• martie 27, 2018 - 18:00

Idei în Agora – „Filozofi în agora: până la moarte, dincolo de eșec” la Casa Filipescu-Cesianu

Mar 27 mart. 18:00 – 19:00

afis agora 27 martie

Muzeul Municipiului București vă invită la conferința Idei în AgoraFilozofi în agora: până la moarte, dincolo de eșec” – Costică Brădățan în dialog cu Sorin Antohi, 27 martie 2018, 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu

Cu o metaforă sugerată de lumea vie, vorbim adesea despre viața și moartea ideilor. Dar viața și moartea ideilor nu se pot gândi separat de viața și moartea unor oameni, de ridicarea și de prăbușirea unor culturi, civilizații, viziuni despre lume, sisteme politice. De succesul ori eșecul indivizilor și grupurilor în încercarea de gândi cu glas tare, de a vorbi în public, de a-și fixa ideile în scris și, în fine, de a le exprima (ori înlocui, depăși, contrazice, subverti etc.) prin fapte.

Plecat din România în Anglia și apoi în Statele Unite, peregrinînd academic pe toate continentele (locuite), Costică Brădățan a dus cu sine un anume „sentiment românesc” al morții și al eșecului, dezvoltând treptat o proprie reflecție radicală, cynică (în tradiția lui Anthistene și Diogene) și (auto)ironică în care maestrul absolut e desigur Cioran. “Scepticul de serviciu al unei lumi pe sfîrșite” ne spusese deja că orice succes ne sărăcește lăuntric, ne face să uităm cine suntem și să ne ignorăm limitele. În același spirit, Brădățan explorează “ontologia existenței ironice” pînă la moarte (cu Socrate, Hypatia, Morus, Bruno, Patočka) și dincolo de eșec (cu Diogene Cynicul, Cioran însuși, Gandhi, Che Guevara, Mishima). Și propune o reabilitare a cynismului, adică o depășire a vieții și morții pentru idei în agora…

Sorin Antohi

Costică Brădățan (n. 1971) este Profesor de Științe Umane la Honors College, Texas Tech University, SUA, și profesor de filozofie onorific la University of Queensland, Australia. A început studii de Drept, apoi a absolvit Filozofia la Universitatea București, luîndu-și doctoratul în aceeași disciplină la Durham University. A predat de asemenea la Cornell University, Miami University, University of Wisconsin-Madison, University of Notre Dame și Arizona State University, precum și la o serie de universități din Europa și Asia. A scris, printre altele, O introducere la istoria filosofiei românești în secolul XX (Editura Fundației Culturale Române, 2000), Jurnalul lui Isaac Bernstein (Nemira, 2001), The Other Bishop Berkeley: An Exercise in Reenchantment (Fordham University Press, 2006), Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosophers (Bloomsbury, 2015; trad. Rom. de Vlad Russo, Humanitas, 2018) și In Praise of Failure (în curs de apariție la Harvard University Press). A coordoonat la edituri prestigioase, uneori în colaborare, cinci volume colective și cinci numere speciale de revistă academică. A tradus din engleză în română alte două cărți. Lucrările sale au fost traduse în mai multe limbi (olandeză, italiană, chineză, vietnameză, turcă și farsi). A publicat de asemenea capitole de carte, introduceri, prefețe, articole de enciclopedie, recenzii de carte, eseuri și editoriale în New York Times, Washington Post, Times Literary Supplement, Aeon, Dissent, The New Statesman etc. Costică Brădățan este redactor pentru studii comparate și religie la Los Angeles Review of Books, și coordonatorul fondator a două colecții: „Philosophical Filmmakers“ (Bloomsbury) și „Philosophy beyond Boundaries“ (Columbia University Press). A primit numeroase premii, distincții, burse, stagii și fonduri de cercetare.

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași) și Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din București; Central European University, Budapesta – unde a fost și pro-rector academic, șef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a făcut cercetări, între altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte și rețele de cercetare, colecții de carte; a fost în conducerea unor instituții, organisme profesionale (între altele, membru în biroul Comitetului Internațional de Științe Istorice), publicații, fundații; a (co)organizat conferințe, seminarii, școli de vară. A ținut conferințe și comunicări în peste treizeci de țări. A publicat cinci volume de autor (unul la Paris), șase de convorbiri (cu: Adrian Marino, Mihai Șora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Cioran și Luca Pițu), șapte coordonate (unele în colaborare), șase traduse din franceză și engleză (în colaborare cu Mona Antohi), precum și texte de mai mică întindere.

Idei în Agora Ideas in the Agora

Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume – care asigură conținutul. Întâlnirile au formate diferite (conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Discuțiile sunt accesibile și prin live streaming, fiind apoi arhivate și folosite ca punct de plecare pentru publicații virtuale și tipărite. Vezi afișe, pliante, filme etc. la www.sorinantohi.org și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ

Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc. În singurul mod posibil: prin dezbaterea critică a ideilor.

Întâlnirile au loc de regulă la Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei 151.

I: Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. Gregory Claeys talks to Sorin Antohi (21.06. 2017). II: De ce este România cum este? Specificul național ca excepționalism. Vintilă Mihăilescu în dialog cu Sorin Antohi (2.07.2017). III: Inintelighenția. Intelectuali și politică în România. Dorin Tudoran în dialog cu Sorin Antohi (9.08.2017). IV: De la sociologie și geografie la geopolitică în România interbelică. Conferință de Călin Cotoi. Moderator: Sorin Antohi (25.09.2017). V: Nationality and European Identity. Jörn Rüsen talks to Sorin Antohi (7.10.2017). VI: The Armenian Genocide: History, Memory, Responsibility, conferință internațională (13-14.10.2017). VII: Antropologie și istorie recentă în România. Katherine Verdery în dialog cu Sorin Antohi (17.10.2017). VIII: Village-City-Nation: Utopia? Opening statements by Gregory Claeys and Sorin Antohi, followed by discussion (21.10.2017). IX: Cultură, ideologie și politică în America de azi. Virgil Nemoianu în dialog cu Sorin Antohi (23.10.2017). X: Identități evreiești, identități românești. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi (30.10.2017). XI: Concurența simbolică ruso-română la periferie. Viziuni alternative ale Basarabiei. Conferință de Andrei Cușco. Moderator: Sorin Antohi (21.11.2017). XII: Eugenism, biopolitică și stat etnic în România. Marius Turda în dialog cu Sorin Antohi (23.11.2017). XIII: Experimente liberale și continuități corporatiste Politica reprezentării profesionale la începuturile politicii sociale românești. Conferință de Victor Rizescu. Moderator: Sorin Antohi (12.12.2017). XIV: Luca Pițu: viața și ideile unui trickster. Liviu Antonesei în dialog cu Sorin Antohi (14.01.2018). XV: Poate fi info-spațiul o nouă Agora? Conferință de Gheorghe M. Ștefan. Moderator: Sorin Antohi (30.01.2018). XVI: Domnii doctori și România modernă. Utopie, discurs și reformă instituțională. Conferință de Octavian Buda. Moderator: Sorin Antohi (6.02.2018). XVII: Cultură, ideologie și politică în România de azi. Andrei Pleșu în dialog cu Sorin Antohi (20.02.2018). XVIII: “Înainte de ’89 era mai bine”. Bazele socio-demografice ale percepţiilor asupra comunismului. Conferință de Cătălin Augustin Stoica. Moderator: Sorin Antohi (13.03.2018).

În pregătire: XX: 10.04.2018, 18:00. În căutarea teoriei ultime. Noi evoluții în fizică și cosmologie. Emilian Dudaș în dialog cu Sorin Antohi. XXI: 24.04.2018, 18:00. Genocidul armean. Un trecut care nu trece”. Bedros Horasangian în dialog cu Sorin Antohi. XXII: 8.05.2018, 18:00. Introducere în anatomia sunetului. Conferință de Fred Popovici. Moderator: Sorin Antohi.