Invitație la Conferința de Joi: Arhitecți evrei care au marcat Bucureștiul: itinerariu evreiesc pe Bd. Magheru și străzile adiacente

Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la Conferința de Joi, 2 februarie 2023, ora 18.30, care va fi susținută de Felicia Waldman, pe tema „Arhitecți evrei care au marcat Bucureștiul: itinerariu evreiesc pe Bd. Magheru și străzile adiacente”.

Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2) devine astfel, din nou, sediul unei expuneri care se anunță a fi deosebit de interesantă. Construit în anii 1920-1930 ca parte a proiectului de crearea a unei artere unice care să străbată Bucureștiul de la nord la sud (împărțită în secțiuni cu nume diferite), Bulevardul Magheru a oferit posibilitatea unor încercări arhitectonice îndrăznețe.

În contextul libertății de a propune planuri ale unor clădiri mari, cu multe apartamente, care să înlocuiască vechile case boierești ale zonei, cu grădinile lor impunătoare, mulți arhitecți s-au grăbit să vină cu idei novatoare, moderniste, care au făcut ca în anii următori acest bulevard să devină una dintre cele mai moderne (și scumpe) străzi din Europa. Între cei care au contribuit la această faimă se poate enumera un număr semnificativ de arhitecți evrei, unii școliți în străinătate, de care astăzi, din păcate, puțini își mai aduc aminte, și pe care dorim să îi readucem astfel în actualitate.

Dr. Felicia Waldman este conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului de Studii Ebraice și editor al revistei academice Studia Hebraica.

Este Profesor Afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, precum și profesor invitat la Institutul Diplomatic Român.

Domeniile sale de expertiză includ misticismul evreiesc, educația despre Holocaust și patrimoniul evreiesc din România. A publicat 4 cărți și peste 30 de articole și a co-editat 3 volume pe aceste teme.

A coordonat 12 proiecte internaționale de cercetare a istoriei evreilor români și patrimoniului evreiesc din România și a fost invitată să prezinte materiale în cadrul a peste 70 de conferințe internaționale.

Este Adjunct al Șefului Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance și câștigător al Premiului „Al. Safran” 2014 pentru cartea „Romania, Israel, France: Jewish Trails, Volume in Honor of Professor Carol Iancu”, Editura Universității din București, 2014 (22 contribuții în română și engleză) și „Roumanie, Israel, France: parcours juifs. Hommage au professeur Carol Iancu”, Honore Champion, Paris, 2014 (34 contribuții în franceză), ambele co-editate cu Danielle Delmaire și Lucian Zeev Herșcovici.

Coordonator Conferință: conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin

Preț bilet: 10 lei.