Din 25 noiembrie 2021
EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL NICOLAE MINOVICI
Detalii semnificative: EVANGELIA TAKA
Muzeul Municipiului București invită iubitorii de artă contemporană la expoziția Detalii semnificative: EVANGELIA TAKA, organizată la Muzeul Dr. Nicolae Minovici în perioada 25 noiembrie 2021 – 15 mai 2022. Expoziția personală a acestei artiste de origine greacă activă la București este găzduită de Sala de conferințe a Muzeului Minovici. Născută la Salonic, Evangelia Taka se numără printre absolvenții Universității Naționale de Arte din București, Secția Pictură (licența în 2013 și masterul în 2015).
Evangelia Taka surprinde, în această expoziție cu picturi de dimensiuni ample, detalii tratate în manieră hiperrealistă, cu elemente privite parcă la microscop care aproape că se abstractizează datorită acurateții redării la scară mai mare decât cea reală. Astfel, fie că este vorba despre fragmente ale corpului uman (de la chipuri expresive, compuse inedit, la picioare care doar putem bănui cui ar putea aparține), despre detalii de obiecte uzuale (cum ar fi o bicicletă parcă abandonată la întâmplare pe asfalt), sau despre legume aranjate în compoziții cu evidente virtuți decorative care ne trimit cu gândul la arta „manjabilă”, toate acestea sunt reprezentate aproape fotografic și cu o plăcere deosebită de redare a texturilor. Spațiul pictural este decupat deliberat și presupune, la Evangelia Taka, o abordare ludică în care privitorul este invitat să-și imagineze continuarea compoziției. În anii ’90 Linda Nochlin publica volumul ”The Body in Pieces. The Fragment as a Metaphor of Modernity”, analizând fenomenul de utilizare a fragmentului în artă. În această direcție putem interpreta și intervențiile Evangeliei Taka, care își reprezintă experiențele personale în imagini fragmentate ce pot fi privite ca factor declanșator pentru rememorarea unor povești de viață.
Prima expoziție personală a Evangeliei Taka a fost organizată în luna decembrie 2020 la Centrul Artelor Vizuale. La expoziții de grup artista a participat încă din anul 2006 (an în care a finalizat Școala Populară de Artă din București). Din activitatea sa mai recentă amintim participările la expoziții organizate în București la: Biblioteca Națională a României, Galeria de Artă Metropolis Art Collection, Galeria Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Galeria Simeza, Căminul artei, Cercul Militar Național sau Centrul cultural ARCUB. Se adaugă participări la expoziții organizate de: Galeria de Arta Brăila (Salonul Național de Plastică Mică), Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, Sibiu International Airport, Salonul Național de Artă – Centenar 2018, Alba Iulia, Galeria Umelka din Batislava, Bienala de Artă din Ruse, Kalfrayan Gallery-Athens.
Drd. Angelica Iacob