Cum sunt secretele muzeelor dezvăluite copiilor


Pentru copiii curioși și creativi care își petrec o parte din vară în Capitală, Muzeul Municipiului București (MMB) a pregătit o paletă largă de ateliere de vacanță. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani sunt așteptați la muzeele din componența MMB până la data de 7 septembrie 2018.

Proiectele „Caravana Muzeelor” și „Vara Istoriei pe Calea Victoriei” reprezintă deja programe de tradiție desfășurate în cadrul MMB, care au atras peste 500 de participări la edițiile de anul trecut. Pentru ambele programe, participarea se realizează pe bază de înscriere la adresa conferinte@ muzeulbucurestiului.ro și la nr. de tel. 0722574897.

Caravana Muzeelor, ediția a VII-a

Activităţile de vacanţă din cadrul Caravanei Muzeelor sunt dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani şi se desfăşoară de miercuri până vineri, orele 10.00-12.00, la mai multe muzee din componența MMB. Prin intermediul jocului și al artelor, copiii vor descoperi, pe înțelesul lor, câteva secrete ale muzeelor și tehnici artistice inspirate de obiectele de preț găzduite de acestea. Pe care, firește, le vor experimenta: cu pensula în mână și foaia albă în față, prin lucrări în creion, pastel, tempera, modelaj, ș.a. Muzeele lunii august sunt: Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul dr. George Severeanu, Muzeul dr. Nicolae Minovici, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” și Palatul Suțu.

Proiectul, aflat la ediția a VII-a, a fost inițiat de Angelica Iacob, în prezent Șeful Serviciului Relații Publice, Marketing și Proiecte Culturale al Muzeului Municipiului București, și este coordonat de Dr. Roxana Coman, muzeograf în cadrul aceluiași departament.

Vara istoriei pe Calea Victoriei

Ediția a IV-a a Şcolii de vară a Muzeului Municipiului București este dedicată copiilor de 6-12 ani şi se desfășoară în grădina Casei Filipescu-Cesianu, în Lapidarium sau în „Muzeul Vârstelor”.

Activitățile educative au o tematică variată și au fost concepute în parteneriat cu asociații cu profil cultural-educativ și cu artiști. Organizate în special în aer liber, în spațiul prietenos și inedit al Casei Filipescu-Cesianu, atelierele sunt programate de miercuri până sâmbătă, în intervalul orar 10.00-12.00, până la data de 7 septembrie 2018.

În luna august vor lucra împreună cu participanții atât specialiștii de la Atelier Papelier, reprezentanții Asociației Redescoperă Istoria și ai Asociației PlaYouth, cât și Mihai Grăjdeanu și Marius Paraschiv, artiști BD, dar și educatori din echipa muzeului – Horia-Ioan Iova și Angelica Iacob. Astfel, copiii se vor putea iniția în realizarea hârtiei manuale (cu Atelier Papelier), pot descoperi într-un mod inedit istoria celui de-al Doilea Război Mondial prin activitățile concepute de către Asociația Redescoperă Istoria în cadrul programului Ore de istorie vie și vor învăța cum să conceapă o poveste interesantă în cadrul atelierului de storytelling susținut de Asociația PlaYouth.

De asemenea, „Salonul de Bandă Desenată – Povești din București”, deschis în mansarda Casei Filipescu-Cesianu, va inspira participanții să ilustreze orașul în cadrul atelierelor de bandă desenată din zilele de sâmbătă. Nu în ultimul rând, în zilele de joi, 23 august și joi, 30 august, copiii sunt invitați să viziteze „Muzeul Vârstelor” și să participe la activitățile educative intitulate „Frumusețea balurilor și seratelor de altădată: de la costumație la muzică” și „Timpul liber în București”, însoțiți de reprezentanți ai Muzeului Municipiului București.

Școala de vară în Planetariu se adresează copiilor de 7-12 ani și se desfășoară la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Organizate în zilele de duminică, începând cu ora 11.00, activitățile au loc în Planetariu și pe terasă pentru observații solare. Este deja cel de-al patrulea an în care copiii pasionați de astronomie pot participa la Școala de vară inițiată de specialiștii Observatorului Astronomic al MMB (Elisabeta Petrescu și Adrian Șonka). (Înscrieri: urseanu.astro@gmail.com, 0722521939).

Partenerii despre noi

Pentru a putea oferi copiilor ocazii cât mai simpatice de petrecere a timpului liber, dar care să beneficieze și de un conținut educativ substanțial, Muzeul Municipiului București organizează, în fiecare an, un apel de proiecte educative deschis comunității. Proiectele selectate se oglindesc în activitățile organizate pe durata verii și nu numai. Întrucât aceste colaborări sunt extrem de importante, am invitat trei dintre organizațiile partenere să formuleze câteva impresii pentru cititori.

Iată, în continuare, o privire formulată de Atelier Papelier, organizație specializată pe hârtia reciclată manual: „Hârtia este peste tot: în magazine, în fiecare cameră a oricărei case, în birourile firmelor, pe trotuare, îngrămădită în gropile de gunoi alături de alte deşeuri. Zilnic, fiecăruia dintre noi îi trece prin mâini, cel puţin o dată, măcar o bucată de hârtie. Hârtia este cel mai frecvent deşeu, provenit din mai toate domeniile de activitate şi, prin urmare, are cea mai mare pondere în totalul deşeurilor la nivel mondial. Știm că vrei să faci cât mai mult pentru a avea o amprentă cât mai mică în defavoarea mediului înconjurător. Știm că ai vrea să îți aduci aportul în încercarea de a salva pădurile. Știm, de asemenea, că este dificil să îți găsești timp și energie pentru a face acest demers.

Papelier este un atelier care produce hârtie reciclată manual și creează produse din hârtie reciclată manual. Produsele noastre sunt destinate celor ce își doresc să comunice spirit ecologic, în paralel implicându-ne și într-o campanie care insuflă o mai mare atenție în relația cu mediul înconjurător. Practic, în prezent, Papelier își concentrează activitatea pe două direcții: producție de hârtie reciclată manual și design de produse din hârtie reciclată manual, la care se adaugă workshop-uri cu tematică ecologică. Intenționăm să dezvoltăm o nouă componentă a activității noastre și anume cercetarea în domeniul hârtiei reciclate. Workshop-urile pe care le susținem sunt menite să creeze conștientizare în ce privește consumul de hârtie și gestionarea deșeurilor din hârtie. Am adaptat atelierele în așa fel încât mesajul nostru să fie relevant atât pentru cei mici, cât și pentru părinții și bunicii acestora.

De-a lungul timpului am desfășurat aceste ateliere în colaboare cu mai multe instituții de cultură sau entități particulare. Una dintre cele mai solide relații o avem cu Muzeul Municipiului București. Împreună cu muzeul am reușit să desfășurăm la Casa Filipescu-Cesianu seria de workshop-uri numită Hârtie din Hârtie în 4 pași, pe parcursul vacanței școlare de vară. Prin amabilitatea muzeului avem acces la primitorul spațiu din grădina Casei Filipescu- Cesianu de pe Calea Victoriei 151, unde, în zilele de miercuri din această perioadă, în intervalul orar 10.00-12.00, îi așteptăm pe toți cei mici sau mai mari, interesați de ecologie, să participe la activitățile noastre.

PlaYouth se află, în această vară, la prima colaborare cu Muzeul Municipiului București. I-am invitat să se prezinte pe scurt și să ne împărtășească câteva dintre așteptările pe care le au: „Activitățile PlaYouth au ajuns la Muzeul Bucureștiului! Suntem încântați de deschiderea cu care am fost primiți și ne bucurăm foarte mult că avem ocazia să aducem atelierele noastre întrun mediu științific, istoric și artistic. Ne dorim să fie o colaborare lungă și încununată de succese! Suntem o echipă tânără, entuziastă și dornică de reușită. Iubim foarte mult copiii, iar misiunea noastră este să aducem jocul, arta și bucuria în viața lor, prin organizarea de activităţi educativ creative. Valorile care ne caracterizează sunt prietenia, respectul, integritatea și solidaritatea.”

Lecturi sonore la Palatul Suțu

Activitățile dedicate celui mai tânăr public nu se desfășoară doar pe durata vacanțelor, ci și pe tot parcursul anului școlar. Amintim proiectul 5 Licee, 5 Muzee sau programul național Școala Altfel, la care MMB participă de multă vreme. Se adaugă și alte proiecte desfășurate în colaborare. Vă prezentăm în continuare un proiect frumos, care are darul de a ne emoționa. Este vorba de inițiativa intitulată Lecturi sonore, care a avut loc în prima parte a acestui an la Palatul Suțu, în cadrul seriei de conferințe din zilele de joi, coordonate de Cătălin D. Constantin. Ne povestește despre proiect Adriana Moca, actriță și director al Asociației Vis-a-Vis. „Mama avea obiceiul să-mi citească poezii, pe vremea când încă nu cunoșteam alfabetul. Glasul ei, încărcat de căldură și înfiorat de emoție a fost sămânța cu rod bun a unei vocații artistice de mai târziu. Din atelierele de lectură performativă ale Asociației Vis-à-vis, realizate prin proiecte cultural-educative cu generații de elevi, am putut observa impactul major, emoțional și intelectual, pe care îl are asupra copiilor desțelenirea sensurilor unui text, prin intermediul vocii. Auzul cuvintelor, al propriului glas, joaca de-a interpretarea, au efecte imediate. Se demonstrează astfel eficacitatea actului lecturii cu glas tare, a magiei pe care o operează!

Când citim cuiva sau ni se citește, dincolo de ideile și imaginile vehiculate, se naște emoția. Transmiterea mesajelor se îmbogățește prin interacțiune, o legătură ce influențează reciproc emițătorul și receptorul. Vocea modulată, interpretarea sensurilor, tăcerile și pauzele conferă corporalitate cuvintelor. Între participanții la lectură se naște o dublă relație: a fiecăruia cu textul, și cealaltă de empatie, de întâlnire într-un inefabil al momentului.

În atelierele mele de lectură performativă – lecturi sonore (găzduite de Muzeul Municipiului București, mulțumesc și pe această cale pentru deschidere lui Cătălin D. Constantin, Roxanei Coman și Angelicăi Iacob), am încercat să aleg cărţi care să rezoneze cu universul interior al tinerilor. M-am întrebat cum ar putea ajunge la ei valorile pe care aceste cărţi le conţin, cooptându-i în joaca de-a interpretarea și, mai ales, de-a înțelegerea propriilor trăiri. Este impresionant să vezi cum se „deschid” când li se oferă ocazia participării și cum, după o vreme, reîntâlnindu-i, te salută cu o replică dintr-un text citit împreună cu un an înainte!

Articol de Angelica Iacob și Roxana Coman