Interviu cu Mihaela Păun – Bucureşti. Oraş deschis

Interviu cu Mihaela Păun, director ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Bucureşti. Oraş deschis

Cum ați (re)simțit dumneavoastră, dar și publicul, revenirea la organizarea evenimentelor în cadrul instituției după acea perioadă în care întâlnirile nu s-au putut organiza decât online? Care a fost principala lecție învățată de organizatorii de evenimente culturale bucureștene de top în perioada pandemiei? 

Mihaela Păun: Revenirea la organizarea evenimentelor cu public a fost resimţită atât ca pe o uşurare, cât şi ca pe o responsabilitate. După o aşteptare atât de lungă în care bucureştenii şi creatorii culturali au resimţit puternic lipsa întâlnirilor culturale, au dus lipsa schimbului acela extraordinar de energie care se întâmplă între public şi artişti, revenirea la evenimentele cu spectatori a fost, pentru noi, o bucurie. În doi ani am pregătit proiecte pe care abia aşteptăm să le prezentăm bucureştenilor.

Dar, în acelaşi timp, după această lungă perioadă de inactivitate, suntem mai conştienţi ca oricând de fragilitatea sectorului cultural şi de faptul că ar trebui create mecanisme de sprijin destinate comunităţii creative a oraşului, puternic afectată de restricţiile impuse de pandemia COVID-19. Lecţia pe care ar trebui să o învăţăm toţi este aceea a solidarităţii, mai ales în sectorul cultural. Revenirea la activitatea culturală a fost cea mai potrivită perioadă de relansare a programului de finanţări nerambursabile pentru sectorul cultural independent, program care a fost întrerupt în 2018 şi pe care suntem bucuroşi să îl reluăm anul acesta sub denumirea „Bucureşti. Oraş deschis”.

Care au fost principalele evenimente outdoor organizate pentru comunitate ce s-au bucurat de succes până acum, anul acesta? Care sunt surprizele care urmează?

M.P.: Anul acesta suntem parteneri ai proiectului Străzi Deschise care adună, în fiecare weekend, mii de pietoni pe străzi centrale care, de altfel, în timpul săptămânii sunt intens circulate de maşini. Este o iniţiativă foarte inspirată a celor de la ARCEN, căreia ne-am alăturat cu un program de evenimente pentru comunitate. Pe parcursul a cinci weekenduri, aducem în mai multe zone de pe Calea Victoriei, spectacole de dans contemporan, concerte de jazz, o instalaţie participativă pe vitrina Magazinului Muzica, un video-mapping pe Teatrul Odeon, Plimbări Sonore cu Maria Balabaş şi, reluarea unui proiect tare drag mie, transpunem pe străzile Bucureştiului singurul poem colectiv despre Bucureşti scris de 40 de poeţi contemporani ai oraşului. Poemul a fost creat în 2015 în cadrul proiectului conceput de Svetlana Cârstean şi implementat de ARCUB în cadrul candidaturii oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

În plus, aşa cum menţionam mai devreme, deschidem Bucureştiul prin lansarea programului de finanţare a sectorului cultural independent. Pe scurt, agenda culturală a Bucureştiului urmează să se anime în această toamnă cu evenimente şi proiecte ale comunităţii creative locale, evenimente ce vor avea loc sub umbrela programului „Bucureşti. Oraş deschis” iniţiat de ARCUB. Iar pentru luna septembrie, pregătim Zilele Bucureştiului, o serie de proiecte outdoor dedicate oraşului.

Evenimentele noastre outdoor, Festivalul Internaţional al Luminii Spotlight, Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival şi Bucharest Jazz Festival, vor fi reluate din 2022  cu multe elemente noi, gândite special pentru fanii fiecărui proiect în parte.

Evenimentele indoor, îndată ce au fost reluate, s-au bucurat de aprecierea publicului. Care au fost temele predilecte și principalele activități pe care le-ați organizat?

M.P.: Tema predilectă din 2021 pentru noi este „Bucureşti. Oraş deschis”. Nu întâmplător programul nostru de finanţare nerambursabilă de anul acesta poartă acest nume. Iar în afara acestui mecanism de sprijin, am căutat să sprijinim redeschiderea vieţii culturale a Bucureştiului şi să reactivăm spaţiul de întâlnire dintre bucureşteni şi artiştii oraşului. De Noaptea Muzeelor, ARCUB a primit mii de vizitatori la vernisajul expoziţiei interactive I, Human, un proiect al artistei Saint Machine care a participat la multe festivaluri de artă new media din Europa şi Asia. Am deschis sala de spectacole cu reprezentaţia celei mai recente producţii teatrale ARCUB, spectacolul lui Eugen Jebeleanu care a câştigat anul trecut premiul UNITER pentru „Cea mai bună regie”- Itinerarii. Lumea se va schimba. Reprezentaţia a fost pe 20 august, cu sala plină, iar de la ARCUB, spectacolul a plecat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Am găzduit o serie de proiecte educative, de teatru şi arte vizuale, precum expoziţia de Diplomă şi Disertaţie a studenţilor UNArte Bucureşti.

Reluăm, de asemenea, parteneriatele cu evenimente mari ale oraşului. ARCUB este partener al ediţiei jubiliare de anul acesta a Festivalului Internaţional George Enescu şi al Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, a fost partener la Gala Premiilor UNITER. Tot anul acesta, la Hanul Gabroveni, vom găzdui o parte din expoziţiile Art Safari.

Mulţi bucureşteni ne scriu şi ne întreabă când pot veni din nou la spectacolele noastre de la sediu. Pregătim tot pentru anul 2022 reluarea seriilor de concerte de jazz de la Hanul Gabroveni, programul nostru expoziţional şi stagiunea de teatru.

Art Safari 2021 a marcat și o apropiere între instituțiile noastre deoarece ARCUB a găzduit expoziția MMB „Seducție și triumf în artă”. Care este marele plus al acestei colaborări?

M.P.: ARCUB a fost partener al evenimentului Art Safari încă de la prima ediţie. Este un proiect de succes, pe care îl considerăm un demers lăudabil în a aduce arta vizuală mai aproape de publicul larg.

Principiul după care ARCUB a funcţionat în ultimii ani a fost colaborarea interdisciplinară, dar şi interinstituţională cu scopul de a aduce conţinut de calitate pentru publicul larg. Credem că sectorul cultural şi creativ a evoluat, acesta depăşind barierele tradiţional setate de arte: muzică, dans, pictură, sculptură, literatură, cinematografie, arhitectură,  iar proiectele anului 2021 presupun o intersectie de expertize din arii diferite şi o intersecţie omogenă între arte şi comunităţi.

Este, de altfel, unul dintre principiile de bază ale Strategiei Culturale a Bucureştiului 2016-2026, un proiect coordonat de ARCUB, care a implicat participarea mai multor organizaţii şi profesionişti din domenii diverse. Strategia Culturală are ocazia, în perioada următoare, de a fi actualizată şi implementată de toate instituţiile de cultură din Bucureşti sub coordonarea doamnei Liliana Fedorca, Director al Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism, Primăria Municipiului Bucureşti.

Vedeți dezvoltându-se colaborarea cu Muzeul Municipiului București și într-un cadru extins, dedicat proiectelor educaționale?

M.P.: Partea educaţională este una dintre direcţiile pe care dorim să le dezvoltăm în viitor în proiectele noastre, prioritatea noastră fiind aceea de a forma un public tânăr care să evolueze simultan cu scena culturală a oraşului. Acest obiectiv nu poate fi atins decât prin colaborări extinse cu scena culturală independentă a oraşului şi, deopotrivă, cu instiţutiile de seamă ale oraşului, precum Muzeul Municipiului Bucureşti.

Interviu realizat de Simona Popescu

 

Sari la conținut