Școala de Vară la Muzeul Municipiului București, Ediția 2021

Școala de Vară la Muzeul Municipiului București, Ediția 2021

Școala de Vară, deja tradiție pentru Muzeul Municipiului București, este dedicată copiilor și învățării continue. Anul acesta am simțit nevoia celor mici, dar și a părinților, de a ieși din online și de a primi înapoi măcar o parte din normalitatea verilor obișnuite. Cu multă precauție și respectând toate măsurile care se impun, MMB a venit în întâmpinarea acestor nevoi, propunând o varietate de activități de vacanță în cadrul Școlii de Vară ce se desfășoară în lunile iulie și august, dar și începutul lunii septembrie. Muzeul Municipiului București își propune în mod constant să ofere copiilor condițiile necesare învățării nonformale, în completarea celei tradiționale la clasă sau în familie.

Atelierele se vor desfășura în aer liber la Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Dr. George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck și la Muzeul Ligia și Pompiliu Macovei, dacă vremea va permite, sau în interior, unde acest lucru este posibil, cu un număr limitat de locuri și respectând regulile sanitare în vigoare.

Pentru înscrieri și detalii legate de fiecare program din „Școala de Vară la MMB”, părinții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile (indicate pentru fiecare program, în descriere) și respectând reguli sanitare speciale (detalii aici – http://muzeulbucurestiului.ro/redeschiderea-muzeului-municipiului-bucuresti/). Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea fiecărui program.

Amintiri din copilărie la Casa Filipescu-Cesianu, cu Asociația Artelier D

Școala de Vară la MMB începe anul acesta cu programul „Amintiri din copilărie – de la Ion Creangă la Harry Potter”, susținut de Daniela Mișcov – Asociația Artelier D sub forma unei tabere urbane în aer liber, în curtea Casei Filipescu-Cesianu. Programul combină educația și creativitatea cu relaxarea și mișcarea, în contextul unei perioade foarte dificile pentru copii și părinți, din punct de vedere al reducerii ofertei culturale și educaționale în contextul înăspririi rigorilor sanitare. După lunga perioadă de carantină, de instrucție dominant online, de limitare a activităților în aer liber, și de stres resimțit de copii și de familiile lor, o ofertă cuprinzând activități cultural-educative și de relaxare, cu o temă familiară copiilor, și cu obiective definite, devine cu atât mai necesară și mai benefică. Curtea mărginită de grădina cu vegetație și umbră, bine amenajată și întreținută, a Casei Filipescu-Cesianu, împreună cu foișorul din lemn, oferă un cadru potrivit în acest sens. Programul „Amintiri din Copilărie” vine în continuarea unor activități creative pentru copii desfășurate de Asociația Artelier D la Muzeul Municipiului București. Programul este conceput în conexiune cu expoziția Muzeul Vârstelor, deschisă la Casa Filipescu-Cesianu.

Programul „Amintiri din Copilărie” este inspirat de cărțile despre copilărie ale unor autori cunoscuți, Ion Creangă și J.K. Rowling, studiați în ciclul primar și gimnazial. Programul își propune să exploreze creativ subiectul cărților și tema copilăriei de ieri și de azi, prin intermediul artei dramatice, jocurilor de echipă, sesiunilor de storytelling, artă plastică și scriere creativă.

Programul conține patru module structurate tematic, axate pe capitole din „Amintiri din copilărie de Ion Creangă și din volumele „Harry Potter”, de J. K. Rowling, explorate în oglindă. Programul unei zile cuprinde 3 ore, de la ora 10:00 la 13:00. Săptămânal, programul se desfășoară pe parcursul a două zile: în zilele de vineri si sâmbătă.

Calendarul este structurat în jurul a patru teme:

  1. „Școala și cărțile”, vineri 2 iulie 2021 și sâmbătă 3 iulie 2021, de la 10.00 la 13.00
  2. „Jocuri și aventuri”, vineri 9 iulie 2021 și sâmbătă 10 iulie 2021, de la 10.00 la 13.00
  3. „Oameni și lucruri”, vineri 16 iulie 2021 și sâmbătă 17 iulie 2021, de la 10.00 la 13.00
  4. „Geografie și natură”, vineri 23 iulie 2021 și sâmbătă 24 iulie 2021, de la 10.00 la 13.00

Programul este structurat în jurul unei serii săptămânale de 8 ateliere și jocuri, menite să ducă la asimilarea sau exersarea unor abilități și competențe, pornind de la cărțile care au inspirat acest club de vară: gândire critică, problematizare, exprimarea și argumentarea unor puncte de vedere personale, susținerea unui discurs public, folosirea expresivității vocale și corporale, stimularea creativității și îndemânării artistice.

Pe parcursul celor 4 săptămâni ale taberei de vară „Amintiri din copilărie”, la fiecare dintre atelierele de vineri și sâmbătă va fi abordat un subiect nou în cadrul temei propuse. În acest fel, participanții care se înscriu la întregul program vor putea aprofunda, din multiple perspective, universul literaturii lui Ion Creangă și J. K. Rowling.

Programul va fi susținut de Daniela Mișcov, educator cultural, de la Asociația Artelier D, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

Categoria de vârstă: 6-10 ani.

Durata: 3 ore.

Taxă participare: 60 de lei/atelier sau 120 lei/săptămână. Pentru detalii legate de înscrieri și achitarea taxei vă rugăm să scrieți la adresa artelierd@yahoo.com.

Locuri disponibile – 10/atelier.

Caravana Muzeelor în Benzi Desenate la MMB, cu Mihai Ionuț Grăjdeanu

Caravana Muzeelor în Benzi Desenate începe în ziua de sâmbătă, 17 iulie 2021, la Palatul Suțu. Caravana va călători și la Muzeul Theodor Aman, la Muzeul Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Dr. George Severeanu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck și la Casa Filipescu-Cesianu. Atelierele de bandă desenată din Caravana Muzeelor vor avea loc în zilele de sâmbătă, mai precis pe 17 și 31 iulie, pe 7 și 14 august, și pe 11 și 12 septembrie 2021, de la ora 11:00 la 12:30. Copiii vor învăța, alături de autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic și dând naștere unei povești cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului care găzduiește atelierul. Prin joacă și desen, cei mici își vor dezvolta imaginația, iar, la finalul atelierelor, vor deveni creatorii propriilor reviste de benzi desenate.

Categoria de vârstă: 7+.

Durata: 1 oră și 30 min.

Taxă participare: 35 lei/ atelier (prețul include și un bilet de vizitare la muzeu).

Locuri disponibile – 15/atelier.

Temele atelierelor vor fi anunțate în curând pe site-ul www.muzeulbucurestiului.ro și pe paginile de Facebook ale MMB.

Ateliere de Reciclare Creativă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici, cu Mădălina Corina Diaconu

Muzeul Municipiului București invită copiii la o serie de ateliere speciale de lucru manual, folosind materiale reciclabile și/sau de origine naturală, în zilele de duminică 18 și 25 iulie 2021, 1 și 15 august 2021, de la 11.00 la 12.30.

La atelierele de reciclare creativă de la Muzeul Dr. Nicolae Minovici, vom lucra cu hârtie, vom desena, decupa, lipi și, nu în ultimul rând, vom folosi materiale reciclabile. Într-un cuvânt, vom lăsa creativitatea să zboare!

Categoria de vârstă: 7+.

Durata: 1 oră și 30 min.

Taxă participare: 35 lei/ atelier (prețul include și un bilet de vizitare la muzeu).

Locuri disponibile – 10/atelier.

În vizită la Cecilia Cuțescu Storck” cu Iulia Iordan – Asociația Da’DeCe, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului București propune copiilor, în data de 21 iulie 2021, un atelier inedit la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck. Atelierul are două teme, în funcție de grupa de vârstă a participanților, după cum urmează:

Miercuri 21 iulie 2021, de la ora 10.00. „Povești din grădina Ceciliei”. Atelier pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani la Muzeul Storck

Cecilia este una dintre primele artiste românce, iar Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck a fost casa ei. Vino să îi asculți poveștile și să desenezi în atelierul artistei.

Miercuri 21 iulie 2021, de la ora 12.30. „Nesupusele artiste: Cecilia Cuțescu Storck”. Atelier pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani.

Cine au fost primele artiste românce și cum au reușit ele să se impună într-o lume artistică masculină? Ce a făcut așa de important în artă Cecilia încât a rămas în istoria artei românești? Vino să-i afli povestea acasă la ea, în sălile Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck.

Categoria de vârstă Atelier I: 7-9 ani.

Categoria de vârstă Atelier II: 10-12 ani.

Durata: 2 ore.

Taxă participare: 35 lei/ atelier (prețul include și un bilet de vizitare la muzeu).

Locuri disponibile – 10/atelier.

Ateliere de istorie urbană la Casa Filipescu-Cesianu, cu Asociația Istoria Artei

Atelierele vor avea loc în zilele de miercuri 4, 11, 18 și 25 august 2021, 11.00-12.30 în mansarda Casei Filipescu-Cesianu. Copiii vor putea afla detalii interesante despre istoria orașului, despre arhitectură și artele decorative, legate de patrimoniul expus în Muzeul Vârstelor. Fiecare atelier va avea o activitate creativă asociată temei prezentate în ziua respectivă.

Atelierele vor fi susținute de istoricul Alina Havreliuc, de la Asociația Istoria Artei.

Miercuri 4 august 2021, 11.00-12.30 – „Ce este casa”.

Miercuri 11 august 2021, 11.00-12.30 – „Povestea meseriilor”.

Miercuri 18 august 2021, 11.00-12.30 – „Povestea primarilor și a mijloacelor de transport”.

Miercuri 25 august 2021, 11.00-12.30 – „Ritualul meselor de altădată”.

Vârsta: 7+.

Taxă de participare: 20 de lei/atelier.

Durata: 1 oră și 30 min.

Locuri disponibile – 10/atelier.

„Anatomia corpului uman pentru copii” la Palatul Suțu, cu Asociația Learning by Teaching

În zilele de 19 și 26 august 2020, Asociația Learning by Teaching și MMB vă invită la programul educativ „Anatomia corpului uman pentru copii”, organizat la Palatul Suțu, parte din Școala de vară la Muzeul Municipiului București.

Vom porni să descoperim corpul uman de la obiectele de patrimoniu din Palatul Suțu. Pe parcursul celor două ore copiii vor avea ocazia să afle mai multe despre expoziția tematică „De la anatomia artistică la opera finită”, dar și despre obiectele din expoziția permanentă. Vom realiza împreună experimente și jocuri care ne vor ajuta să ne cunoaștem corpul.

Joi 19 august 2021, ora 10.30. Atelier I: „Atlasul corpului uman”

La prima întâlnire copiii vor realiza un atlas al corpului uman care descrie sistemul locomotor, sistemul digestiv și sistemul circulator, iar apoi vor realiza experimente care explică modul în care este pompat sângele în corpul nostru.

Joi 26 august 2021, ora 10.30. Atelier II: „Ce simți? ”

În cea de a doua întâlnire copiii vor descoperi o serie de exponate care ne pun la încercare simțurile și vor realiza experimente care testează aceste simțuri, de la iluzii optice la presiune și echilibru.

Categoria de vârstă: 7-11 ani.

Durata: 2 ore.

Taxă participare: 40 lei/atelier/copil (prețul include un bilet de vizitare la muzeu, dar și o surpriză de final pentru participanți).

Locuri disponibile – 10/atelier.

Aventuri în Epoca de Piatră la Palatul Suțu

Te-ai întrebat vreodată cum trăiau oamenii acum 6.000 de ani? De ce își construiau casele lângă o sursă de apă? Sau cum arăta o zi obișnuită din viața lor, ce fel de unelte sau arme foloseau pentru a-și asigura traiul? Ce podoabe foloseau femeile? Cu ce se jucau copiii pe atunci? Cu siguranță nu aveau playstation, telefoane mobile, cinematografe sau mall-uri, dar cu toate acestea viața lor era plină.

Atelierul „Aventuri în Epoca de Piatră” vă propune o explorare în detaliu a vieții omului neolitic pornind de la expoziția tematică „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani” deschisă la Palatul Suțu.

Atelierul este structurat în două întâlniri a câte o oră jumătate fiecare, în zile diferite, după cum urmează:

Vineri 20 august 2021, ora 11.00. Atelier I: „Din pământ, din iarbă verde”

Pornind de la artefacte din expoziția tematică „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani” și folosind diverse alte modele ajutătoare, copiii își vor construi din lut propria casă în miniatură, imaginându-și cum ar fi fost să aibă o astfel de locuință.

Vineri 27 august 2021, ora 11.00, Atelier II: „Chip de lut”

Printre cele mai renumite artefacte eneolitice din lut din România prezente în expoziție se numără un vas unicat, modelat în forma corpului uman, datând din perioada culturii Gumelnița: Zeița de la Vidra. Inspirați de vasele și figurine din lut din expoziție, copiii vor modela și vor decora o figurină antropomorfă sau zoomorfă.

Categoria de vârstă: 7-11 ani.

Taxă participare: 20 lei/ atelier

Durată: 1 oră și 30 min.

Locuri disponibile – 10/atelier.

Ateliere de realizat creme cosmetice din plante, la Casa Filipescu-Cesianu – LOCURI EPUIZATE

Atelierul, organizat de Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, este structurat în două întâlniri a câte o oră jumătate fiecare, după cum urmează:

Joi 1 iulie 2021, 10.00-11.30.

Joi 1 iulie 2021, 13.00-14.30.

Durată: 1 oră și 30 min.

Muzeul nostru a fost inclus în cel mai recent blog al editurii internaționale Twinkl intitulat „Muzee din România. Citiți mai multe despre noi în articolul dedicat Muzeului Municipiului București.