Adresa: Str. Henri Coandă nr. 26
Telefon: 021 212 96 48
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)
R.A.T.B: 300, 381
13 lei – bilet întreg
6 lei – bilet redus (pensionari, militari, elevi, studenți, grupuri organizate)
20 lei – filmare, fotografiere de către turiști în interiorul muzeului
10 lei/persoană – taxă ghidaj
Intrare gratuită pentru preşcolari şi persoane cu dizabilităţi.
Muzeul „George Severeanu” a fost reşedinţa primului director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura bucureşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Medicul radiolog George Severeanu a fost un pasionat colecţionar de antichităţi, adunând în cursul vieţii artefacte valoroase. Seria de obiecte arheologice din colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” cuprinde vase greceşti antice, statuete de lut, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice, ceramica aparţinând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wietenberg şi Boian. Colecţia numismatică a dr. George Severeanu, una dintre cele mai valoroase din România, este constituită din cca. 9000 de piese din diferite perioade istorice: monede greceşti autonome şi provinciale, geto-dace şi celtice, emisiuni romane şi bizantine, monede medievale ale Ţărilor Române, precum şi piese moderne şi contemporane.
Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” a fost donată Muzeului Municipiului Bucureşti în anul 1939, iar inaugurarea reşedinţei ca muzeu a avut loc în anul 1956.
Începând cu luna noiembrie 2017, publicul bucureştean poate admira, după mai bine de 25 de ani, colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”. Închisă la începutul anilor ’90, din cauza stării de conservare precare, casa doctorului Severeanu a fost restaurată, iar începând cu anul 2013 a găzduit mai multe expoziţii tematice cu patrimoniu arheologic şi numismatic.
În definirea structurii tematice a noului proiect expoziţional am încercat să asociem componenta memorială a casei care oglindeşte imaginea cotidiană a colecţionarului George Severeanu (accentuată în special în camera care a adăpostit biroul de lucru al doctorului unde sunt expuse elemente originale de mobilier, confecţionate special la comanda sa, volume din biblioteca personală precum şi obiecte de patrimoniu, organizate în maniera în care fotografiile contemporane păstrate îl înfăţişează) şi parcursul cronologic al unui muzeu cu patrimoniu specific arheologic şi numismatic. Toate aceste elemente sunt completate de componente interactive moderne create cu scopul unei mai bune înţelegeri a patrimoniului adăpostit de muzeu, de către publicul vizitator. Cu ajutorul textelor de sală, publicul vizitator se va putea familiariza cu variate categorii de artefacte istorice şi informaţiile asociate acestora, mai cu seamă că în prezent nu există alt muzeu sau colecţie publică bucureşteană care să expună astfel de obiecte. Mărturiile numismatice sunt integrate în funcţie de datare, zone de provenienţă, tipologie etc., cu accent pe tezaurele monetare adunate de colecţionar, astfel încât, în armonie cu informaţiile istorice asociate, să sugereze o istorie a circulaţiei monetare.
Proiectul expozițional Pe urmele trecutului. Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”, reprezintă un demers menit să valorifice impresionanta colecţie a doctorului George Severeanu şi să ne familiarizeze cu universul colecţiilor şi al colecţionarilor de la începutul secolului al XX-lea.
Ghidajele pentru grupuri se fac doar pe bază de programare la adresa de email muzeul.severeanu@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 021.212.96.48, cu cel puţin 48h înainte de vizită.
Vă mulţumim şi vă aşteptăm cu drag!