COLECŢIA „TEXTILE ŞI ACCESORII VESTIMENTARE”

Colecţia Textile şi accesorii vestimentare cuprinde 2.091 obiecte de o mare diversitate, piese cu valoare artistică, istorică şi memorialistică.

Colecția cuprinde o serie de costume de factură orientală și occidentală, de secol XVIII – XIX pentru care există numeroase accesorii purtate în acea perioadă: punguţe, paftale, cordoane, papuci (iminei), fesuri și diferite alte obiecte de podoabă. Pe lângă acestea putem găsi și veșminte de curte, de bal sau de călătorie, dar și haine de mahalagii şi târgoveţi, toate în funcţie de evoluţia modei în Ţara Românească. Sunt rochii de jupâniță, de boieroaică, costume orientale, o rochie turcească de mireasă, dar și articole de îmbrăcăminte care au aparținut unor personalități politice: pelerina domnitorului Gh. Bibescu, cu urma glonţului de la atentatul din 9-11 iunie 1848, roba atribuită magistratului C. A. Rosetti, confecţionată din tafta de culoare neagră și costumul de diplomat atribuit lui Nicolae Kretzulescu.

Pentru a doua jumătate a secolului XIX și prima jumătate a secolului XX, chiar dacă predomină îmbrăcămintea și încălțămintea feminină (rochii, bluze, jachete, haine din catifea sau postav și fuste), însă veșmintele și accesoriile masculine (costume, veste, cămăşi, pantofi, pălării și cravate) nu sunt puține.

Dintre accesorii putem enumera: pălării, pantofi, mănuşi, evantaie, batiste, punguţe și poşete, confecţionate cu materiale ale acelei perioade.

Colecţia mai cuprinde şi o varietate de obiecte de vestimentaţie din categoria obiectelor oficiale, precum fracuri de diplomat și uniforme militare sau liturgice.

În colecţie putem găsi și covoare, tapiserii, carpete, feţe de masă, ştergare, ţesături, steaguri și ţesături liturgice.