Recenzie. „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”

Albumul expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase: Avatarurile orașului nocturn” este o incursiune captivantă în lumea misterioasă a nopții și a orașului, prezentată prin prisma unui proiect editorial și curatorial gândit de Adrian Majuru, Managerul Muzeului Municipiului București.

Volumul oferă o perspectivă complexă asupra relației umane cu întunericul și transformările aduse de tehnologie în configurația orașului nocturn.

Structura albumului, separată în capitole tematice precum „Lumină în tenebre prin bunăvoința zeilor”, „Să vorbim despre neobișnuit” sau „Timp liber și loisir urban”, dezvăluie o explorare detaliată a diverselor aspecte legate de viața de noapte. Autorul albumului subliniază relația complexă dintre oraș și întuneric, dezvăluind cum acesta din urmă a modelat comportamente, mituri și credințe de-a lungul istoriei umane.

Albumul prezintă cititorilor un context amplu despre relația dintre om și întuneric de-a lungul istoriei, explorând evoluția temerilor și credințelor legate de noapte, precum și influența acestora asupra orașului și a imaginii colective, folosind adesea exemple specifice spațiului urban românesc.

Capitolul tematic „Lumină în tenebre prin bunăvoința zeilor” investighează mitologiile și creaturile mitice asociate nopții și întunericului. Autorul explorează cum aceste aspecte au modelat tradițiile și imaginile culturale ale societăților umane de-a lungul timpului și subliniază faptul că fiecare dintre noi a păstrat, din timpuri foarte îndepărtate, dorința de a ne imagina, de a visa, de a explora și, mai ales, de a ficționa, dar frica de întuneric și de necunoscut și-a lăsat amprenta încă din acele vremuri, o amprentă care dăinuie.

În capitolul „Să vorbim despre neobișnuit”, autorul se concentrează pe aspectele neconvenționale sau tabu ale vieții nocturne, de la practici sociale inedite la fenomene psihologice și comportamentale care se manifestă mai intens în această perioadă a zilei. Capitolul începe cu „copilul monstru”, un accident nefericit văzut de comunitate drept o pedeapsă moștenită în neam pentru hoție, înșelăciune, minciună etc., înainte de a explora mai în detaliu teama de o „naștere altfel”.

Următoarea secțiune tematică a albumului, denumită „Temeri și frici. Prejudecăți și pedepse”, explorează fricile și prejudecățile care guvernează comportamentele umane, inclusiv aspecte legate de pedagogia pedepselor, istoria celor fără de istorie – legată de fenomenul social subteran, etc.

„Lumea delictuală” se concentrează pe sfera criminalității și a comportamentului ilegal care prosperă sau care este asociat specific nopții, evidențiind dinamica complexă a activităților ilegale în mediul urban nocturn, dar și eșecurile societății (mai specific în cazul delincvenței juvenile sau al fenomenului de abandonare al nou-născuților). Capitolul acesta este urmat de alte 7 capitole care se concentrează fiecare pe o temă diferită, asociată lumii nocturne – sinuciderea, vrăjitoria, alienarea, falsul monetar, tatuajele și prostituția.

Capitolul „Timp liber și loisir urban” explorează aspectele sociale și culturale ale divertismentului și recreerii nocturne, evidențiind modul în care timpul liber și activitățile sociale au evoluat în contextul urban al nopții (precum cabaretul, teatrul de varieteu, opera și opereta), în vreme ce capitolul „Viață socială și loisir după 1947” se concentrează pe schimbările majore survenite în viața de noapte după 1947, evidențiind transformările sociale și culturale care au avut loc în această perioadă specifică.

În esență, albumul propune o călătorie fascinantă prin istoria și evoluția orașului nocturn, analizând aspecte precum frica ancestrală de întuneric și creaturile mitologice care au influențat imaginarul colectiv. De asemenea, explorează implicațiile tehnologiei moderne asupra transformării vieții nocturne, evidențiind schimbările profesionale și sociale generate de aceasta.

Autorul evidențiază și impactul negativ al perturbării ritmului natural al nopții asupra sănătății umane, subliniind importanța echilibrului între viața activă și odihnă. De asemenea, aduce în discuție posibilele schimbări genetice viitoare determinate de adaptarea umană la viața nocturnă și tehnologie.

Expoziția și albumul asociat nu se rezumă doar la o simplă prezentare a unei serii de artefacte, ci oferă o privire panoramică asupra evoluției timpului nocturn în contextul urban contemporan, o perspectivă complexă și adâncă asupra legăturii omului cu întunericul și schimbările produse de tehnologie.

Albumul reprezintă un studiu captivant al relației dintre oraș și noapte, deschizând un șantier de cercetare pentru cei interesați de istoria și impactul nopții asupra vieții umane. De asemenea, proiectul editorial & expozițional se dorește a fi o pledoarie pentru istoria marginalului, pentru studierea și ameliorarea destinelor celor alungați în afara istoriei oficiale, frumoase, atent controlate

  • Albumul este dedicat expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curatoriată de Adrian Majuru – Manager al Muzeului Municipiului București, care a putut fi vizitată la Art Safari până pe data de 14 ianuarie 2024. Expoziția a fost organizată de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici.
  • Despre Poveștile neștiute ale orașului nocturn

De la teama de întuneric, resimțită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie și viața de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopții un nou conținut. Orașul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului și credințelor. Expoziția din Art Safari spune povestea evoluției orașului nocturn și avatarurilor sale.

„Dincolo de prelungirea zilei în noapte, cu orașe luminate și mulțimi colorate și atrăgător de zgomotoase, se păstrează sentimentul ascuns de explorare a unor dorințe pe care diurnul nu le permite pe de-a-ntregul sau dorește să le știe uitate. Noaptea oferă un misterios sentiment de nesiguranță ascuns în etologia noastră îndepărtată, iar această relație dintre mister și temeri nu a putut fi îndepărtată cu totul.” Adrian Majuru, Manager – Muzeului Municipiului București, curatorul expoziției

  • În prezent, albumul poate fi achiziționat de la standurile de bilete ale muzeelor din structura Muzeului Municipiului București, în timpul programului de funcționare al acestora (miercuri – duminică, 10.00-18.00). Albumul este publicat de Editura Muzeului Municipiului București, 2023, ISBN 978-606-8717-58-6, preț 156 lei.

Sari la conținut