„Donația Ioana și Alexandru Beldiman: Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și Fondul familiei Beldiman”
Ioana și Alexandru Beldiman au oferit Muzeului Municipiului București, pe parcursului anilor 2021 și 2022, o colecție generoasă și diversificată ce îmbogățește astăzi Pinacoteca București, dar și Secția Istorie. Obiectele au calități artistice și documentare deosebite și au fost grupate, în funcție de proveniența acestora, în Fondul Hortensia Masichievici Mișu și Nicolae Masichievici Mișu, Fondul familiei Beldiman și Fondul Gabriel Popescu.
Pe parcursul anului 2022 a fost pusă în valoare, în cadrul acestei donații, creația Hortensiei Masichievici Mișu, printr-o expoziție care a înregistrat succes și, în plus, prin puterea exemplului, a încurajat și alte donații către muzeu. Expoziția Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune a fost deschisă la Palatul Suțu în perioada august – octombrie 2022.
Fondul Hortensia Masichievici Mișu, artist plastic, gravor (1916-2011) și Nicolae Masichievici Mișu (1925-2004, inginer) constă, pe de o parte, din lucrări valoroase provenind din Colecția lui Nicolae (Nicholaus) Mișu (1893-1973), diplomat român interbelic, sportiv de notorietate al perioadei. Se adaugă lucrările realizate chiar de către Hortensia Masichievici Mișu, care au fost deja prezentate publicului iubitor de artă, precum și cele colecționate de soții Masichievici Mișu.
Din Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu au fost oferite muzeului piese din marmură și bronz, fragmente antice de sculptură greacă și romană, precum și o icoană medievală (predelă), cu mai multe scene desfășurate pe orizontală, aparținând unui atelier din Europa Centrală, secolele XV-XVI. Din această colecție se remarcă obiecte cum ar fi: Amforă panatenaică și cu capac, Epoca greacă, secol IV a. Chr., Cap masculin din plumb, Epoca romană, secol II și Statuetă feminină (Venus / Afrodita), Epoca romană, secolele II-III.
Potrivit genealogiei alcătuite de urmași în perioada recentă, Beldimanii s-au făcut cunoscuți încă din secolul al XVI-lea. În Fondul familiei Beldiman sunt incluse mai multe portrete în tehnici diferite care documentează istoricul acestei familii de boieri moldoveni. Printre acestea se numără dublul portret în ulei, pe format oval, reprezentându-i pe Frații Alexandru și Edmond-Vasile Beldiman la Dresda (1865) și miniaturile realizate de D. Burgdorfer, datate 1845, reprezentând Portretul lui Alexandru V. Beldiman (1832, Iași – 1898, București, ziarist, fondator al ziarului Adevărul), portretizat în timpul studiilor la Zürich, și Portretul lui Vasile V. Beldiman, fratele lui Alexandru (1831, Iași – 1871, Viena). Două portrete pandant reprezentându-i pe Alexandru V. Beldiman și Emma Alexandru Beldiman, soția acestuia, reprezintă desene în cărbune (după fotografii) realizate de Magdalena V. Beldiman (1886-1965), fiica istoricului Radu R. Rosetti. Se adaugă Portretul lui Alexandru Odobescu și cel al soției sale, Sașa Prejbeanu (fiica naturală a lui Pavel Kiseleff) – portrete pandant în medalioane ovale care au fost făcute probabil imediat după căsătorie. Acuarelele sunt nesemnate însă, potrivit urmașilor, autorul ar putea fi Henri Trenk.
La realizarea expoziției vor contribui reprezentanți ai Secției Artă, Secției Istorie, dar și donatorii – în calitatea lor de istoric de artă (Ioana Beldiman) și, respectiv, arhitect (Alexandru Beldiman).
Curator: drd. Angelica Iacob, Șef Secție Artă.