Interviu cu Gabriela Iordache, Coordonator Programe – Fundația Regală Margareta a României
Susținerea tinerelor talente prin burse, mentorat şi promovare
– Fundația Regală Margareta a României a desfășurat în această perioadă programe care vin atât în sprijinul tinerilor, cât și al vârstnicilor. Vă rugăm să le descrieți pe scurt.
Gabriela Iordache: Fundația a continuat programele pe care le derulează de 31 de ani în România în sprijinul copiilor, tinerilor și vârstnicilor, cu o mobilizare fără precedent, prioritizând adaptarea programelor la noul context creat de pandemie, sau chiar lansarea unor noi proiecte. Pentru copiii cu risc de abandon școlar din cauza lipsei de resurse, ne-am asigurat ca ei să aibă toate cele necesare pentru a putea continua educația, alături de colegii lor. De la echipamente și internet pentru școala online, până la sprijin pentru teme sau o masă caldă în fiecare zi. Pentru seniorii aflați în dificultate am activat o rețea de servicii sociale și de suport și am susținut ONG-uri și inițiative civice. Am reușit astfel să oferim un sprijin practic, material sau emoțional, pentru 9000 de vârstnici în perioada pandemiei. Tinerii talentați sprijiniți de Fundație au fost susținuți cu burse, mentorat și promovare. Activitățile s-au realizat într-un mod adaptat și în perioada izolării. Ei au creat, și-au expus talentul și lucrările și în perioada pandemiei. Am organizat evenimente cu public, atunci când a fost posibil, în parteneriat cu Opera Națională București, Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Fundația ACCUM, Elite Art Gallery. Dar au fost și numeroase producții video care au permis promovarea actelor lor artistice, recitaluri sau expoziții, către publicul iubitor de artă din mediul online. Sesiunile de mentorat s-au desfășurat în mediul virtual, astfel că bursierii au avut ocazia să intre în contact cu artiști care interpretează pe marile scene ale lumii, să primească îndrumare din partea unor personalități din mediul academic și artistic, să rămână conectați cu fenomenul artistic și să identifice noi modalități de lucru și de expunere artistică.
– Fundația Regală Margareta a României dorește să creeze oportunități egale pentru tinerii muzicieni și artiști vizuali, oferind un sprijin care contribuie la dezvoltarea și valorificarea talentului lor. Ce ne puteți spune despre competiția de anul acesta?
G.I.: România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, muzicieni și artiști vizuali, care altfel ar putea deveni artiști ai lumii. Fundația Regală Margareta a României a creat, în urmă cu 13 ani, un program național pentru a sprijini, îndruma și promova acești tineri talentați pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul.La selecția realizată anul acesta s-au prezentat 150 de tineri – elevi și studenți din țară și din Republica Moldova. Este un număr foarte mare de candidați, tineri care doresc să își continue cariera și au nevoie de sprijinul nostru. Aceasta ne dă speranța că sunt din ce în ce mai mulți tineri care studiază arta și își urmează drumul, dar e și o responsabilitate foarte mare și o grijă, aceea de a-i ajuta pe cei care nu au resurse proprii pentru continuarea studiilor. Nivelul artistic al bursierilor este unul foarte ridicat, tinerii care s-au prezentat la selecție au fost foarte bine pregătiți din punct de vedere artistic, iar juriul care a realizat selecția a avut sarcina dificilă de a-i alege pe cei mai talentați candidați.
– Ce anume diferențiază programul „Tinere talente” de alte proiecte care oferă burse de acest gen tinerilor?
G.I.: Ceea ce diferențiază programul „Tinere talente” de alte proiecte care oferă burse esteabordarea holistică centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire, nu numai prin sprijin financiar. Pe lângă sprijin financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante. Bursierii învață de la mentori ‒ personalități ale vieții artistice și culturale ‒ perspective variate și originale asupra artei, fac schimb de idei și bune practici, cursuri de perfecționare. Pe toată perioada anului sunt organizate mentorate și masterclass-uri pentru dezvoltarea profesională a bursierilor. De asemenea, aceștia au șansa de a fi promovați către publicul larg, de a-și expune opera, prin portofolii artistice, concerte, recitaluri și expoziții.
– Luna mai aduce aproape Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Municipiului București. Cum a venit această idee de colaborare și, să le spunem cititorilor, în ce anume va consta ea concret?
G.I.: În luna mai vom organiza o expoziție și un concert în care îi vom prezenta pe tinerii talentați publicului larg. Expoziția „Jurnal de viață” se desfășoară la Casa Filipescu-Cesianu în perioada 10-21 mai, outdoor, iar tema este bătrânețea privită prin ochiul artiștilor vizuali. Concertul organizat la Palatul Suțu îi va aduce în atenția publicului meloman pe tinerii muzicieni, bursieri ai Fundației, alături de doamna prof. univ. dr. Verona Maier, care s-a implicat în pregătirea programului muzical, asigurând acompaniamentul. Concertul va fi transmis în două părți pe pagina de Facebook „Tinere Talente” (/tineretalentefrmr ; /frmr.ro). Primul recital, din 13 mai, poate fi urmărit aici: https://fb.watch/5wILBB_BdE/
– Dacă ar fi să vorbim despre solidaritate, cât de greu este să construiești în zilele acestea o comunitate în sprijinul unei solicitări, fie ea individuală, fie venind din partea unei comunități?
G.I.: Lucrez de 17 ani în domeniul ONG și pot să spun cu bucurie că, în ultima vreme, am constatat că oamenii sunt mult mai receptivi la problemele celor din jur și solidari cu cei în nevoie – fie că sunt copii, tineri sau vârstnici. Mă bucur să cunosc destul de des oameni care se implică în ajutarea celor mai puțini norocoși decât ei și fac acest lucru constant, în diverse moduri, nu doar de Crăciun și de 1 iunie, cum, din păcate, se întâmpla în trecut. Oamenii au înțeles că, pentru a rezolva nevoi și probleme de viață, cea mai importantă și relevantă este susținerea constantă, pe termen lung, și nu este suficient un sprijin doar de două ori pe an. În ultimul an, când problemele s-au amplificat din cauza situației sanitare, din ce în ce mai mulți oameni au dorit să se implice.
– Care este principalul mesaj al Fundației Regale Margareta a României pentru colaboratorii și beneficiarii săi?
G.I.: Mulțumim celor care se implică pro bono în acest program, ca mentori și membri ai juriului de selecție, dar și celor care ne sunt parteneri și le asigură bursierilor șansa de a expune, de a se afirma. Să nu pierdem din vedere faptul că un tânăr înzestrat cu talent, dar care nu primește un sprijin la momentul potrivit, se află în pericolul de a-și abandona drumul artistic, iar aceasta este o pierdere pentru noi toți. De aceea, bursele Tinere Talente pot fi susținute de oricine, printr-un simplu SMS la 8864 cu textul ARTĂ, în valoare de 4 euro lunar. Cei care doresc să se alăture eforturilor noastre o pot face simplu ‒ prin donație SMS, prin donație online sau prin direcționarea a 3,5% din impozitul individual.
Interviu realizat de Simona Popescu