Expoziție tematică la Palatul Suțu – „Cu bicicleta prin alte timpuri”

Din 5 martie 2021

Expoziție tematică la Palatul Suțu
„Cu bicicleta prin alte timpuri”

 

La început de primăvară, când posesorii de biciclete se gândesc deja la viitoarele trasee, Muzeul Municipiului București vă invită să cunoașteți istoria acestui vehicul, devenit astăzi indispensabil pentru mulți.

Expoziția „Cu bicicleta prin alte timpuri”, care va fi deschisă începând cu data de 5 martie 2021, ora 10.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), va prezenta unele elemente interesante, poate mai puțin cunoscute, despre aspectul bicicletelor de la începutul existenței lor, precum și evoluția acestora în timp.

Deşi târziu pe scala evoluţiei umanităţii, respectiv spre sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea, din necesitatea oamenilor de a se mişca pe anumite distanţe folosind forţa proprie însă mult mai rapid ca mersul pe jos, și-a făcut apariţia un nou mijloc de locomoţie individual având la bază roata – bicicleta.

De la „maşina pentru alergat” din lemn, brevetată în 1818, care nu avea sistem de direcţie şi frânare, dar nici pedale, propulsarea dispozitivului fiind dată de împingerea utilizatorului alternativ cu picioarele în pământ, la velociped – „picior rapid” și tot felul de modele incomode și primejdioase ce produceau „senzaţie şi chiar consternare” din cauza înălțimii lor fiind chiar dificil şi periculos de folosit, evoluția bicicletei până prezent merită a fi cunoscută de tânăra generație și nu numai.

Pe măsură ce tehnologia a avansat, numeroasele îmbunătăţiri de proiectare şi modificări ale aspectului au adus treptat bicicleta la forma, potenţialul şi caracteristicile pe care le cunoaştem astăzi.

Misiunea acestui proiect expozițional este punerea în valoare a importantei colecții de fotografii deținută de Muzeul Municipiului București și prezentarea unor imagini spectaculoase și inedite. Se vor adăuga exponate rare, demne de admirat. Este un apel în special la educarea tinerilor în ideea înțelegerii importanței și necesității protejării și conservării patrimoniului istoric și cultural.

Nu în ultimul rând, printre obiectivele proiectului expozițional se numără și trezirea interesului comunității pentru mijloacele de transport nepoluante, benefice pentru condiția fizică și starea de sănătate a organismului, dar și pentru descongestionarea traficului rutier de astăzi.

Expoziția „Cu bicicleta prin alte timpuri” va putea fi vizitată în perioada 5 martie –  3 iunie 2021.

Curator: Ana Iacob, muzeograf, Biroul Patrimoniu și Evidență Centralizată, Muzeul Municipiului București