Muzeul Municipiului București vă invită joi, 9 mai 2019, ora 18.30, la conferința „Periplu balcanic. Cercetări de teren la aromânii din Macedonia de Nord”, susținută de Emil Țîrcomnicu, etnolog, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” – Academia Română. Evenimentul se va desfășura la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2).
Invitați – acad. Nicolae Saramandu, cercetator gradul I, dr. hab. Manuela Nevaci, prof.univ.dr. Adina Berciu-Drăghicescu, dr. Marian Crăciun, drd. Cătălin Alexa, drd. Ioana Iancu.
Coordonator – Cătălin D. Constantin
„În Republica Macedonia de Nord există o comunitate importantă de aromâni și meglenoromâni, răspândită pe întreg teritoriul republicii. Relații culturale între România și aromânii din acest areal au fost numeroase și profunde, cel puțin în ultimele două secole. Familii de aromâni, plecate din aceste locuri, s-au stabilit în orașele și satele de la Nord de Dunăre, bărbații având diverse ocupații: negustori, transportatori de mărfuri, zidari, fierari, medici. Statul român, după 1861, s-a implicat activ în formarea educațională și sprijinirea bisericească a acestora, înființând zeci de școli și de biserici, care au funcționat până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
În anul 2018, în cadrul a două proiecte finanțate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și de Administrația Fondului Cultural Național, am încercat să prindem în cadrele unor „lecturi vizuale”, cu ajutorul aparatelor de fotografiat, dublate de experiența științifică a cercetătorilor etnologi și lingviști, aspecte privind memoria, tradiția, graiul și patrimoniul cultural al aromânilor din regiunile Struga, Ohrida, Bitolia și Crușova” – Emil Țîrcomnicu.
Invitatul special al conferinței, Emil Țîrcomnicu, cercetător etnolog la Institutul de Etnografie „Constantin Brăiloiu” din București, este pasionat de studierea patrimoniului cultural imaterial al comunităților românești (românofone) din afara granițelor României, realizând numeroase cercetări de teren în ultimii 10 ani (Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Albania). Este coautor al Atlasului Etnografic Român și al Corpusului de Documente Etnografice Românești, extinzând aceste cercetări și în regiunile transfrontaliere, pentru care a și primit premiul „Simion Florea Marian”, al Academiei Române, în anul 2013.
Intrare – 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Palatului Suțu.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.
Următoarea CONFERINȚĂ de JOI:
* „Arts in the service of religion: Liturgical Arts and their role in the tradition of Orthodox Christianity”, conferință în limba engleză, cu Christina Matiaki (Grecia), va avea loc pe data de 16 mai 2019, ora 18.30.