Proiect online: „Comorile lăzilor de zestre”

Pe parcursul anului 2022

 

Comorile lăzilor de zestre

Proiectul online „Comorile lăzilor de zestre” se va desfășura pe parcursul anului 2022 pe pagina de facebook a Muzeului Nicolae Minovici și pe website-ul Muzeului Municipiului București. Pe parcursul anului 2022 ne propunem să aducem publicului, un studiu aprofundat despre colecția de țesătură a muzeului, obiecte ce au fost puțin studiate, cercetate, dar mai ales promovate. Astfel, vom descoperi împreună tot ce conținea lada de zestre a tinerei fete măritate, fără de care nu putea să se căsătorească.

Proiectul începe cu o cercetarea a lăzii de zestre, în general, urmând ca în fiecare lună să descoperim ce conținea această ladă: de la ii, la cămășile cu poale, fotele, catrințe, oprege, brâuri, cingători, maramele, pieptare, sumane, pernele și fețele de pernă, covoarele, ștergare, batiste, prosoape. Lada de zestre a fost si a rămas martorul unei alte lumi cu tainele ei ascunse, care odata deschisă pe lângă amintirile trezite, descoperim bogația textilelor de un rafinament aparte, valoroase nu doar prin coloritul vegetal, ci și prin bogația și valoarea lor care constituie o marca, o identitate a zonei din care aceste piese provin și pe care le vom descoperi împreună.

Prin acest studiu ne propunem să stabilim o legătură între obiectul muzeal cercetat și preocupările, trăirile, publicului vizat, interesat de arta populară românească.

Text: Ionuț Banu, muzeograf