„Pe urmele Timpului”
Traseul tematic dedicat copiilor pentru vizitarea expoziției permanente de la Palatul Suțu „Timpul Orașului”
Traseul de tip vânătoare de comori pe care îl propune Muzeul Municipiului Bucureşti celor mai mici dintre vizitatorii săi se intitulează Pe urmele Timpului. Ghidul micului detectiv, iar grupul țintă căruia i se adresează este format din copii cu vârste între 7 şi 12 ani. Traseul este incitant şi din punct de vedere grafic, beneficiind de desene semnate de de Mihai I. Grăjdeanu. Creat pe principiul „învățării experiențiale”, acest traseu educativ încurajează vizita în grup sau explorarea individuală a expoziției permanente de la Palatul Suțu, Timpul Oraşului, fiind potrivit atât pentru vizitele şcolare, cât şi pentru o vizită împreună cu familia.
Traseul este construit în jurul unui fir narativ. Grigore Suțu şi Irina Suțu îi invită pe vizitatori la unul dintre balurile lor anuale. Se pare că lucrurile nu au mers tocmai unse la bal, întrucât un personaj misterios s-a strecurat printre invitați şi a lăsat prin palat tot felul de indicii ciudate. Copiii sunt puşi astfel în situația de a deveni mici detectivi şi a elucida misterul. Urmează o suită de indicii pe care ei trebuie să le dezlege răspunzând la câteva întrebări. Pentru realizarea traseului au fost alese 16 obiecte semnificative care să reînvie povestea palatului şi care să surprindă cât mai bine călătoria prin Timpul Oraşului.
Vizitatorii trec dintr-o epocă în alta, din prezent şi până în neolitic, de la un indiciu la altul. Informațiile pe baza cărora sunt construite indiciile sunt scrise într-un mod ludic şi incitant, traseul oferind copiilor ocazia să cunoască îndeaproape gusturile şi obiceiurile proprietarilor Palatului Suțu sau să afle mai multe despre evenimente importante din istoria oraşului Bucureşti. Acceptând acest joc, vizita devine una imersivă şi antrenantă. Traseul se bazează pe atenție şi intuiție, cu fiecare indiciu copiii acumulând noi cunoştințe de cultură generală.
Indiciile criptice îi conduc copii prin muzeu pe un traseu enigmatic, iar finalul este unul surpriză. Micii detectivi, dezlegând un rebus alambicat, află cu stupoare că personajul dat în urmărire generală, cel care se strecurase nepoftitit la balul Suțuleştilor, este nici mai mult nici mai puțin decât însuşi Timpul.
Pentru talentul detectivistic copiii sunt răsplătiți cu o diplomă „semnată şi parafată” chiar de Irina şi Grigore Suțu.Traseul ia sfârşit, iar micii vânători de comori culturale pot păstra şi duce acasă reuşita misiunii lor de la muzeu, invitându-şi prietenii să le calce pe urme, să descopere nestemate ascunse în mijlocul oraşului şi să repete cu o altă ocazie călătoria în timpul istoric, deghizându-se cu mult fler în costum de detectiv.
„Pe urmele Timpului” este aşadar o călătorie de descoperire a unor obiecte cu o poveste fascinantă, o călătorie bazată pe interacțiune şi învățare, în care vizita la muzeu capătă noi sensuri prin ochii unui copil.
Traseul poate fi completat în circa 40-60 de minute sub îndrumarea cadrelor didactice care însoțesc grupul. Sau individual, de către familii cu copii.
Înscrierile se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00.
Traseul este conceput special pentru expoziția permanentă „Timpul orașului”. Preț bilet: 5 lei/ elev, cadrele didactice însoțitoare au gratuitate.
Categoria de vârstă: 7 – 12 ani.