Benzi Desenate la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită iubitorii celei de a 9-a arte să se bucure lunar de o serie de expoziții de bandă desenată deschise la Palatul Suțu. „În luna noiembrie a anului trecut s-a dat startul unei serii de expoziții temporare dedicate benzilor desenate românești. Anul 2019 a debutat cu expoziția maestrului Valentin Tănase, prima din seria Maeștri ai Benzii Desenate Românești. Valentin Tănase a bucurat copilăria și adolescența multor generații cu lucrările sale. Sunt de amintit seriile de BD-uri din revista Cutezătorii sau mai recenta publicație Love Story în Piața Universității. Cunoscut pentru picturile și sculpturile sale, Valentin Tănase ne-a invitat să-i descoperim și pasiunea pentru banda desenată” – Mihai I. Grăjdeanu, autor de benzi desenate, inițiatorul proiectului și curatorul expoziției.

„Copil și adolescent fiind, îmi doream și visam ca la vârsta maturității să fiu un desenator de bandă desenată. Dumnezeu mi-a îngăduit să-mi împlinesc acest vis și am publicat prima mea bandă desenată în revista Cutezătorii, revista copiilor și tinerilor din acea vreme, în clasa a X-a, la vârsta de 16 – 17 ani. După ce mi-am terminat studiile la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu am rămas în continuare atașat de banda desenată și de ceea ce simboliză ea. Prima mea bandă desenată de amploare a fost un serial de 24 de pagini având ca subiect Burebista. De aici a început cariera mea de ilustrator de bandă desenată. Am publicat sute de pagini care s-au realizat în timp pe toate subiectele: bandă desenată istorică, de science fiction, de actualitate, am colaborat cu reviste, edituri și autori renumiți din țară și de peste hotare, cu precădere din Franța și Belgia” – Valentin Tănase.

Seria a continuat cu lucrările maestrului Albin Stănescu, pictor și ilustrator de carte. Planșe de bandă desenată în original, expuse în premieră, o inedită călătorie în lumea celor mai frumoa-se povești ale copilăriei grupate sub o temati-că istorică aducând în prim plan publicații din revistele „Luminița”, almanahul „Vacanța cutezătorilor”, „Cutezătorii”, „Universul copiilor”, editurile „Tineretului”, „Facla”, și „Ion Creangă”. Albin Stănescu este și autorul volumului „Primul meu dicționar”, publicat în 1974. Datorită succesului de care s-a bucurat, cartea a fost reeditată în 1978, în limbile română și engleză, aparând în România, UK, Noua Zeelandă și Africa de Sud (editura Brown-Watson).

Puiu Manu, Mihai Grăjdeanu şi Valentin Tănase. Imagine de la vernisajul maestrului, la Palatul Suţu

Cel mai longeviv autor de benzi desenate românești, maestrul Puiu Manu, a îmbogățit seria „Maeștri ai Benzii Desenate Românești”, care a adunat în jurul lucrărilor expuse, vizitatori de toate vârstele. „Expoziţia a fost o retrospectivă, o expoziţie în care s-au regăsit planșe din toată activitatea mea. Bineînţeles că nu sunt toate desenele, sunt aproape 100 de ani de când tot lucrez. Sunt lucrări de pe vremea comuniștilor, care erau lucrate la alte forme de tipar. Aceste lucrări vechi trebuiau realizate la dimensiunile la care se tipăreau, nu ca acum. Desenele acelea nu aveau texte, dar fiecare lucrare spunea aproape totul, nu aveau nevoie de texte”, a afirmat Puiu Manu. În cadrul evenimentului a fost lansat și volumul „Puiu Manu – o monografie”, ediţia a II-a revizuită de Dodo Niţă, istoric al benzii desenate românești.

Anul 2019 continuă să invite pasionații benzilor desenate la expoziția „Aventurile lui Rahan” în prezența Dl. Jean-François Lécureux, deschisă în luna mai, la Palatul Suțu. Expoziția este organizată în parteneriat cu Asociația Bedefililor din România, parte din manifestarea culturală „Primăvara românească a benzii desenate francofone” în cadrul Sezonului Cultural România – Franța 2019.

Imagini, personaje și întâmplări din Capitală se vor reuni în luna august – septembrie la cea de-a VI-a ediție a Salonului BD – „Povești din București în Benzi Desenate”, iar seria „Maeștri ai Benzii Desenate Românești” va reveni în luna octombrie cu lucrări semnate de Sandu Florea.

Anul se va încheia cu o expoziție inedită: „Benzi Desenate din anii ‘70 – ‘80” ce se va deschide în lunile noiembrie – decembrie, o expoziție care va marca 30 de ani de la evenimentele din 1989, a anunţat curatorul expoziţiei, autorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu.

Articol de Mădălina Corina Diaconu