• ianuarie 30, 2018 - 18:00

Idei în Agora: „Poate fi info-spațiul o nouă Agora?”, la Casa Filipescu-Cesianu

Mar 30 ian. 18:00 – 19:00
Casa Filipescu-CesianuCalea Victoriei 151, București, Romania 
 

mobile-phone-1875813_1920

Muzeul Municipiului București vă invită la conferin ța Idei în Agora – „Poate fi info-spațiul o nouă Agora?”, desfășurat ă în ziua de marți 30 ianuarie 2018, ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu.

Moderator: Sorin Antohi – Asociația Orbis Tertius.

Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri cu participare internațională – Idei în Agora – coordonată de Sorin Antohi.

Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor de la Casa Filipescu-Cesianu, în termen de 30 zile.

În ce lume trăim? Într-una globalizată, dar neintegrată, hăituită de evoluții tehnologice exponențial crescătoare, dominată de iluzia că piața reglează totul într-o economie a cărei singură strategie este creșterea continuă. Și în acest coșmar trebuiesc luate decizii! Decizii pe care aspirația democratică le dorește spre folosul tuturor. Dar nici democrația reprezentativă, nici o ipotetică democrație participativă nu mai pot oferi o soluție. Aleșii nu-și folosesc bruma de competență pentru a-și onora promisiunile, în timp ce marea masă este mult prea neomogenă pentru a permite convergența procesului decizional către opțiuni consistente cu realitatea. Iar ideologiile nu mai pot servi la nimic într-o lume în care multitudinea, diversitatea și dinamica compartimetelor ei nu mai acceptă soluții uniform colorate.

Ne poate ajuta tehnologia să luăm decizii corecte, neafectate de interese de grup ce contravin intereselor comunității? Autoritatea și acuratețea decizională pot fi sprijinite de tehnici informatice în cele trei forme de exersare a autorității: autoritatea formală, autoritatea elitelor și autoritatea sacră. Autoritatea deciziei formale se poate impune prin mecanisme de vot care să ia în considerație competența votanților și să permită tranziția treptată de la dictatura majorității către consensul distribuit. Tehnologia blockchain este o promisiune fermă în exercitarea eficientă a deciziei formale prin ceea ce este din ce în ce mai frecvent numită iDemocracy cu o posibilă transfigurare in iConsensus. Autorității elitelor le este rezervat spațiul blogo-sferei, acolo unde libertatea lor, restricționată de responsabilitatea asumată, se poate manifesta. În final, cred că merită pusă în discuție relația dintre autoritatea sacră și inteligența artificială.

Gheorghe Ștefan

Gheorghe M. Ștefan este profesor la Facultatea de Electronică și Tehnologia Informației din Universitatea Politehnica București, unde predă cursuri legate de circuite digitale și arhitectura calculatoatelor. Domeniile de cercetare pe care le cultivă sunt legate de arhitectura și structura sistemelor paralele de calcul și teoria computației. Este interesat de epistemologia informației. A fost ministru al Învățământului și Științei în perioada 1990-1991. De mulți ani, trăiește între România și Statele Unite, combinînd cercetarea fundamentală și aplicativă, cariera didactică, reflecția umanistă, civică și transdisciplinară. Găsește cumva timp și pentru pasiunile sale multiple, între care muzica a ocupat mereu un loc special – este deopotrivă un mare meloman și un uimitor cîntăreț de muzică clasică. Cartea sa Ethos-Pathos-Logos. Eseuri despre unitatea triadică (Editura ALL, 2010) se bazează pe toate aceste experiențe, competențe și pasiuni. Mai mult la: http://users.dcae.pub.ro/~gstefan/

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași) și Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din București; Central European University, Budapesta – unde a fost și pro-rector academic, șef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a făcut cercetări, între altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte și rețele de cercetare, colecții de carte; a fost în conducerea unor instituții, organisme profesionale (între altele, membru în biroul Comitetului Internațional de Științe Istorice), publicații, fundații; a (co)organizat conferințe, seminarii, școli de vară. A ținut conferințe și comunicări în peste treizeci de țări. A publicat cinci volume de autor (unul la Paris), șase de convorbiri (cu: Adrian Marino, Mihai Șora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Cioran și Luca Pițu), șapte coordonate (unele în colaborare), șase traduse din franceză și engleză (în colaborare cu Mona Antohi), precum și texte de mai mică întindere.

Idei în Agora Ideas in the Agora

Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume – care asigură conținutul. Întâlnirile au formate diferite (conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Discuțiile sunt accesibile și prin live streaming, fiind apoi arhivate și folosite ca punct de plecare pentru publicații virtuale și tipărite: https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ

Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc. În singurul mod posibil: prin dezbaterea critică a ideilor.

I: Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. Gregory Claeys talks to Sorin Antohi (21 iunie 2017). II: De ce este România cum este? Specificul național ca excepționalism. Vintilă Mihăilescu în dialog cu Sorin Antohi (2 iulie 2017). III: Inintelighenția. Dorin Tudoran în dialog cu Sorin Antohi (9 august 2017). IV: De la sociologie și geografie la geopolitică în România interbelică. Conferință de Călin Cotoi. Moderator: Sorin Antohi (25 septembrie 2017). V: Nationality and European Identity. Jörn Rüsen talks to Sorin Antohi (7 octombrie 2017). VI: The Armenian Genocide: History, Memory, Responsibility, conferință internațională (13-14 octombrie 2017). VII: Antropologie și istorie recentă în România. Katherine Verdery în dialog cu Sorin Antohi (17 octombrie 2017). VIII: Village-City-Nation: Utopia? Opening statements by Gregory Claeys and Sorin Antohi, followed by discussion (21 octombrie 2017). IX: Cultură, ideologie și politică în America de azi. Virgil Nemoianu în dialog cu Sorin Antohi (23 octombrie 2017). X: Identități evreiești, identități românești. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi (30 octombrie 2017). XI: Concurența simbolică ruso-română la periferie. Viziuni alternative ale Basarabiei. Conferință de Andrei Cușco. Moderator: Sorin Antohi (21 noiembrie 2017). XII: Eugenism, biopolitică și stat etnic în România. Marius Turda în dialog cu Sorin Antohi (23 noiembrie 2017). XIII: Experimente liberale și continuități corporatiste Politica reprezentării profesionale la începuturile politicii sociale românești. Conferință de Victor Rizescu. Moderator: Sorin Antohi (12 decembrie 2017). XIV: Luca Pițu: viața și ideile unui trickster. Liviu Antonesei în dialog cu Sorin Antohi (14 ianuarie 2018).

În pregătire: XVI: 6 februarie, 18:00, Casa Filipescu-Cesianu. Domnii doctori și România modernă. Utopie, discurs și reformă instituțională. Conferință de Octavian Buda. Moderator: Sorin Antohi. XVII: 20 februarie 2018, 18:00, Casa Filipescu-Cesianu. Cultură, ideologie și politică în România de azi. Andrei Pleșu în dialog cu Sorin Antohi.