Interviu cu Theodor Ignat, șef Birou Arheologie – Muzeul Municipiului București
Apartenența arheologului la echipă
Care sunt argumentele pentru care organizatorii au decis să îți ofere premiul Ioan Spiru?
Theodor Ignat: Premiul se acordă pentru pentru cercetare arheologică. Am fost onorat de prezentarea domnului Pavel Mirea, managerul Muzeului Județean Teleorman, organizator al acestui eveniment ajuns deja la a VII-a ediție. Domnul Pavel Mirea este un arheolog foarte bun, un apărător și iubitor al patrimoniului în general și al culturii Gumelnița în particular, iar împreună cu echipa sa se poate lăuda cu probabil cel mai bine cercetat și cartografiat județ din România din punct de vedere arheologic.
Cât de mult te motivează în activitatea ta viitoare câștigarea acestui premiu?
T.I.: Este evident măgulitor să primești un astfel de premiu. Îmi dă încredere în viitor și cumva îmi confirmă faptul că munca mea contează.
Vorbește-ne, te rog, puțin și despre proiectele de arheologie la care ai lucrat. Care au fost rezultatele?
T.I.: Aici ar fi multe de spus, dar mă voi rezuma la a puncta activitatea mea desfășurată pe șantierul de la Sultana-Malu Roșu. Am intrat în colectivul de cercetare încă din anul 2006 pe vremea când lucram ca muzeograf la Muzeul Dunării de Jos din Călărași și chiar și după mutarea în 2008 la Muzeul Municipiului București am continuat să merg vara pe șantier. În ultimii ani ai echipei de la Sultana s-au alăturat și alți colegi de-ai noștri.
Acolo avem un sit complex ce cuprinde cel puțin două așezări neo-eneolitice și o necropolă, iar rezultatele cercetărilor au fost publicare în reviste de specialitate din România și din străinătate. De asemenea, membrii echipei au participat la numeroase conferințe și sesiuni de comunicări științifice, popularizând astfel rezultatele cercetărilor noastre.
Care este proiectul la care lucrezi acum?
T.I.: Lucrez la Curtea Veche. De câteva luni au demarat lucrările de restaurare și punere în valoare a Palatului Voievodal din Centrul Istoric al Bucureștiului, iar proiectul presupune și o importantă componentă arheologică. Echipa MMB este acolo în fiecare zi asigurând cercetarea arheologică și protejarea patrimoniului.
Care sunt planurile tale profesionale pentru viitor?
T.I.: Nu e un plan, ci mai degrabă o dorință. Mi-aș dori să pot avea mai mult timp pentru studiu.
În ce fel a contribuit Muzeul Municipiului București la formarea ta profesională care, iată, generează acum și acest meritat premiu?
T.I.: Aș împărți timpul de când lucrez la Muzeu în două. A existat o primă etapă în care am acumulat o grămadă de informații și aptitudini pe care nu aș fi crezut că le voi dobândi lucrând într-un muzeu. În același timp, am avut ocazia să merg pe multe șantiere arheologice preventive, cercetând epoci diferite și confruntându-mă cu situații noi de fiecare dată. Am făcut parte din colective mari și diverse, cunoscând oameni deștepți și pasionați. A fost perioada în care activitatea de cercetare arheologică a fost pe primul plan și care a venit la pachet cu o libertate aparte. Am muncit mult.
A doua etapă aș numi-o etapă a ”întoarcerii favorului”. Beneficiind de încrederea și sprijinul celor din jurul meu, dar și de o nouă paradigmă muzeologică, am început să împărtășesc din experiența acumulată altfel decât o făcusem până atunci și către un public mult mai puțin nișat. Am învățat acum lucruri noi și am trăit experiențe frumoase alături de colegi. Dacă ar fi să caracterizez într-un cuvânt această a doua etapă, acel cuvânt ar fi echipă. Sentimentul apartenenței este unul important. Am învățat mult.
Cât de importantă este arheologia pentru tine, de ce ai ales această meserie, și care este cea mai mare dorință a ta ca arheolog?
T.I.: Fac arheologie din 2001 și nu întrevăd o schimbare de carieră. Poate sună a clișeu, dar nu eu am ales arheologia, ci arheologia m-a ales pe mine. Eu am dat la Facultatea la Geografie. Un concurs de împrejurări a făcut să intru la Istorie-Arheologie și după primul an de practică pe șantier… s-a lipit! Ca arheolog poți avea dorințe, dar e bine să ai și un pic de noroc.
Theodor Ignat este șeful Biroului Arheologie din cadrul Muzeului Municipiului București, a obținut doctoratul în istorie la Academia Română, în anul 2013, și este arheolog expert atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Este autor al mai multor articole și studii ce au ca domeniu de interes perioada neo-eneolitică din sudul României, iar prin prisma activităţii din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, unde a participat la numeroase campanii de săpături arheologice preventive, a dobândit experienţă în cercetarea arheologică a diferitelor perioade istorice.
Interviu realizat de Simona Popescu