Conferințe la Palatul Suțu dedicate avangardei plastice românești și igienei vizuale

Muzeul Municipiului București invită toate persoanele interesate să participe, în această săptămână, la două conferințe speciale care vor avea loc la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu, nr. 2).

  • Marți, 21 mai 2019, ora 18.00 – Conferința „Avangarda, ultima culme a secolelor!”, susținută de Ana-Maria Măciucă, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului București. Invitat special – Istoricul de artă Pavel Șușară.

„Avangarda plastică românească reprezintă una dintre cele mai complexe mișcări de pionierat artistic. Astfel, ea este asociată de mentalitatea colectivă cu precădere activității tinerilor plasticieni ai perioadei interbelice, grupați în jurul revistelor „Contimporanul”, „Integral” sau „Unu”: Marcel Iancu, Max Herman Maxy, Corneliu Michăilescu, Victor Brauner, Jules Perahim sau Milița Petrașcu. În viziunea pictorilor avangardişti consacrați, discursul imaginii propuse era unul cu totul nou, acesta fiind constituit în cele mai multe cazuri de un lanţ de forme succedate rapid, abstracte, geometrice. Nu de puține ori, estetica abordată în operele de avangardă a stârnit publicului reacții controversate” – Ana-Maria Măciucă.

Conferința are ca punct de plecare lucrările aflate pe simezele expoziției „AVANGARDĂ ↔ ARIERGARDĂ. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist”, deschisă la Palatul Suțu până la data de 22 septembrie 2019 în spațiul dedicat Pinacotecii Muzeului Municipiului București.

  • Joi, 23 mai 2019, ora 18.30 – Conferința „Mic îndreptar de igenă vizuală”, susținută de Conf. Dr. Arh. Roland Kunst, cel care predă design la Universitatea de Arte Plastice București, membru al juriului Bienalei de Arhitectura 2018, cu o experiență de peste 20 de ani în design grafic pentru companii românești și internaționale. Coordonator: Cătălin D. Constantin.

„Accesul la tehnologie, integrarea unor instrumente de design direct în programe de zi cu zi (word, powerpoint), aplicațiile user friendly de editare grafică și foto direct pe mobil ne-au pus în mână meseria de tipograf, fotograf, grafician, ilustrator. Am ajuns aproape peste noapte direct la butoane. Faptul că din trei click-uri ajungem la orice informație, din orice domeniu, faptul că rulăm în fiecare zi Pinterest și Insta ne face să ne considerăm atoatecunoscători și capabili. O atitudine perfect compatibilă cu profilul românului care se pricepe la toate – la fotbal, tenis, motoare, arhitectură, marketing. Citim titluri și avem imediat o părere foarte puternică cu care trecem imediat la treabă. Toate acestea fără să avem în spate o documentare aplicată, o cultură vizuală, sau focus asupra felului în care ceea ce spunem sau arătăm este înțeles. Punct și de la capăt. Aliniat… Vă propunem un scurt breviar de igienă vizuală ca introducere în ceea ce înseamnă typografy, spațiul gol, fonturi, rolul și locul imaginilor, calitate și consistență pentru ca wordul și powerpointul dumneavoastră să arate modern, elegant și să își facă înțeles clar mesajul intenționat” – Roland Kunst.

Intrare – 10 lei. Prețul biletului include vizitarea expozițiilor deschise la Palatul Suțu, în termen de 30 de zile.

Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.