Despre dezvoltare profesională și personală | Voluntar în muzeu

Voluntarii contribuie cu experiență, cunoștințe, creativitate și pasiune în muzeele în care aleg să se implice. De la întâmpinarea vizitatorilor în timpul evenimentelor dedicate Nopții Muzeelor și facilitarea de ateliere pentru copii la susținerea muzeografilor în activitățile de digitizare sau cercetare a colecțiilor muzeale, voluntarii oferă un sprijin valoros instituțiilor în care activează, contribuind la creșterea vizibilității acestora și la dezvoltarea lor pe termen lung.

Ca rezultat al implicării lor, voluntarii leagă noi prietenii, explorează și descoperă domenii diferite de interes și au satisfacția de a-și vedea ideile puse în practică. Dar poate cel mai important aspect al voluntariatului este că le permite celor implicați să își dezvolte și formeze competențe profesionale care le orientează cariera viitoare sau le deschide noi oportunități de angajare.

Care este primul lucru la care vă gândiți când auziți cuvântul „voluntariat”?

Pentru cei mai cinici dintre noi, s-ar putea să însemne „muncă fără răsplată” sau „timp irosit”. Dar pentru cei care au beneficiat de activitățile coordonate sau implementate de voluntari în muzee sau aceia care au fost la rândul lor voluntari, primele gânduri ar putea fi  „dedicare”,  „contribuție”,  „ajutor” sau  „comunitate”.

Guvernat de valori precum solidaritatea și generozitatea, voluntariatul poate fi înțeles ca un act benevol de implicare și contribuție din partea unei persoane în folosul unei anumite cauze. Este expresia activă a spiritului civic și a credinței că fiecare dintre noi poate genera o schimbare pozitivă la nivelul unei organizații în ale cărei valori credem sau a unei comunități care dorim să o susținem.

Cadrul legislativ care reglementează activitățile de voluntariat în România

În țara noastră, activitățile de voluntariat sunt reglementate de legea nr. 78 din 2014, care recunoaște valoarea socială a acestora „ca expresie a cetățeniei active, a solidarității și responsabilității sociale, precum și valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară aceste activități” (articolul 2, alineatul 1).

Astfel, cadrul legal care definește și reglementează voluntariatul pornește de la șase principii fundamentale care conturează clar caracterul său benevol și orientarea către binele comunității:

  1. Voluntarul participă la o activitate de interes public, neremunerată, bazat pe o decizie liber consimțită de acesta;
  2. Voluntarul se implică activ în viața comunității;
  3. Voluntariatul exclude orice formă de remunerare din partea beneficiarului activității;
  4. Persoanele participă la activități de voluntariat pe baza egalității de șanse și de tratament, fără discriminări;
  5. Activitatea de voluntariat nu substituie munca plătită;
  6. Activitatea de voluntariat este o activitate de interes public.

Pornind de la aceste principii, este important de subliniat că voluntarii nu sunt, nici pentru muzee, nici pentru alte organizații private sau instituții publice fără scop lucrativ, „forță de muncă gratuită” sau „mână de lucru ieftină”, ci persoane care își donează timpul, experiența și cunoștințele în speranța că eforturile lor vor avea un impact pozitiv asupra societății. De aceea, recunoașterea voluntarilor ca persoane – resursă în muzee este esențială pentru succesul oricărui program de voluntariat.

Tinerii colaboratori la Palatul Suțu

De ce au muzeele nevoie de voluntari?

Atât Muzeul Municipiului București cât și alte muzee din țară și din străinătate beneficiază în mod semnificativ de implicarea voluntarilor în activitățile și proiectele pe care le implementează, precum promovarea ofertei culturale și educaționale a instituției, realizarea de fotografii sau chiar identificarea de materiale de documentare referitoare la patrimoniul muzeului. De cele mai multe ori însă, cum este și în cazul instituției noastre, muzeele au nevoie de ajutorul voluntarilor în dezvoltarea și susținerea activităților cultural-educaționale destinate vizitatorilor de toate vârstele. Astfel, la MMB, majoritatea adolescenților și tinerilor care fac voluntariat sunt integrați în echipa Serviciului Relații Publice, Marketing, Proiecte Culturale, Educație Muzeală, unde participă la organizarea de evenimente pentru publicului larg, la conceperea de resurse de învățare pentru copii sau la crearea de conținut pentru rețelele de socializare.

Unul dintre motivele pentru care muzeele își doresc să integreze voluntari în echipele lor este pentru că aceștia pot contribui cu soluții creative, cu idei și perspective noi, dar și cu competențe variate în derularea proiectelor instituției. Astfel, prin entuziasmul, cunoștințele și abilitățile lor, voluntarii susțin diversificarea și accesibilizarea programelor muzeale, contribuie la îmbogățirea experienței vizitatorilor și, pe măsură ce sunt instruiți și formați în interiorul organizației, contribuie la extinderea capacităților personalului muzeal.

Atunci când muzeele nu pot realiza cercetări formale, voluntarii le pot ajuta să își înțeleagă vizitatorii mult mai rapid și mai bine – ce îi interesează, ce îi motivează să vadă o anumită expoziție sau ce așteptări au. De fapt, voluntarii sunt „vocea” publicului larg în interiorul muzeului; o cutie de rezonanță care oferă muzeografilor și educatorilor muzeali posibilitatea de a sonda în profunzime nevoile și preferințele vizitatorilor săi.

La Muzeul Municipiului București, prin interacțiunile directe ale voluntarilor cu cei care calcă pragul expozițiilor noastre permanente și temporare, aflăm nu numai reacțiile și sugestiile vizitatorilor, dar și întrebările și nevoile de învățare și dezvoltare pe care aceștia le au. Atunci când este încurajat acest dialog activ între voluntari și diferitele segmente de public, muzeele pot să își ajusteze și îmbunătățească programele educaționale și experiențele oferite în expozițiile și galeriile lor. Astfel, voluntarii devin o conexiune vie între instituțiile muzeale și echipele lor, pe de o parte, și comunitățile pe care acestea le reprezintă, pe de altă parte, promovând înțelegerea și aprecierea patrimoniului cultural local și național.

Ședința voluntarilor la Muzeul Victor Babeș

Ce ne motivează să facem voluntariat în muzeu?

În literatura de specialitate dedicată managementului voluntarilor se subliniază adesea că voluntarii nu susțin prin timpul, experiența și implicarea lor o instituție, ci cauza și valorile pe care respectiva organizație le reprezintă. Descoperim acest lucru de fiecare dată când lucrăm cu voluntari la Muzeul Municipiului București, dar și cu tinerii studenți veniți în stagii de practică. Interesați de istorie sau de artele plastice, dornici să descopere cum funcționează un muzeu sau doar curioși să pătrundă în culisele organizării evenimentelor culturale, cei care aleg să facă voluntariat într-un muzeu își doresc să susțină, înainte de toate, valorile pe care acest tip de instituție le reprezintă – promovarea patrimoniului cultural, facilitarea unor experiențe de descoperire și învățare pornind de la colecțiile muzeului pentru persoane de vârste diferite sau creșterea accesului la cultură pentru toate categoriile de public.

Dar înainte de toate, credem noi, voluntarii își doresc să se implice în viața muzeului pentru că această experiență are un puternic rol formator prin dezvoltarea unor competențe în diferite arii de specialitate (muzeografie, mediere culturală, marketing cultural, istorie, arheologie), orientarea către anumite parcursuri profesionale și prin explorarea și descoperirea unor noi talente și pasiuni. De altfel, legea voluntariatului stipulează că organizațiile care integrează voluntari în proiectele lor le pot oferi acestora cursuri de instruire, formare și pregătire profesională în domeniul în care acestea activează, iar activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. Astfel, voluntariatul într-un muzeu valorifică experiența și cunoștințele anterioare ale voluntarilor și le integrează într-un proces mai amplu de formare a acestora, contribuind pe termen lung la profesionalizarea acestor persoane.

Pe lângă acumularea experienței profesionale și dezvoltarea de competențe, voluntarii Muzeului Municipiului București se implică în proiectele noastre deoarece își doresc să lege noi prietenii cu persoane care împărtășesc cu ei pasiunea pentru cultură, să își exploreze pasiuni diferite de ceea ce studiază la facultate sau practică profesional sau să împărtășească cu vizitatorii muzeului cunoștințele și rezultatele cercetărilor realizate de ei. Prin implicarea lor în conceperea și realizarea de resurse și programe de educație muzeală,  voluntarii contribuie la înțelegerea și aprecierea colecțiilor muzeelor de la cei mai mici vizitatori la cei mai înțelepți dintre ei.

Voluntari la Palatul Suțu, în Noaptea Muzeelor

Cum arată un program de voluntariat de succes?

Succesul implicării pe termen lung a voluntarilor în activitățile și proiectele unul muzeu depinde de cât de bine este corelează programul de voluntariat propus nevoile organizației cu interesele și nevoile persoanelor interesate să contribuie la dezvoltarea acesteia. În alte cuvinte, un program de voluntariat de succes reușește să aducă în muzeu oamenii cei mai potriviți, din punct de vedere al cunoștințelor și abilităților deținute, dar și al entuziasmului și timpului pe care le pot pune la dispoziția instituției, pentru a lucra alături de muzeografi și educatori muzeali și a desfășura activitățile și proiectele propuse.

Integrați în programe în care, pe lângă instruire și formare, li se recunosc meritele și competențele dezvoltate și li se oferă posibilitatea de a-și pune ideile în practică, voluntarii vor fi motivați să să rămână în instituție pe termen lung și să construiască legături durabile cu comunitățile pe care muzeele le reprezintă. La Muzeul Municipiului București, voluntarii aduc în echipa noastră perspective noi și energie pozitivă atât în activitatea de zi cu zi, cât și în proiectele speciale pe care le derulăm.

Cum pot să fiu voluntarul Muzeului Municipiului București?

Dacă vă gândiți să deveniți voluntar al MMB, vă încurajăm să urmăriți pagina de Facebook Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, unde facem publice apelurile de voluntariat, sau să ne trimiteți un email cu CV-ul dumneavoastră pe adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro

Articol scris de: Mona Timofte, educator muzeal