Conferința „Opțiunea Smart – Atelierele de film documentar pentru liceeni” la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București vă invită la Palatul Suțu să participați joi, 21 iunie 2018, ora 18.30, la Conferința „Opțiunea Smart – Atelierele de film documentar pentru liceeni”.
Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin
Proiectul Opțiunea Smart – Atelierele de film documentar pentru liceeni, inițiat de Asociația Culturală Vis-a-vis și cofinanțat de AFCN, s-a desfășurat în perioada martie-iunie 2018 în patru licee din București și două din provincie. În cursul atelierelor, patru grupe de elevi, fiecare sub coordonarea unui mentor, au participat la scurte cursuri teoretice și au realizat primele lor producții video cu caracter documentar. Acestea sunt filmele lor.
O miză a fost aceea ca producțiile video realizate în cadrul proiectului să fie filmate cu telefonul mobil, pentru a ilustra capacitatea tehnologiei smart de a fi un suport pentru creativitate, cunoaștere socială și atitudine civică. Telefonul smartphone – a devenit o prelungire a ființei noastre, îl folosim ca pe o bază de imagini sau un mijloc de comunicare. Poate fi, însă, un instrument excelent de investigare a realității înconjurătoare, de autocunoaștere și dezvoltare a gândirii creative, a spiritului civic și critic. Opțiunea Smart a mizat pe interesul tinerilor pentru această tehnologie și a încercat să familiarizeze participanţii cu producţiile de film documentar și capacitatea acestora de a transmite cunoaştere socială.
Inițiativa a plecat din constarea că telefonul mobil și tehnologia smart sunt, în acest moment, victime ale unui curent de respingere în interiorul sistemului de învățământ din România. Fără a discuta argumente pro sau contra acestui curent, proiectul și-a propus să stimuleze o folosire inteligentă a acestei tehnologii în cadrul unor practici artistice, dar și, subsidiar, să dezvolte atenția adolescenţilor față de lumea din jur.
Inițiat de Asociația culturală Vis-a-Vis și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, proiectul s-a desfășurat în patru licee din București, sub îndrumarea a patru mentori:
Liceul teoretic Ion Barbu (mentor Carmen Lidia Vidu – regizor teatru, artist multimedia)
Colegiul Național Octav Onicescu (mentor Daniel Sandu – regizor de film)
Colegiul Național Iulia Hașdeu (mentor Cătălin D. Constantin – antropolog, editor de carte)
Colegiul Național Elena Cuza (mentor Alexandru Doru Spătaru – scenarist, operator).
Elevii participanți au răspuns cu un entuziasm care a depășit previziunile. Implicarea lor, creativitatea, capacitatea de a inova și cea de a fi autentici sau de a căuta autenticitatea a dus la realizarea unor filme remarcabile, care compensează prin sinceritate și inovație inerentele dezechilibre ale filmului realizat de neprofesioniști. Producțiile video realizate în cursul proiectului au un mare grad de deschidere către publicul de toate vârstele și au capacitatea de a provoca interes și emoție.
Parteneri: Cinemateca Română, Centrul de Excelență pentru Studiul Imaginii – CESI, B-Critic (Asociația Entheos), profesorii: Cristiana Marcu de la Colegiul Național Iulia Hașdeu, Geta Crăciunescu de la Colegiul Național Elena Cuza, Valentina Vlădan de la Colegiul Octav Onicescu, Robert Vraciu de la liceul Ion Barbu, profesorul și psihologul Viorel Agheană, precum și voluntarii CESI, masteranzii: Ana-Maria Irimia, Mirela Tîrlea, Delia Grosu, Mihai Marin.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.