Muzeul Municipiului București și Forumul Cultural Austriac București au organizat vernisajul expoziției tematice „Gustav Klimt. Precursor al modernității”, care rămâne deschisă și pe parcursul lunii februarie, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2).
Expoziţia itinerantă este compusă din 15 panouri cu texte explicative și imagini. A fost realizată la propunerea Ministerului Afacerilor Externe al Austriei. Expoziția, deși nu cuprinde lucrări originale, a stârnit un foarte mare interes din partea publicului, la vernisaj participând peste 350 de oameni.
În interviul pe care ni l-a acordat, directorul Forumului Cultural Austriac București oferă mai multe detalii despre activitatea acestei platforme pentru artiștii și cercetătorii austrieci care doresc să lucreze în România sau să coopereze cu parteneri români în proiecte comune.
***
În ianuarie ați sărbătorit un an de când sunteți directorul Forumului Cultural Austriac București. Care au fost principalele dumneavoastră activități din această perioadă?
Thomas Kloiber: În primul rând, trebuie să menționez că numirea mea ca director al Forumului Cultural Austriac este poate una dintre cele mai interesante și mai satisfăcătoare etape ale carierei mele. Promovarea culturii austriece în România, o țară cu care Austria împărtășește o lungă istorie și un patrimoniu cultural comun, este o activitate minunată, dar și o mare responsabilitate. Din acest motiv, am decis să mă concentrez pe dialogul intercultural, adică pe evidențierea proiectelor comune ale artiștilor austrieci și români. De exemplu, aș dori să menționez instalația video „Cum privim lucrurile”, care include lucrări video din Bulgaria, Austria și România, fosta UE-Troika. Această instalație a fost contribuția culturală pentru ceremonia de preluare a Președinției Consiliului UE de către Austria în cea de-a doua jumătate a anului 2018. Un alt punct central al lui 2018 consider că este proiectul actriței austriece Mercedes Echerer, care a evoluat alături de colegii ei români muzicieni la Teatrelli/Creart într-un spectacol despre poveștile fluviului Dunărea: un proiect foarte european, căci Mercedes Echerer a inclus în reprezentația ei legende și basme din toate țările străbătute de Dunăre, de la izvor până la Deltă, în România. Pe lângă acest spectacol pentru adulți, Mercedes Echerer a mai participat și la două spectacole pentru copiii dintr-o școală de limbă germană din București.
Cum intenționați să dezvoltați activitatea Forumului în 2019?
T.K.: Atunci când se construiește o structură, unul dintre aspectele esențiale ale procesului este grija pentru calitatea materialelor care sunt folosite. Acest fapt este și mai important dacă structura despre care vorbim este una foarte sensibilă – o cooperare culturală. Forumul Cultural Austriac este o organizație mică comparativ cu alte centre culturale străine care activează aici, în România. Bugetul nostru nu ne permite să creștem numărul de proiecte pe care le susținem. Prin urmare, cuvântul noastru cheie pentru 2019 este „calitate”. Vom acorda o mare atenție detaliilor care fac lucrurile cu adevărat interesante și vom acorda prioritate proiectelor care nu sunt doar vizibile, ci care, în primul rând, fac și o diferență în termeni de inovație și conștientizare socială.
Cât de receptivi simțiți că sunt românii la proiectele Forumului care promovează Austria ca o țară focusată pe inovație și creativitate?
T.K.: Din câte mi-am putut da seama în primul meu an la Forumul Cultural Austriac București românii, și în special tinerii, sunt foarte pasionați de arta contemporană și diversele ei forme de expresie, noile tehnologii, inovațiile din domeniile științifice. Creativitatea este foarte importantă pentru ei și sunt foarte exigenți când vine vorba de valoarea pe care un proiect se presupune că o aduce. Astfel, evenimentele noastre dedicate noilor sau mai puțin cunoscutelor aspecte culturale (legate de descoperiri actuale sau trecute, invenții sau progrese în diverse domenii culturale și științifice) sunt foarte populare. Am observat acest trend și pe paginile noastre de social media. Cele mai citite și distribuite postări ale noastre sunt cele care evidențiază idei ale austriecilor care schimbă viața cotidiană și felul cum percepem cultura, artele, știința și așa mai departe.
Am observat că Forumul apreciază interacțiunea nu doar cu societatea civilă din România, dar și cu instituțiile publice din țară. În această privință, ce părere aveți despre colaborarea dumneavoastră din prezent cu Muzeul Municipiului București și cum se poate dezvolta în viitor?
T.K.: Suntem foarte bucuroși că începutul anului 2019 aduce Muzeul Municipiului București printre partenerii principali ai Forumului Cultural Austriac. În ultimii ani, munca foarte creativă a Dl. Adrian Majuru și a echipei sale au amplificat radical reputația instituției. O să sune ca un clișeu, dar Muzeul Municipiului București este cu adevărat un punct de reper al vieții culturale locale, cu numeroasele sale muzee satelit răspândite prin cel mai important oraș al țării. Muzeul găzduiește momentan actuala noastră expoziție itinerantă “Gustav Klimt. Precursor al modernității” (concepută de Ministerul Afacerilor Externe al Austriei cu ocazia centenarului morții artistului) și, la vernisaj, am putut observa interesul românilor pentru creația lui Klimt, dar și impactul public pe care îl are muzeul. Aproximativ 350 de pesoane au participat la deschiderea acestei expoziții documentare, un număr care vorbește de la sine.
Atât România cât și Austria accentuează valoarea tradițiilor. În același timp, ambele țări își doresc să promoveze elemente noi și inovatoare. În legătură cu acest fapt, în ce domenii credeți că reprezentanții țărilor noastre au reușit să colaboreze cel mai bine? Cum vedeți evoluția acestei colaborări? Unde și cum se poate dezvolta?
T.K.: Colaborarea dintre România și Austria în domeniul culturii și științei este bazată pe un acord bilateral, implementat printr-un program de lucru, care în acest an urmează să fie reînnoit. Din punctul meu de vedere, mai multe obiective ale programului de lucru trecut au fost îndeplinite, precum crearea cadrului de activitate pentru lectorii Agenției Austriece de Cooperare Internațională în Educație și Cercetare OEAD. Recent am reușit să stabilim o nouă catedră OEAD la Universitatea Ovidius din Constanța. Am observat o activitate destul de consistentă în schimburile de experiență academice și schimburile dintre școlile de vară. În domeniul educației pot menționa inițiativele foarte eficiente de implementare a educației duale de către Centrul Austriac pentru Educație și Pregătire Profesională CONCORDIA. În domeniul culturii sunt de asemenea convins că numărul mare de schimburi de experiență îndeplinesc așteptările programului de lucru menționat. Dar fără îndoială, scopul nostru comun trebuie să fie întărirea eforturilor în vederea dezvoltării acestei colaborări cultural-științifice!
În privința misiunii Forumului Cultural Austriac București ca și furnizor de servicii în România pentru proiecte culturale și științifice din Austria, care sunt obiectivele dumneavostră?
T.K.: Forumul Cultural Austriac București este serviciul cultural al Ambasadei Austriei în România, iar activitatea lui se desfășoară sub supravegherea administrativă a Ministerului Austriac al Europei, Integrării și Afacerilor Externe. Este important să subliniem faptul că echipa noastră se ocupă și de cooperarea culturală și științifică cu Republica Moldova. Pe lângă aceste aspecte formale, FCA are în vedere cultura în accepțiunea ei largă. Nu se limitează doar la ceea ce de obicei numim „proiect cultural”. Reprezentăm legătura care întărește relațiile dintre operatorii culturali ai Austriei și României, dar susținem de asemenea și încercările societății civile române în domeniul incluziunii sociale și dialogului intercultural. Aceasta este o abordare pe care o dezvoltăm și mai mult, într-un context european, întrucât Forumul Cultural Austriac este membru EUNIC Romania, rețeaua locală a Institutelor Naționale Culturale din Uniunea Europeană. Faptul că facem parte din acest grup foarte activ, ale cărui componente sunt, toate, complementare, ne ajută să ne dezvoltăm, să fim și mai eficienți și mai concentrați în acțiunile noastre.
Interviu realizat de Simona Popescu
––––––––––––––
Despre Forumul Cultural Austriac București
Cu peste 130 de evenimente culturale organizate pe an, Forumul Cultural Austriac (FCA) reprezintă o platformă pentru artiștii și cercetătorii austrieci care doresc să lucreze în România sau să coopereze cu parteneri români în proiecte comune. Un număr foarte mare de muzicieni, artiști vizuali, actori, scriitori și artiști din toate domeniile abordează Forumul Cultural Austriac pentru a realiza proiecte culturale în România. Forumul oferă artiștilor legături cu festivaluri locale și manageri de artă sau îi susține în mod direct în implementarea proiectelor lor. Forumul Cultural Austriac susține numeroase proiecte interculturale în care artiști din ambele țări iau parte și interacționează la un nivel artistic. Activitățile Forumului Austriac pot fi urmărite pe site-ul www.bmeia.gv.at/kf-bukarest/ sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/fca.bucuresti/. De asemenea, există posibilitatea înscrierii la newsletter printr-un email la adresa bukarest-kf@bmeia.gv.at .