Viața din Țările Române între 1837-1840, reflectată într-o fascinantă expoziție de gravură la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Raffet. Ilustrații de călătorie”, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), miercuri, 14 iunie 2023, începând cu ora 17.00.

„Noua expoziție își propune să aducă în fața vizitatorilor o serie de gravuri semnate de artistul francez Denis Auguste Marie Raffet. Piesele aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București au fost create ca ilustrații de călătorie, în anul 1837, în timpul unei expediții științifice la care a luat parte Raffet. Litografiile expuse urmăresc această incursiune, iar printre ele se numără imagini care reprezintă Țările Române, adevărate mărturii istorice majestuos realizate.

În anul 1837, Denis Auguste Marie Raffet (1804-1860) se alătură unei expediții științifice – care pleacă de la Paris pentru ajunge în Crimeea – condusă de Anatoli Demidov, un bogat industriaș rus cu interese științifice, descendent al familiei Stroganov, crescut și stabilit la Paris. Din echipaj mai făceau parte: Paul Kolounoff, biologul Alexandre Nordman, medicul Jean Henri Leveille, Amedee Hout, Louis Rosseau, Henri Malinvaud, Adolphe du Ponceau, sociologul Frederic Leplay, Leon Lalanne și pictorul Louis – Auguste de Sainson. Echipajul expediției a fost gândit în funcție de domeniile științifice la modă în momentul plecării: medici, sociologi, botaniști, geologi, biologi și doi artiști.

Astfel, ei adună informații despre relief, istorie, statistici financiare, administrație, criminalitate, minerale, soluri, observații meteorologice, populație. Efortul lor a condus la apariția unei cărți în patru volume care acoperă întreg parcursul călătoriei, Voyage dans la Russie méridionale et la Crimée, par la Hongrie, la Valachie et la Moldavie, cartea fiind publicată în 1840 la Paris.

Publicația coordonată de Anatoli Demidov apare în 1840 însoțită de un album cu 100 de litogravuri semnate de Auguste Raffet, care suplimentează informația vizuală din primul volum cu gravuri care compun astăzi această expoziție. Dintre ele, cinsprezece reprezintă imagini din Țările Române (zece din Valahia, respectiv cinci din Moldova). Imaginile ce înfățisează țărani în diferite ipostaze se împletesc cu cele din orașe, cu peisaje naturale în care răzbesc caii de poștă care trag căruțe sau calești.

Târgul de Sfântul Petru organizat la Giurgiu oferă un prilej nebănuit de a înfățișa oamenii din diferite comunități, prinși în activități antrenante, unii cu alții, ca o celebrare a vieții simple, așa cum o trăia țăranul valah doar la sărbători.

Gravurile lui Raffet surprind meticulos detalii de costum, de mișcare, în peisaj sau linii în portret care îi înnobilează arta. Valoarea istorică este asigurată de subiectul și contextul producerii, la care se adaugă fidelitatea realității” – dr. Nicoleta Bădilă, muzeograf și curator, Biroul Istorie Modernă și Contemporană, Secția Istorie – Muzeul Municipiului București.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 iunie – 27 august 2023.

Sari la conținut