Cântarea României Mari. Dezbatere despre memorializarea festivă a Centenarului
Marți, 18 decembrie 2018, ora 18.00, Muzeul Municipiului București a găzduit, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), ultimul eveniment al anului din seria Idei în Agora a cărui temă a fost „Cântarea României Mari. Dezbatere despre memorializarea festivă a Centenarului”.
Invitați: Steliu Lambru, Răzvan Pârâianu, Marius Turda.
Moderator: Sorin Antohi.
Strict calendaristic, Centenarul Marii Uniri a trecut. În discursul public românesc, el va rămâne probabil un prilej/pretext de referințe demagogice/epidictice (pozitive ori negative, în funcție de autopercepția comunităților de memorie: învingători ori învinși), dincolo de zgomotul de fond al prezentului, cel puțin până la aniversarea/comemorarea Tratatului de la Trianon, pe 4 iunie 2020. Dezbaterea s-a concentrat asupra memorializării festive a Centenarului, relevându-i în special dimensiunea carnavalescă.
Sorin Antohi este istoric al ideilor, eseist și traducător. Membru în Academia Europaea. A inițiat și coordonează seria Idei în Agora. Mai multe informații la www.sorinantohi.org
Idei în Agora / Ideas in the Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat de Sorin Antohi și susținut de Adrian Majuru. Este conceput, planificat și găzduit de Sorin Antohi. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Întâlnirile sunt filmate și transmise prin live streaming, fiind apoi arhivate la www.sorinantohi.org (unde se arhivează de asemenea afișele și pliantele) și la https:// www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ ).
În primul an al programului (21 iunie 2017-24 iunie 2018) au avut loc 26 de întâlniri publice, între care o conferință internațională, dialoguri și conferințe urmate de discuții.
Invitații au provenit mai ales din România, precum și din Armenia, Franța, Germania, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ungaria. O istorie a acestui prim an se găsește la https://www.societateamuzicala.ro/sorinantohi/ wp-content/uploads/2018/06/Brosura-Un-an-de-Idei-in-Agora.pdf. Programul continuă. În perioada 23-29 iunie 2019 va avea loc Festivalul Idei în Agora și lansarea seriei de cărți Idei în Agora.
Opiniile exprimate nu reprezintă în mod necesar poziţia Muzeului Municipiului București. MMB nu este responsabil de conținutul dialogului sau de modul în care afirmațiile pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea organizatorului/coordonatorului direct și a invitaților acestuia.