EVENIMENT ONLINE
„EDUCAȚIA CULTURALĂ. VERSIUNEA DE PANDEMIE”
Ediția a VII-a a Conferinței de Marketing Cultural
Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Institutul National Pentru Cercetare Si Formare Culturala, organizează evenimentul online „Educația culturală. Versiunea de pandemie”, joi, 5 noiembrie 2020.
Acesta face parte din seria conferințelor de marketing anuale organizate de Muzeul Municipiului București, începând din anul 2014.
Dat fiind contextul actual, am decis ca ediția din acest an să se desfășoare sub forma unui eveniment online, cu clipuri video, în mare parte înregistrate special pentru acest eveniment, postate aici, respectând astfel toate regulile sanitare speciale în vederea prevenirii răspândirii SARS-CoV-2.
Toate clipurile vor fi postate pe Facebook, aici – https://www.facebook.com/events/3573095022747421/.
??????? (??????)
* Clipurile care vor fi postate în acest eveniment sunt înregistrate, nu transmise în direct. Vă încurajăm însă să puneți întrebări în comentarii pentru cei care prezintă.
??????????:
9.00 – Cuvânt de introducere: Despre educație în pandemie, cu Dr. Adrian Majuru, Manager Muzeul Municipiului București.
9.15 – Cuvânt de introducere: Conf. univ. dr. Carmen Croitoru, Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.
????????̆??:
?.?? – Despre activitățile online și offline propuse de Muzeul Municipiului București în pandemie, cu Veronica Leca, educator muzeal, Muzeul Municipiului București, și Alexandra Cucu, educator muzeal și psihoterapeut
Prezentarea va include activitățile online și offline propuse de MMB în pandemie, cu focus pe instalația pentru copii Lada Sfintei Vineri, parte din proiectul „Afară/Înăuntru”. Lada Sfintei Vineri este o instalație interactivă care aduce patrimoniul Muzeului de Artă Populară Prof. dr. Nicolae Minovici mai aproape de micii vizitatori. Instalația este accesibilă copiilor de 4-8 ani, fără să excludă însă și alte categorii de vârstă care ar putea fi interesate de explorarea ei.
?.?? – Despre proiectele de bandă desenată cu Grajdeanu Mihai Ionut, autor de bandă desenată și romane grafice / COMICS DIDACTIC – Benzi Desenate românești și BD Historia.
Despre proiectele Comics Didactic și BD Historia în 2020: „Muzeul Animat”, Expoziția virtuală „Maeștri ai benzii desenate science-fiction românești – Muzeul Cosmic”, atelierele de bandă desenată din curtea Palatului Suțu, „Salon BD – Povești din București în benzi desenate”, ediția a VII-a, „Expoziția de benzi desenate din perioada interbelică, partea I (1924 – 1939)”.
??.?? – Despre tehnologie ca punte spre comunitate, cu Daniela Miscov, Manager Artelier D, Proiecte pentru copii
Daniela Mișcov ne vorbește despre tehnologie ca punte spre comunitate și despre proiectele Artelier D în perioada pandemiei: „Joia copiilor” în colaborare cu Muzeul Municipiului București și „Colțul de lectură” în colaborare cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, precum și despre resursele online puse la dispoziție de instituții de cultură din străinătate.
??.?? – Despre proiectul „Club ȚOMAPAN”, cu Delia Popa, Co-fondator Asociația Artcrowd
Asociația ArtCrowd – Artiști în educație a lansat proiectul „Club ȚOMAPAN”, ce s-a desfășurat în lunile iulie-septembrie 2020 printr-o serie de activități educaționale și artistice în școli în proximitatea Bucureștiului și la Muzeul Național de Artă Contemporană. Proiectul și-a propus să familiarizeze elevii din mediul rural, din ciclurile primare și gimnaziale cu noțiuni de istoria artelor vizuale și tehnici de lucru contemporane și istorice în sfera artei contemporane prin implementarea unui curs conceput și testat de echipa ArtCrowd prin intermediul a 3 școli de vară în 3 comunități rurale.
??.?? – Muzeul Național al Țăranului Român: Educare de la distanță, cu Valentina Bacu, Șef Birou Creativitate, Secția Educație Muzeală, Muzeul Țăranului Român
În acest clip Valentina Bâcu ne povestește despre cum și-a asumat Muzeul Țăranului Român în perioada pandemiei rolul de educare de la distanță prin furnizarea de materiale online care să reducă izolarea și sentimentul de însingurare. Prezintă cele cinci proiecte online: „Casa de-a casa”, „MȚR mă inspiră”, „Dicționar pe sărite”, „Povești de seară mețeriste” și „Particular”.
??.?? – Muzeul Național al Țăranului Român: Teatru și povești, cu Beatrice Iordan, educator muzeal la Muzeul Țăranului Român și actor păpușar
Beatrice Iordan ne prezintă activitățile inițiate de ea la Muzeul Țăranului Român: „Atelierul de teatru de animație”, „Trupa Tropăiele” alcătuită exclusiv din copii, „Povești bricolate”, „Povești pentru bunici”, precum și unul dintre cele 5 proiecte pe care MȚR le-a desfășurat de la declanșarea pandemiei: „MȚR mă inspiră – teatru acasă”.
Mai multe la Educație Muzeală MȚR.
??.?? – Despre Proiectul „Scena Creativ la Sat”, cu Larisa Popescu / Președinte Asociația Lume Buna!, și Mona Silvia-Timofte, specialist în educație non-formală
Larisa Popescu și Mona Silvia-Timofte ne oferă interviul acordat la Canal33, despre proiectul „Scena Creativ la Sat„. În perioada martie – septembrie 2020, 120 de copii din 7 școli rurale au fost dramaturgi, regizori, scenografi, actori și organizatori ai propriilor spectacole de teatru care valorifica potențialul cultural local. Proiectul este derulat de Asociatia Lume Buna și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). El vine în continuarea altor două proiecte de succes: „Revista Creativ la Sat” (aflată în 2020 la a 3-a ediție) și „Coletul Creativ la Sat” (la a 2-a ediție).
??.?? – „Povești și experimente la Muzeul Municipiului București”, cu Andreia Petcu, co-fondatoare Asociatia Learning by Teaching
„Povești și experimente la Muzeul Municipiului București” – un program online realizat de Asociația Learning by Teaching în parteneriat cu MMB – s-a desfășurat în perioada aprilie-iunie 2020 și a continuat fizic în cadrul Școlii de Vară la Palatul Suțu. Fiecare activitate din cadrul acestui atelier a pornit de la un obiect din patrimoniul Muzeului Municipiului București asociat unei cărți din literatura pentru copii. Cei mici au fost invitați să apoi să realizeze diverse experimente distractive.
??.?? – „Povești sub Lupă”, cu Andreia Petcu, co-fondatoare Asociatia Learning by Teaching
Andreia Petcu ne vorbește despre activitățile desfășurate online cu profesorii în cadrul proiectului „Povești sub Lupă” lansat de Asociația OvidiuRo, ce s-a bucurat de un impact major, aducând în grădinițe defavorizate numeroase cărți și resurse centrate pe experimente sau matematică și formând profesori în activități STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).
Despre Atelierele de Vară „Șotron” din cadrul proiectului, ateliere STEM susținute online de Andreia Petcu (Asociatia Learning by Teaching) la câteva dintre muzeele din cadrul MMB.
??.?? – #culturacontează, cu Raluca Iacob / Asociația MetruCub – resurse pentru cultură
Despre proiectul #culturacontează, o inițiativă a Asociației MetruCub – resurse pentru cultură, realizată în parteneriat cu Asociația Da’DeCe, Artelier D, ArtCrowd – Artiști în educație, Asociația Câte-n lună și-n mansardă, Asociația 37, Kreazine și Muzeul Municipiului București. Dar și despre includerea educatorilor culturali și a organizațiilor cu profil de educație cultural în scheme de sprijin ale statului.
??.?? – Patrimoniul prin joacă: despre proiectele Asociației Da’DeCe, cu Iulia Iordan, educator muzeal, Asociaţia Da’DeCe
Iulia Iordan ne vorbește despre proiectele Asociației Da’DeCe aflate în desfășurare sau care s-au finalizat în perioada pandemiei: proiectul european „Inimi tinere. Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți”, proiectul „Afară/ Înăuntru” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național desfășurat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul ASTRA. Ne va spune și despre resursele online puse la dispoziție pe site-ul asociației, menite să îi sprijine pe copii, pe părinți sau pe alți educatori culturali, precum și despre două proiecte viitoare, unul prin care să se realizeze un suport educațional online pentru profesorii de științe umaniste, educație civică și istorie și care să implice patrimoniul din muzee și cel de-al doilea, o aplicație care să-i facă pe copii dornici să descopere patrimoniul prin joacă.
??.?? – Înregistrare: „Inovație în patrimoniu imaterial – Dezbatere culturală”. Un proiect al platformei Formare Culturala.
Dezbaterea Formare Culturală a invitat specialiști cu expertiză în abordări inovative ale elementelor de patrimoniului imaterial din România, de la instrumente de salvgardare, până la cele de promovare și interpretare în context contemporan.
Invitați: Mihaela Vețan, Nicolae Pepene. Moderator – Oana Năsui. Partener: Modernism Punct Ro.
Dezbaterea culturală este inclusă în programul „Formare Culturală aplicată”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Publicul va avea acces ulterior la înregistrarea prezentărilor din cadrul evenimentului și pe canalul de YouTube al Muzeului Municipiului București și al partenerului său, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (https://www.culturadata.ro/home/).