Descopera.ro – video reportaj despre Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Observatorul Astronomic, locul unde un amiral îndrăgosit de astre a scris istorie cu o lunetă de diametrul unei pizza mici. ”Este o experienţă completă, ai ocazia să vezi cu ochiul, prin telescop, ceva ce este pe panouri”

 

Pornit ca un Observator Astronomic privat, din iniţiativa amiralului Vasile Urseanu, actuala clădire din Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 21, este deschisă tuturor pasionaţilor de astronomie şi nu numai, care pot vedea, într-un cadru modern şi în direct, dincolo de cerul albastru.
Născut în 9 ianuarie 1848, la Bucureşti, într-o familie modestă, Vasile Urseanu a urmat cursurile Liceului „ Sfântul Sava”. În 1868 a absolvit Şcoala militară de ofiţeri de infanterie din Bucureşti, cu gradul de sublocotenent, fiind apoi repartizat în corpul Flotilei.
După ce a activat ca ofiţer pe navele „România” (1869-1870) şi „Ştefan cel Mare” (1870-1872), Vasile Urseanu, ajuns deja locotenent, a plecat la studii în Franţa, la Şcoala Navală din Brest. Acest lucru s-a datorat intervenţiilor generalului Emanoil Florescu (ministru de Război între 1871 – 1876) pe lângă guvernul de la Paris. Excelentele aptitudini l-au ajutat însă pe Vasile Urseanu să fie acceptat în şcoala de aplicaţii a marinei franceze, prin intermediul căreia a ajuns în diverse locuri, precum  Insula Sfânta Elena, Capul Bunei Speranţe sau portul Rio de Janeiro.
Întregul articol este disponibil aici: