Muzeul Municipiului București vă invită joi, 19 decembrie 2019, ora 18.30, la conferința „Valențele luminii. Între Hanuka și Crăciun”, cu Felicia Waldman, la Palatul Suțu.
Coordonatorul Conferințelor de joi – Cătălin D. Constantin.
Primul lucru „bun” pe care l-a făcut Dumnezeu în procesul creației a fost lumina. Importantă luminii este așadar evidentă încă de „la început”. De aici și până la a vedea totul în termeni de lumină nu a fost decât un pas, pe care tradiția iudaică, mai ales în forma ei kabbalistică, l-a făcut foarte ușor și natural. Dacă Adam a fost o creatură din lumină, iar ceea ce a pierdut prin cădere a fost capacitatea de a contempla și a fi parte din lumina divină, atunci scântei din această lumină există în fapt în tot și în toate, depinde doar de noi ce facem cu ele. Să vedem așadar care este rolul și rostul luminii în viață noastră, dar și al nostru în viața luminii, în apropierea a două sărbători care o celebrează, în forme diferite și totuși asemănătoare: Hannukah și Crăciunul.
Dr. Felicia Waldman este conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului de Studii Ebraice și editor al revistei academice Studia Hebraica.
Este Profesor Afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, precum și profesor invitat la Institutul Diplomatic Român din București.
Domeniile sale de expertiză includ misticismul evreiesc, educația despre Holocaust și patrimoniul evreiesc din România. A publicat 4 cărți și peste 30 de articole și a co-editat 3 volume pe aceste teme.
Pe parcursul ultimilor 18 ani a coordonat 12 proiecte internaționale de cercetare a istoriei evreilor români și patrimoniului evreiesc din România și a fost invitată să prezinte materiale în cadrul a peste 70 de conferințe internaționale.
Este Adjunct al Șefului Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance și câștigător al Premiului „Al. Safran” 2014 pentru cartea „Romania, Israel, France: Jewish Trails, Volume in Honor of Professor Carol Iancu”, Editura Universității din București, 2014 (22 contribuții în română și engleză) și „Roumanie, Israel, France: parcours juifs. Hommage au professeur Carol Iancu”, Honore Champion, Paris, 2014 (34 contribuții în franceză), (ambele co-editate cu Danielle Delmaire și Lucian Zeev Herșcovici).
Bilet intrare – 10 lei.