ale Americii.
Ecaterina Vrana a studiat la Universitatea de Arte din București, la clasa profesorului Sorin Ilfoveanu. În anul 2021, Pinacoteca a primit ca dar manual două lucrări de Ecaterina Vrana, una oferită de Adrian Majuru („Așteptând cafeaua”) și cealaltă, intitulată, „Doctorii”, care a fost oferită de Valentin Gora, soțul artistei.
O serie extrem de importantă de 50 de lucrări, 48 de artă grafică și două picturi, au fost oferite de Maria Muscalu Albani, tot în anul 2021. Sunt lucrări care provin din atelierul artistului și care s-au constituit în cadrul Pinacotecii București în Colecția Corneliu Baba – Donația Corneliu Baba. Oferta cuprinde, printre altele, autoportrete ale artistului, portrete ale lui Tudor Arghezi, portretul lui Theodor Pallady, ale lui Mihai Sadoveanu, Constantin Tănase, George Enescu, ilustrații la „Mitrea Cocor”, studii pentru seria „Regele nebun”. Donația a fost făcută după organizarea expoziției dedicată marelui artist, de la Palatul Suțu. Expoziția-eveniment „Corneliu Baba – Atelier” (organizată în perioada 15 septembrie – 17 octombrie 2021) a prezentat publicului pictură și obiecte din atelierul artistului, integrate într-o spectaculoasă scenografie de expunere.
O serie deosebită a donațiilor oferite Pinacotecii București a venit din partea colegilor noștri de la Muzeul Municipiului București. Prin expoziţia intitulată chiar „Artiști la muzeu”, ediția a doua, au fost prezentați publicului o parte dintre specialiștii săi, care sunt și artiști. La finalul acestei expoziții, trei dintre ei au donat lucrări pentru Secția Artă: Vasile Dobre, Rodica Ion și Marilena Constantin Murariu. Vasile Dobre a fost muzeograf la Muzeul „Gheorghe Tattarescu” și a absolvit Academia de Artă „Nicolae Grigorescu”, Secția Tapiserie. Lucrarea donată este o tapiserie, intitulată „Ramură de vâsc”. Rodica Ion este actualmente muzeograf la Muzeul „Gheorghe Tattarescu” și a donat patru lucrări de pictură și 27 de desene anatomice, fiind și invitata programului „Arta pe înțelesul tuturor”, difuzat pe data de 21 iunie 2021. Marilena Constantin Murariu, care a fost muzeograf la Muzeul Theodor Aman, este una dintre prezențele cele mai puternice ale artei contemporane românești și a prezentat în expoziția „Artiști la muzeu” câteva dintre picturile sale pline de sarcasm politic.
Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei”
În perioada 2019-2021 a fost finalizată și prelucrarea donației oferită de Michaela Maria Macovei pentru completarea patrimoniului din Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”. Este vorba despre 355 de piese de artă decorativă și artă plastică și aproximativ 9000 de cărți, albume și reviste de artă. Această a doua donație, acceptată de Consiliul General al Municipiului București, vine să o completeze pe prima, oferită în anul 1992 de fondatorii colecției.
*****
În final, se poate constata că, printr-un context fericit și datorită generozității artiștilor și a iubitorilor de artă, în doar trei ani de zile, colecțiile de patrimoniu ale Secției Artă s-au îmbogățit cu peste 550 de lucrări și 9.390 de cărți, toate aceste prețioase obiecte primite însumând o valoare totală de peste 950.000 de lei.
Dr. Elena Olariu, Director ajunct Secţia Artă, Restaurare-Conservare