MODA ÎN BUCUREȘTIUL INTERBELIC

VA URMA DIN 18 NOIEMBRIE 2020

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU
MODA ÎN BUCUREȘTIUL INTERBELIC

Expoziția dedicată modei și evoluției sale vine în întâmpinarea întrebărilor publicului specialist sau îndrăgostit de modă și interesat de viața urbană sub toate aspectele ei. Aceasta va fi deschisă la Palatul Suțu în perioada 18 noiembrie 2020 – 14 februarie 2021.

Întoarcerea în timp prin analiza frumosului, a artelor decorative, în special a costumului, în strânsă legătură cu dezvoltarea arhitectural-urbanistică a Bucureștiului demonstrează o evoluție fascinantă și complexă pe toate aceste planuri. Istoria oferă date suficiente pentru a începe acest demers: gravurile, artele plastice, fotografia de epocă cu personaje, străzi și bulevarde, terase și cârciumioare, veșmintele păstrate în colecția muzeului, toate acestea ne vor ajuta să recompunem o epocă interesantă și înfloritoare trăită de bătrânul București. Șansa de a studia colecțiile Muzeului Municipiului București, cu precădere pe cea de Costum și accesorii vestimentare, a făcut să se nască dorința de a face cunoscute comorile patrimoniale, dar și evoluția modei, oglinda vieții simple sau complicate a fiecăruia dintre semenii noștri.

Sub crusta strălucitoare a mondenității se află un întreg eșafodaj de interese sociale și materiale, culturale și artistice, morale și afective, ba chiar și politice, aspecte pe care vom încerca să le evidențiem.

Costumul, în pragul secolului al XX-lea, purta cu sine toate ingredientele unui trecut, aducând din acesta numeroase prejudecăți, un statut social şi economic, obligații și gusturi. Sigur, este vorba de acel costum aparținând cotidianului, purtat de pături sociale din mediile orășenești, de protipendada vremii.

Influențele occidentale, decorațiile Art Nouveau și explozia eleganței Art Deco, croiala și linia în evoluție realizate în ateliere ilustre londoneze, pariziene, vieneze, bucureștene sau de croitori anonimi, materialele scumpe și fine indică o lume românească activă, întreprinzătoare și încrezătoare în destinul său. Asistăm la o lume cu stratificări și orgolii, cu simțul acut al mascării rolului și poziției individului, la o societate prosperă, dinamică, conștientă de valoarea unui ilustru trecut și de rosturile ei prospere, bătând frenetic la poarta veacului.

Profundele schimbări ale Bucureștiului în perioada interbelică, referindu-ne la industrializare, la dezvoltarea urbană, la avântul arhitectural și cultural au imprimat o oarecare stare de liniște și dorință de emancipare a femeii și bărbatului în societatea urbană.

O expoziție în care pot fi  etalate laolaltă costume femeiești și bărbătești din perioada anilor 20, 30, 40, accesorii vestimentare, ansambluri decorative interioare, imagini după fotografii de personaje și ale orașului, arhitectura, străzile și bulevardele orașului, birturile și terasele,  mobilier, cristal, porțelan, care împodobeau interioarele caselor bucureștene, toate acestea pot recompune o imagine a orașului pe care moda o transmite ca un mesager discret și elegant.

Alături de costume vor fi valorificate colecțiile Fotografii, cărți poștale și clișee fotografice, Artă Decorativă-Metal, Artă Decorativă-Cristal-porțelan, Artă Decorativă-Mobilier, Diverse, Știință-Tehnică. În sala de Conferințe de la parterul Palatului Suțu  pot fi admirate costume elegante, chipuri și  imagini ale orașului, interioare de casă, acum o amintire vie a vieții frenetice de atunci în București.

Dr. Maria-Camelia Ene,

Șef Birou Istorie Medievală Bucureșteană