O parte importantă a colecției Aur și Metale Prețioase este alcătuită din obiecte donate de Dr. George Severeanu și mai târziu de soția sa, Maria. Acestea sunt monede grecești de aur, emisiuni ale cetăților Syracuza și Tauromenium, emisiuni din insulele Lesbos și Cipru, din Cartagina sau Egipt. Pentru emisiunile romane, cu excepția unei monede de aur de la Traian, cele mai multe monede aparțin împăraților romani din sec. IV – V p. Chr., din epoca lui Constantin cel Mare, continuând cu Arcadius și Honorius, până la Valentinian III. Nu lipsesc nici emisiunile bizantine, cu câteva exemplare de la Anastasius și Mauriciu Tiberiu, de la Heraclius și fii săi, dar și de la Mihail VII, încheind cu o piesă de la Ioan II Comnenul.
O altă categorie de artefacte din colecția Aur și Metale Prețioase o constituie obiectele arheologice achiziționate de medicul colecționar sau chiar descoperite de el: verigi de aur din epoca bronzului, inele de buclă din Bulgaria, bijuterii din metal prețios din epocile greacă și romană, provenind din cetățile antice din Dobrogea: brățări, cercei, medalioane, coliere, inele, aplice de aur ornamentate. O piesă deosebită este un colier alcătuit din 44 de geme antice, realizat după dorința Dr. Severeanu.
În colecția Aur și Metale Prețioase se păstrează și tezaurul medieval descoperit în București, la Sala Palatului, alcătuit din emisiuni ale Imperiului Otoman și Olandei. De asemenea, ies în evidență câteva decorații din Italia, Grecia și Rusia, între care se remarcă distincția franceză, Legiunea de Onoare.