Conferința de joi: „Ierusalim văzut de fotografii săi” – cu Dr. Ruth Oren

Muzeul Municipiului București organizează joi, 24 ianuarie 2019, ora 18.30, conferința „Ierusalim văzut de fotografii săi” – cu Dr. Ruth Oren, Universitatea din Haifa, Israel. Evenimentul are loc la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu 2).
Coordonator: Cătălin D. Constantin.

Intrare – 10 lei. Prețul biletului include vizitarea Palatului Suțu, în termen de 30 de zile de la cumpărarea biletului.

Despre conferință:

Oraşul Ierusalim oferă celor cu sensibilităţi şi talent artistic prilejul de a exprima, în cuvinte sau în imagini, atitudini diverse faţă de acest oraş sfânt pentru cele trei religii Monoteiste, “Axis Mundi”. Dar, poate exista oare o imagine „unică” a acestui loc, un mozaic de aspiraţii şi controverse?

Aparatul fotografic, produs al universului stiinţific, a fost adus din Occident spre Țara Sfântă şi, în special, spre Ierusalim, pentru a dovedi în mod obiectiv existenţa fizică a acestui spațiu şi, astfel, pentru a dărui noi puteri credinţei. Sau pentru a satisface un apetit colonialist din secolul XIX pentru Orientul Mijlociu.

Atractivitatea şi curiozitatea lumii occidentale pentru Ierusalim a fost mereu semnificativă. De la început, fotografii au privit oraşul prin diverse prisme, documentare sau artistice. Fotografiile publicate în Albume, imaginile aflate în Arhive instituționale sau în Colecții particulare, prin temele abordate reflectă afinităţi pentru istorie şi arheologie, pentru valori religioase şi culturale diferite, pentru comunicarea cotidianului, a interacţiunilor sociale şi a conflictelor politice. Peisajul Ierusalimului constituie, de asemenea, un loc de contemplare, pentru estetica sau mistica pe care o denotă.

Într-o prelegere despre imaginea Ierusalimului, vom explora felurile prin care a fost văzut oraşul de fotografi deveniţi faimoşi, călători sau locali, din perioada anilor 1844 şi până în zilele noastre. Ne vom opri asupra unor momente elocvente, din secolele XIX-XX, când Istoria Fotografiei a întâlnit Istoria Ierusalimului.

Despre autoarea prelegerii

Dr. Ruth Oren, conferențiar la Universitatea din Haifa, îmbină activitatea academică şi artistică în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale. S-a născut în România și a emigrat în Israel în anul 1961. Este licențiată în Istoria Teatrului, precum și în Limba și Literatura Ebraică. A absolvit un masterat în Media și Jurnalism la Universitatea Ebraică din Ierusalim. A obținut titlul de doctor la Universitatea din Haifa, cu o lucrare despre istoria fotografiei israeliene. A fost invitată la diferite Universităţi şi Instituţii din S.U.A., Marea Britanie, Viena, Bucureşti sau Cluj, pentru a susţine prelegeri despre istoria fotografiei în Israel, în context cultural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *