Începând din 23 februarie până pe 4 aprilie, Asociația Artelier D și Muzeul Municipiului București vă invită la programul în 4 module Descoperiri la microscop, la Muzeul Victor Babeș, pentru a cunoaște puternica lume invizibilă a microorganismelor și remediile descoperite de omul de știință Victor Babeș pentru lupta eficientă cu bolile, în slujba sănătății
Descoperiri la microscop este un program care valorifică creativ moștenirea științifică și medicală a profesorului Victor Babeș, despre bacterii, viruși și boli, remedii și igienă. Descoperiri la microscop învăță copiii despre partea nevăzută a corpului omenesc și lupta sa cu microorganismele, pentru menținerea sănătății. În acest scop, programul explorează obiecte și documente care i-au aparținut lui Victor Babeș, începând cu celebrul său microscop Zeiss-Jena. Seria de patru ateliere aduce la viață episoade din viața spectaculoasă a omului de știință, puțin cunoscută.
Cu ajutorul microscopului, Victor Babeș a făcut descoperiri științifice și medicale cu impact mondial, despre care vom afla prin mijloace interactive și ludice- jocuri, teatru de păpuși, observare la microscop. Prin intermediul artei (desenului), copiii vor vizualiza creativ ceea ce au învățat și i-a impresionat.
Câteva stații de lucru vor oferi informații și imagini mărite, despre boli, viruși, corpul omenesc, ființele mici din sol și apă, de pe piele și din alimente, completate de activități educativ-creative.
Fiecare dintre cele patru module abordează o temă științifică, un obiect de cercetare sau personal și o descoperire a savantului român, pentru a ne aduce personalitatea complexă a lui Victor Babeș mai aproape și a ne familiariza cu universul invizibil al corpului omenesc. Vom cunoaște rolul virușilor și bacteriilor în producerea bolilor și epidemiilor, dar și importanța antidoturilor- igiena și prevenția, tratamentele și vaccinurile.
Programul se adresează familiilor (copii și părinți) și grupurilor organizate, fiind recomandat pentru vârsta de 6-10 ani.
Numărul maxim de participanți este de 16 persoane, respectiv 8 familii.
Durata atelierelor: 1 oră și 15 minute.
Taxa: 25 lei de persoană.
Rezervarea se face pe site-ul www.artelierd.wordpress.com, prin completarea formularului.
Programul este conceput de Asociația Artelier D și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, la Muzeul Victor Babeș, str Andrei Mureșanu nr. 14 A.
Coordonator: Daniela Mișcov, educator cultural.
CALENDAR
1.Laboratorul fantastic- 23 februarie, ora 11.00 și ora 12.45 (*toate locurile au fost ocupate)
Ce instrumente, pentru ce analize și cu ce rol? Invățăm despre laboratorul lui Victor Babeș și instrumentele sale preferate. Prima descoperire în laborator a cercetătorului- bacteriile care provoacă infecții. Desenăm laboratorul nostru de descoperiri fantastice în ajutorul omenirii.
2.Inamicii mici și tari -7 martie, ora 11.00 (*toate locurile au fost ocupate) și ora 12.45
Cercetăm microscopul lui Victor Babeș și aflăm despre bacteriile și virușii pe care i-a descoperit. Invățăm despre bacteriile bune și cum să ne apărăm de viruși. Privim imagini ale ființelor invizibile, mărite de 600 000 ori- virușii gripei, ai infecțiilor respiratorii și herpesului. Desenăm viruși imaginari cu rol pozitiv.
3.Navigăm prin corp– 22 martie, ora 11.00 (*toate locurile au fost ocupate) și ora 12.45
Facem o călătorie desenată prin corpul omenesc și învățăm despre bacteriile bune și armele secrete contra bolilor. Aflăm cum a descoperit Babeș drumul bacteriilor rele în corp și cum să le distrugă. Cercetăm cartea sa, care a schimbat lumea: Bacteriologia (Bacteriile și rolul lor în maladiile infecțioase, 1885, de Victor Babeș și Victor Cornil). Desenăm o călătorie în locul preferat din corpul nostru.
4.Eroul Dâmboviței- 4 aprilie, ora 11.00 (*toate locurile au fost ocupate) și ora 12.45
Discutăm despre lupta lui Victor Babeș cu primarul Pache Protopopescu pentru a curăța râul Dâmbovița de bacterii, pentru sănătatea Bucureștiului. Învățăm despre măsurile de igienă și răul pe care îl provoacă microbii în corp. Facem o bandă desenată cu 6 reguli de igienă pe care trebuie să le respectăm pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.