Cum au văzut Țările Române artiștii călători din secolul XIX

Expoziție la Palatul Suțu

Cum au văzut Țările Române artiștii călători din secolul XIX

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), expoziția tematică „Țările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX”, al cărei vernisaj va avea loc pe data de 8 iunie 2022, începând cu ora 17.00.

Țările Române au reprezentat un punct de interes pentru europenii care au călătorit către Orient, mai ales că se aflau pe linia maritimă a Dunării. Ca urmare a acestor incursiuni, ele sunt ilustrate și descrise în publicațiile călătorilor străini.

Exploratorii și călătorii europeni au fost însoțiți de artiști care au imortalizat locurile pe care le-au vizitat, cu specificul și oamenii lor. Desenele erau apoi transpuse în gravură, care permite prin tehnică multiplicarea produsului artistic pentru a ilustra albumele de călătorie.

Noua expoziție tematică înfățișează peisaje în spațiul românesc surprinse de câțiva artiști care au însoțit călători străini din Principate, în încercarea de a ilustra peisagistica românească în viziunea europenilor, folosind piese din Colecția de Tipărituri și Imprimate a Muzeului Municipiului București.

Printre punctele de atracție se regăsesc orașele Sibiu, Sebeș, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Oradea, Deva sau București, monumente naturale unice – Detunata Goală, Paul Bran, Pasul Roșu, Cheile Turzii și altele – precum și peisaje de pe malurile Dunării – Cazanele Dunării, Porțile de Fier. Printre artiștii ale căror lucrări se află în această expoziție îi regăsim pe: Ludwig Rohbock (1824-1893), Denis Auguste Marie Raffet (1804-1860), Luigi Mayer (1755–1803), Michel Bouquet, Salvator Cherubini (1801-1869), Ferdinand Julius Wilhelm Laufberger (1829-1881), William Henry Bartlett (1809-1854).

Minunate gravuri înfățișează orașe, monumente, peisaje montane animate pe alocuri de grupuri de oameni surprinși în toiul activităților cotidiene.

„Cel mai vechi album din care au fost extrase ilustrate ce sunt expuse este «Views in the Ottoman dominions: in Europe, in Asia, and some of the Mediterranean islands from the original drawings taken for Sir Robert Ainslie by Luigi Mayer, F.A.S., with descriptions historical and illustrative», publicat la Londra, în 1810, de către Robert Bowyer. Gravurile surprind monumente și perspective inedite asupra orașelor.

În 1826, apare la Viena publicația «Donau Ansichten nach dem Laufe des Donaustroms von seinem Ursprung bis zu seinem Ausflusse ins Schwarze Meer», care surprinde, în 264 de litografii, imagini de pe cursul Dunării, de la sursă la vărsarea în Marea Neagră. În expoziție a ajuns o litografie a Brăilei, compoziție de ansamblu animată de personaje în prim – plan.

Michel Bouquet și Eugene Ciceri, artiști francezi, întreprind o călătorie în spațiul românesc și împreună ilustrează «Album Valaque. Vues et costumes pittoresques de la Valachie dessinés d’après nature par Michel Bouquet et lithographiés par Eug. Ciceri, Ferogio et M. Bouquet», care a apărut la Paris, în 1843 și include litografii ce surprind aspecte ale vieții valahe, monumente și perspective asupra Bucureștiului.

«The Danube, its History, Scenery, and Topography, Splendidly Illustrated, from Sketches Taken on the Spot by Abresch, and Drawn by W. H. Bartlett. Engraved by J. Cousen, J. C. Bentley, R. Brandard, and other eminent artists» a fost publicată la Londra, în 1844, şi urmărește o abordare științifică a peisajelor dunărene. Stilul caracteristic al desenatorului William Henry Bartlett (1809-1854) este recunoscut în modul pitoresc în care sunt reprezentate imaginile fără a le altera valoarea inițială de document istoric.

Un demers asemănător este întreprins de geograful János Hunfalvy (1820-1888) și pictorul Ludwig Rohbock (1824-1893). Lucrările lui Rohbock au fost publicate în «Ungarn und Siebenbürgen in malerischen Original-Ansichten: ihrer interesantesten Gegenden, Städte, Badeorte, Kirchen, Burgen, Paläste und fonstigen Baudenkmäler alter und neuer Zeit», în Darmstadt, în 1864”, a declarat Nicoleta Bădilă, muzeograf și curator al expoziției „Țările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX”, care va putea fi vizitată în perioada 8 iunie – 4 septembrie 2022.