Conferința de Marketing Cultural (Ediția a V-a) – „Centenar în digital”

Muzeul Municipiului București și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală vă invită la cea de-a cincea ediție a Conferinței de Marketing Cultural, dedicată temei „Centenar în digital”. Conferința se va desfășura în zilele de 22 noiembrie și 23 noiembrie 2018.

Anul 2018 marchează anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și Anul European al Patrimoniului, oferind instituțiilor culturale importante teme de comunicare și proiecte educative pentru dezvoltarea relațiilor cu diferite tipuri de public; Un moment de rememorare a valorilor trecutului și reconstrucție a discursului cultural în sensul unei cât mai bune adaptări la realitatea cotidiană.

Schimbarea generațiilor și a obiceiurilor de consum și participare culturală, sub influența dezvoltării accelerate a noilor tehnologii – rețele sociale, realitate augmentată, realitate virtuală – lansează o nouă provocare, respectiv poziționarea eficientă a instituțiilor culturale în comunicarea în spațiul digital. Care sunt cele mai ofertante canale de promovare, care sunt cele mai eficiente principii de storytelling, care este măsura în care comunicarea culturală se poate muta în spațiul virtual și care este misiunea instituțiilor culturale tradiționale în noul context de comunicare?

Conferința face parte din seria întâlnirilor anuale începută în 2014 cu tema „Identitate vizuală în marketingul muzeal” și continuată cu temele „Educația muzeală – de la concept expozițional la activități educative” (2015), „Publicuri și organizații culturale: practici și tendințe” (2016) și „Revalorizarea patrimoniului cultural – dezvoltarea de noi audiențe” (2017).

Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere la adresa de e- mail: conferinte@muzeulbucurestiului.ro

PROGRAM:

Joi, 22 noiembrie 2018, Palatul Suțu, B-dul I.C. Brătianu, nr. 2

9.30: înregistrarea participanților

10.00: Deschiderea conferinței – Adrian Majuru (manager, Muzeul Municipiului București) și Carmen Croitoru (manager, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală)

10.20: Prezentarea proiectului european HERITART, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală

10.30: Patrimoniul cultural în era digitală, Radu Puchiu, consultant în politici publice și guvernare

11.00: Accesibilizarea imaginilor pentru nevăzători, Dorin Moldoveanu și Dan Patzelt, Asociația pentru dezvoltare urbană

11.30: Enciclopedia digitală 1918, Radu Jugureanu, Siveco

12.00: 100 portrete de țărani, Gabriela Radoiu Les,   Muzeul Etnografic al Transilvaniei

12.00 Pauză prânz

13.00: Istorii despre Marea Unire, Horia Iova (Muzeul Municipiului București) și Ciprian Făcăeru (Augmented Space Agency)

13.30: Platforma digitală „Acum 100 de ani”, Radu Olteanu, inițiator proiect

14.00: Poartă în hartă și aplicațiile Muzeului Hărților, Ioana Zamfir, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

14.30: Pe drumul spre Marea Unire – expoziție multimedia interactivă, Valer Rus,  Muzeul Casa Mureșenilor, Brașov

15.00: Pauză

15.30: Muzeul Memoriei, Smaranda Pașnicu, Asociația PunctArt

16.00: Istoria României spusă în 100 de obiecte de design românesc, Sabina Baciu, Asociația Oricum

16.30: Centenarul femeilor din arta românească în digital, Cosmin Năsui, Postmodernism Museum

17.00: Comunicare digitală inspirată de anul Centenarului pentru Centrul Expozițional Documentar al UAUIM, Claudia Popescu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

17.30: Declarăm sectorul de carte din România în incapacitate de marketing?, Mirela Matyas, Blue Masters Marketing

18.00: Concluzii

 

Vineri, 23 noiembrie 2018, Palatul Suțu, B-dul I.C. Brătianu, nr. 2

10:00 – Aplicații practice referitoare la proiectul Istorii despre Marea Unire

Vizită ghidată la Palatul Suțu, în expoziția tematică „Fizionomii unificatoare. «Toți în unu» – povestea unui proiect de țară”.

Conferinţa Marketing cultural (a V-a ediţie) este realizată sub atenta coordonare a unui Consiliu Științific alcătuit din: Dr. Carmen Croitoru, Dr. Anda Becuț Marinescu (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală), Dr. Alexandra Zbuchea (Școala Națională de Studii Politice și Administrative), Dr. Adrian Majuru, Drd. Angelica Iacob și Drd. Horia Iova (Muzeul Municipiului București).

Comitetul de Organizare al simpozionului este alcătuit din: Eliana Radu, Angelica Iacob și Horia Iova (Muzeul Municipiului Bucureşti), Alexandru Avram (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).