Muzeul Municipiului București a organizat o nouă întâlnire din seria Idei în Agora – „Mihai Șora. Așa cum l-am cunoscut”. Marius Ghica în dialog cu Sorin Antohi. Evenimentul a avut loc marți 16 mai 2023, la ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).Intrare liberă. Video integral mai jos.
„Marius Ghica și cu mine l-am cunoscut pe Mihai Șora la începutul anilor 1980. Marius fusese trimis la Mai Știutor de primul său mentor legendar, Constantin Noica. Eu am ajuns la aceeași adresă invitat de locatar, după ce-l întâlnisem în vara lui 1981 grație lui Matei Vișniec (aveam afinități cu Cioran, nu cu Noica). Pentru Marius și pentru mine, Mihai Șora a fost și este o prezență referențială, deopotrivă formativă și afină. În 1997, împreună cu Aurelian Crăiuțu, eu am coordonat volumul colectiv Dialog și libertate. Eseuri în onoarea lui Mihai Șora; în 2006, Marius a coordonat volumul initulat simplu Șora, o combinație de antologie Șora (până la p. 132) și Festschrift (133-308; texte despre și cu, fotografii, date biobibliografice). De la experiențele și reflecțiile noastre respective pleacă și dialogul liber din această seară.”
Sorin Antohi
***
Marius Ghica (n. 1954) este critic și istoric literar, eseist, traducător, publicist, artist plastic. Profesor la Universitatea din Craiova. Studii de Franceză și Română la Universitatea din Craiova (Licență, 1978; Doctorat, 1993) și EHESS, Paris (1990-1991, sub îndrumarea lui Jacques Derrida). Volume principale: „Cosmopolis. Eseuri și tălmăciri despre noi și viața în Cetate” (2020); „Geneza operei literare. Repere spre o poietică” (2008); „În lumea lui Thot” (2000); „Cosmopolis. Noi și viața în cetate” (2000); „Derrida sau a gândi altfel. Derrida ou penser autrement” (2000; ed. a II-a revizuită 2010); „Pașii lui Hermes” (1999); „Omul poietic pe tărîmul limbajului. Eseu despre lumea lui Thot” (1989); „Facerea poemului. Încercare de poietică în marginea textelor lui Paul Valéry” (1985). Numeroase volume îngrijite, antologii, studii și articole. Traduceri și ediții îngrijite, în special din operele lui Valéry și Derrida.
***
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.
***
Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Filmele, postate pe YouTube la https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ
Arhiva, la www.sorinantohi.org și http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html V. Și https://www.facebook.com/IdeiinAgora/
În pregătire: LXXVIII: 06.06, 18:00. Democrația sub asalt. Ce-i de făcut? Daniel Dăianu în dialog cu Sorin Antohi.