Descopera.ro – video reportaj despre Palatul Suțu, polul balurilor bucureștene

Palatul Suţu, polul balurilor bucureştene din secolul XIX. Onoarea specială pe care Carol I i-o făcea boierului Grigore


Aflat în inima Bucureştiului, la kilometrul zero al Capitalei, Palatul Suţu poartă cu mândrie o istorie de aproape 200 de ani. Polul balurilor din a doua parte a secolului XIX, la care participau inclusiv regele Carol I şi regina Elisabeta, sediul cartierului general german în timpul Primului Război Mondial, sediu al Primăriei Capitalei sau al Băncii Chrissoveloni, în Palatul Suţu se află în prezent Muzeul Municipiului Bucureşti. Despre istoria şi însemnătatea acestui palat am vorbit cu Horia Iova, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti.

„Palatul Suţu, care este astăzi sediul Muzeului Municipiului Bucureşti, era, în zilele lui de început, sediul mondenităţilor bucureştene. El îşi are începutul în anii 1830, atunci când a fost construit din porunca boierului Costache Suţu, un boier foarte puternic venit dintr-o familie de origine greacă care a ocupat diverse funcţii importante în spaţiul românesc. O fire ambiţioasă, puternică, determinată şi un caracter uneltitor aspira chiar, se pare, la tronul Ţării Româneşti”, afirmă Horia Iova, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti.
Reprezentanţii familiei Suţu au ocupat numeroase funcţii importante în Moldova şi în Ţara Românească, dând chiar domnitori, precum Alexandru Suţu şi Mihai Suţu, care au condus de câteva ori cele două ţări româneşti la finalul secolului XVIII şi în prima parte a secolului XIX.  Postelnicul Costache Grigore Suţu, care a construit palatul între 1833 şi 1834, era nepot de frate cu domnitorul Mihai Suţu.
Urmăriți integral reportajul video aici:
https://www.descopera.ro/case-de-poveste/17298079-palatul-sutu-polul-balurilor-bucurestene-din-secolul-xix-onoarea-speciala-pe-care-carol-i-i-o-facea-boierului-grigore

 

Sari la conținut