VA URMA DIN 30 IULIE 2019
EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU
„CONSTANTIN I. NOTTARA: SCENA ESTE VIAȚA MEA!”
În perioada 30 iulie – 6 octombrie 2019, la Palatul Suțu, va putea fi văzută o expoziție temporară care își propune să mențină vie amintirea marelui actor C.I. Nottara, personalitate de marcă a teatrului românesc. Alături de alte nume de referință din acea epocă, cum au fost Grigore Manolescu, Aristizza Romanescu, Iancu Brezeanu, Paul Gusty și alții, Nottara a participat cu tot sufletul și cu toată ființa sa la dezvoltarea artei teatrale în România, astfel încât să „înalțe” jocul actoricesc de la noțiunea de „diletantantism” la cea de „profesiune”. C.I. Nottara considera că Arta spectacolului este cea mai complexă dintre toate artele, pentru ca ea „naște viață”.
Structura expoziției se va baza pe o „coloană vertebrală” formată din aniversările anului 2019, aflate în legătură cu personalitatea lui Constantin I. Nottara:
>>> 160 de ani de la nașterea Maestrului C.I. Nottara (1859 – 2019);
>>> 200 de ani de la primul spectacol jucat în limba română din Țara Românească, la București, în cea dintâi sală de spectacole: „La Cișmeaua Roșie” (1819-2019);
>>> 100 de ani de la primul turneu oficial al T.N.B. în Ardeal, moment ce consfintește și el alături de alte manifestări culturale, „Unirea în cuget și-n simțiri” a românilor (1919-2019).
Obiectele expuse vor încerca să ilustreze cât mai elocvent subiectul propus, atât prin diversitate cât și prin încărcătura lor spirituală. Acestea constituie doar o mică parte a Colecției C.I. și C.C. Nottara, paleta patrimoniului ce a aparținut cândva familiei Nottara fiind foarte variată. Pe lângă cele 7.300 de volume în limbile română, franceză, germană sau greacă, se mai află fotografii, documente, obiecte de artă plastică și decorativă, mobilier și obiecte personale.