• martie 01, 2018 - 18:30

Conferința Peisaj indigen şi grădini exotice la Palatul Suțu

Joi 1 mart. 18:30 – 19:30

afis conf 1 martie

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, vă invită în ziua de joi, 1 martie 2018, ora 18.30 la conferința Peisaj indigen şi grădini exotice cu Alexandru Mexi.

Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin

Ajuns din întâmplare pe meleagurile româneşti pe la începutul secolului trecut, Friedrich Rebhuhn rămâne până în ziua de astăzi unul dintre cei mai (sau poate chiar cel mai!) prolifici peisagiști ai României. Pasionat deopotrivă de horticultură, arta grădinilor, dar şi de arhitectura urbană, Rebhuhn contribuie la amenajarea sau remodelarea unor faimoase grădini publice sau private din Bucureşti sau aiurea: Grădina Kiseleff, Grădina Cişmigiu, Parcul Palatului Cotroceni, Parcul Castelului Peleş etc. Deşi planurile sale nu sunt puse în aplicare, acesta se ocupă şi de proiectarea Grădinii Botanice de la Bucureşti, a Parcului Coloanei Fără Sfârşit de la Târgu Jiu şi de altele asemenea. Amenajează o grădină japoneză în Cişmigiu şi o expoziţie de flori exotice în Parcul Carol, realizează studii de urbanism şi de ecologie şi se ocupă de conservarea peisajelor naturale româneşti.

Pentru că primăvara va începe cu o prelegere despre grădini, prezentarea conferinței e însoțită de cele mai interesante fotografii de epocă care surprind arta florală şi arta grădinilor de la început de secol, nu doar în capitală ci şi în alte oraşe din ţară.

Alexandru Mexi este peisagist, a urmat un master în studii culturale şi în prezent este doctorand, cu o temă despre rolul parcurilor publice în istoria Europei şi a României. Pasionat de istoria grădinilor, Alexandru Mexi s-a implicat în mai multe proiecte culturale şi de cercetare din ţară şi din străinătate, ţinând prelegeri, publicând articole ştiinţifice sau de popularizare a artei şi istoriei, itinerând expoziţii şi organizând mai multe tururi ghidate. În 2017 a publicat cartea „Grădinile Castelului Peleş. Mitologie dinastică şi peisaj cultural” (ed. Simetria), iar în prezent coordonează un proiect cultural interdisciplinar intitulat „Prin parcurile publice. Despre patrimoniul cultural al României Moderne”.

Evenimentul este parte din seria de conferințe organizate în zilele de joi.

Intrarea: 10 lei. În preț este inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu, în termen de 30 de zile.

Următoarele conferințe:

Joi, 8 martie 2018, ora 18.30, Conferința Popasuri erotice în Bucureștii cântecelor de lume cu Nicolae Constantinescu, coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin / Palatul Suțu

Joi, 15 martie 2018, ora 18.30, Conferința Realități și psihanaliză , cu Alfred Dumitrescu

Joi, 22 martie 2018, ora 18.30, Conferința Arhipeleagul Bucureștilor cu Vintilă Mihăilescu

Joi, 29 martie 2018, ora 18.30, Conferința „Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu”, cu Simona Predescu, expert restaurator pictură și Ioan D. Popa, şef Secţie Restaurare – Conservare, Muzeul Municipiului București

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.