Proiectul interdisciplinar Ageing Buildings | Ageing Bodies

Participare românească la London Festival of Architecture

România va participa, și anul acesta, la prestigiosul Festival de Arhitectură de la Londra (London Festival of Architecture/LFA) cu un proiect coordonat de ICR Londra și care îi are ca parteneri pe Muzeul Municipiului București, Universitatea din Oxford și UCL-University College London. Ediția de anul aceasta a festivalului are ca temă îngrijirea (care) și se desfășoară în perioada 1-30 iunie 2021.

Proiectul interdisciplinar Ageing Buildings | Ageing Bodies este conceput de doi antropologi români: Maria Șalaru (UCL) și Gabriela Nicolescu (Universitatea Oxford, School of Anthropology and Museum Ethnography) și își propune să răspundă următoarei întrebări: Ce ne învață fragilitatea propriilor noastre corpuri despre îngrijirea mediului construit? Răspunsurile vor fi căutate în trei evenimente, desfășurate în perioada 2-22 iunie pe canalele online ale ICR Londra.

Evenimentul de deschidere constă în proiecția filmului „Blocul”, un documentar realizat de antropologul Maria Șalaru și difuzat pe 2 iunie. În perioada 2 – 22 iunie, cei doi antropologi – coordonatori ai proiectului – invită locuitorii din Londra și București să contribuie cu diferite obiecte și materiale care ar putea ilustra procesul de îmbătrânire în propria locuință. Obiectele vor fi fotografiate, trimise digital, dar și prin poștă sau depuse personal la Londra, la Institutul Cultural Român și la București, la Muzeul Municipiului București. Rezultatele acestei practici curatoriale vor fi dezbătute în cadrul ultimului eveniment, respectiv o discuție la care vor lua parte: Daniela Calciu (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București), Iulia Stătică (University College London, The Bartlett School of Architecture), Gabriela Nicolescu (University of Oxford), Maria Șalaru (University College London), moderată de Hannah Knox (UCL Anthropology). Discuția va fi difuzată pe canalele online ale ICR Londra (pagina de Facebook și canalul de YouTube), de la ora 21.00.

Participarea românească la London Festival of Architecture este organizată de Institutul Cultural Român Londra în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, University of Oxford și UCL. Mai multe detalii la www.muzeulbucurestiului.ro și www.icr-london.co.uk.

***

La invitația Institutului Cultural Român Londra, și cu participarea Muzeului Municipiului București, cercetătorii Gabriela Nicolescu (University of Oxford) și Maria Șalaru (University College London) au creat proiectul „Ageing Buildings – Ageing Bodies: Oameni și Clădiri. O discuție despre grijă și îmbătrânire”, pentru LFA. Împreună, vă propunem să reflectăm la procesul de îmbătrânire a noastră precum și a clădirilor în care locuim în România și în Marea Britanie.

Clădirile nu sunt obiecte statice, ele se transformă și îmbătrânesc o data cu cei care le locuiesc. Ce învățăm atunci când ne uităm la clădiri ca la corpuri umane și la oameni ca la niște clădiri? Ce ne învață fragilitatea corpului uman despre grija față de mediul construit?

Începând cu 2 iunie, vor lua loc trei evenimente care pun bazele unui dialog interdisciplinar intre antropologi, arhitecți si regizori de film. Nădăjduim ca acest dialog să continue în timp și să atragă și alte profesii care au un rol cheie în infrastructura și managementul orașului și în viața clădirilor în care locuim. Începem cu film (2 iunie), continuăm cu invitația de a lua parte la un exercițiu de colectare de materiale (2-22 iunie) și terminăm cu o masa rotunda unde răspundem la întrebarea Care este impactul îmbătrânirii asupra mediului construit?

Începem cu filmul. Pe 2 iunie pe site-ul ICR și MMB puteți viziona online filmului documentar Blocul realizat de antropologul Maria Șalaru, care explorează grija față de un bloc îmbătrânit.

De la certuri legate de mirosul de ceapă și usturoi, până la amintiri despre ierni friguroase pe vremea lui Ceaușescu, filmul explorează bogatul univers social și material al unui bloc românesc. El urmărește povestea domnului Bud, administratorul de bloc, în demersul lui de a media relațiile dintre vecini și de a menține liniștea și curățenia. Eforturile lui creionează nuanțele bogate ale vieții de zi cu zi a locatarilor. Blocul se trezește la viață, pe măsură ce locuitorii au grijă de el, și sfidează trecerea vremii, în timp ce infrastructura sa corodează relațiile dintre vecini. Este un film despre casele oamenilor și spațiile dintre ele. În acele spații, țevile nu transportă doar apă caldă – ele cară mesaje de la un vecin la altul.

Continuăm cu o colectă de materiale care îmbătrânesc, de pe 2 pe 22 iunie, în foișorul din curtea Casei Filipescu-Cesianu de pe Calea Victoriei 151.

Vă invităm sa aduceți materiale și obiecte care spun povești despre grijă și îmbătrânire. De la praf la o bucată de polistiren, de la un caiet la o cheie veche, orice lucru sau material care vă spune o poveste. Alături de materialul ales, vă rugam să scrieți acea poveste pe o pagină A4: De ce ați ales acest material? Ce înseamnă in viața voastră?

Vă invităm să aduceți materialele și să discutăm împreună despre îmbătrânire și despre poveștile oamenilor, ale materialelor și ale obiectelor care ne înconjoară. Muzeul poate fi un loc de întâlnire și de dialog, cu impact în viața noastră și a orașului în care trăim.

O parte din materiale vor ajunge în depozitele Muzeului Municipiului București (MMB), dar nu toate. Selecția va fi făcută plecând de la regulile de conservare ale muzeului. Dacă un material este prea fragil sau nu poate fi păstrat în depozitele MMB, din motive care țin de regulile de conservare, nu va fi colectat, sau va fi returnat. Din punct de vedere antropologic, e important totuși să spunem povestea acestui material care nu poate fi colectat.

Veniți în aer liber, să spunem poveștile materialelor care îmbătrânesc în curtea Casei Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei 151, marți de la 11:00 – la 12:30 și sâmbătă de la 11:00 – la 12:30. Respectăm normele în vigoare pentru prevenirea contaminării cu Sars-Cov 19.

Colecta de materiale și povești din București este coordonată de Gabriela Nicolescu, cercetător la University of Oxford. O colectă asemănătoare va avea loc la ICR-Londra, coordonată de Maria Șalaru, University College London.

Dacă doriți să faceți voluntariat în acest mini-proiect vă rugăm să contactați Serviciul Relații Publice, Marketing, Proiecte Culturale și Educație Muzeală la adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro.

Terminăm cu o masă rotundă (în limba engleză) despre impactul îmbătrânirii asupra mediului construit, cu următorii participanți:

Daniela Calciu (Ion Mincu University of Architecture and Urban Planning, Bucharest)

Gabriela Nicolescu (University of Oxford, Anthropology)

Iulia Stătică (UCL, The Bartlett School of Architecture)

Maria Șalaru (UCL, Anthropology)

Hannah Knox (UCL, Anthropology)

Vom vorbi despre migrația tinerilor și bătrânii rămași la bloc, despre importanța vecinilor, despre infrastructură și administrație, despre rolul femeilor în grija ca practică.

Va așteptăm cu drag sa ne alăturați,

Gabriela Nicolescu

gabriela.nicolescu@anthro.ox.ac.uk

Maria Șalaru

m.salaru@ucl.ac.uk

Sari la conținut